Pentru ca in ultimul timp am tot auzit diverse discutii despre securitate si programe antivirus, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa stabilim cateva reguli de baza in acest domeniu.
De fapt daca ma gandesc bine, “reguli” e un cuvant cam puternic. Sa le numim mai degraba niste idei despre alegerea unui antivirus.
Si ca sa nu intram in discutii de genul “ala e varza, mi-a zis mie cineva” sau “l-am avut si eu pe asta, nu e bun de nimic”, n-am de gand sa compar antivirusi de la mai multe companii. Acest articol isi propune sa trateze nivelul de securitate de care ar avea nevoie cineva, nu brand-ul de antivirus folosit.
Asadar, cum ne protejam calculatorul? Cu alte cuvinte, cum stim ce versiune de antivirus ar trebui sa instalam si pana unde ar trebui sa mergem cu securitatea?
Am sa spun inca de la inceput ca si eu am fost genul de utilizator care lua “X Antivirus Complete Security XTREME” cu toate facilitatile pe care le putea pune la dispozitie compania X. Am mai “crescut” si mi-am dat seama ca o parte din facilitatile oferite de o astfel de suita imi sunt inutile.
Acum folosesc un antivirus gratuit. Acesta ofera protectie de baza pentru calculatorul pe care se afla. De ce am ales aceasta versiune? Pentru ca nu am nevoie de mai mult. Activitatea mea se rezuma la browsing pe bloguri si lucrul cu fisiere “previzibile”.
A trecut vremea in care instalam orice executabil care imi cadea in mana, ca sa vad ca face. Acum, de cate ori instalez ceva stiu exact ce este. Si daca se intampla ca vigilenta mea sa fie inselata, versiunea gratuita oricum scaneaza orice executabil atunci cand este rulat. In concluzie, are tot ce-mi trebuie.
Va veti intreba atunci, de ce mai scriu acest articol. Care mai e rostul, daca eu folosesc versiunea de baza a acestui soft? Ei bine, sunt constient ca nu toti utilizatorii sunt ca mine. Astfel ca, in functie de felul in care va folositi calculatorul – dar si de experienta voastra – s-ar putea sa aveti nevoie de o solutie de securitate mai performanta.
Vorbeam la inceput despre nivele de securitate. Ce inseamna asta? Inseamna ca in functie de activitatea pe care o desfasoara un utilizator, va avea nevoie de o solutie antivirus mai complexa sau mai simpla.
Sa luam de exemplu un incepator in domeniu. Nu are prea multa exeperienta cu calculatoarele, dar mai ales nu are prea multa experienta cu internetul. Asta inseamna ca inca nu stie sa faca deosebirea intre un site care poate reprezenta o amenintare si unul legitim. In acest caz este nevoie de o solutie de securitate mai avansata. Iata un mic exemplu de securitate pentru incepatori (si nu numai) care ne poate ajuta sa identificam potentiale pericole la care ne expunem.
Sau poate folositi un client de email precum Outlook sau Thunderbird. Din pacate nu mai beneficiati de protectia integrata pe care o ofera Yahoo! sau GMail. Orice email care intra in Outlook si contine atasamente infectate, pot reprezenta o amenintare. Trecem deja la alte nevoi de securitate. Nivelul urmator inseama o solutie capabila nu numai sa scaneze atasamentele pentru a va proteja de eventuale amenintari, ci ar trebui sa contina si o solutie anti-spam pentru a bloca email-urile nedorite inainte sa ajunga in Inbox. De obicei, genul acesta de protectie vine pe versiunile de antivirus de tipul Internet Security.
Poate va ocupati de tehnoredactare. Asta inseamna ca lucrati cu memory stick-uri de la diverse persoane. Nu se stie niciodata ce poate fi pe ele. Un antivirus bun trebuie sa ofere si protectie antimalware. Acesta va scana mediul de stocare extern imediat ce a fost conectat si va opri orice tentativa de a rula automat vreun soft.
Si daca tot vorbim de nivele de securitate… De multe ori cand vorbim de amenintari informatice ne gandim la virusi si programe care vor sa ne fure datele personale. Insa putini se gandesc la pericolul indirect. Controlul Parental este o facilitate care exista de mult, insa pana acum o gaseam inutila si enervanta. Desi nu sunt inca parinte, imi dau seama de ce ai vrea sau ai un oarecare control asupra a ce acceseaza copilul tau pe internet.
Cred ca ati inceput sa intelegeti ideea. Ce vreau eu sa transmit este ca nu exista solutia perfecta de securitate. Exista doar solutia potrivita pentru utilizatorul potrivit.
Si pentru ca nu-mi place sa vorbesc in necunostinta de cauza (tocmai v-am zis ca folosesc un antivirus gratuit), am vrut sa vad cum au mai evoluat solutiile ativirus de cand nu le-am mai incercat. Astfel ca am descarcat versiunea de evaluare a lui Bitdefender Total Security 2012 si am folosit-o cam o saptamana.
Daca va hotarati la un moment dat sa o instalati, iata cateva capturi de ecran ca sa stiti la ce sa va asteptati:
P.S. Am renuntat la un moment dat sa mai folosesc versiuni de antivirus care au firewall integrat, pentru ca puneau prea multe intrebari la un singur click; era enervant. Bitdefender Total Security 2012 are un “Pilot Automat” care se ocupa de toate astea in locul vostru. Mie mi s-a parut un mare pas inainte.