Vom vorbi in acest articol despre unul din produsele mid-range ale celor de la DELL. De ce mid range? Pentru ca au pe piata si produse cu specificatii mai bune. Dar asta nu inseamna ca produsul este unul sarac in calitati.
Cei de la DELL s-au mandrit intotdeauna cu produse mid-range care – spun ei – rivalizeaza cu produsele high-end ale competitorilor. Intr-o oarecare masura tind sa fiu de acord cu ei. Asta pentru ca luand laptop-ul la teste, am tot pendulat intre feature-uri pe care inca nu le-am vazut pe multe modele si aspecte care puteau fi mai bine puse la punct.
Este vorba despre modelul XPS15 L502x pus la dispozitie de DELL Romania. Dar sa vedem cu ce avem de-a face. Concluziile le veti putea trage singuri.
Specificatii
- Procesor Intel Core i5 (2520M) de 2.5 GHz
- Memorie RAM 4 GB DDR3 la 1333 MHz
- HDD de 500 GB la 7200 RPM
- Placa video dedicata de 2 GB (nVidia GeForce GT 540M)
- Display LCD LED de 15.6 inchi si rezolutie 1366 x 768
- Acumulator Li-Ion 6 celule, de 2600 mAh
Aspect
La o prima inspectie, DELL XPS 15 isi respecta promisiunea de produs premium. Carcasa are elemente metalice si aspectul este unul foarte placut.
Tin sa mentionez aici si modelul de tastatura foarte drag mie; am acelasi tip de tastatura si la laptop-ul meu Lenovo si imi place foarte mult. Daca ar fi sa reprosez ceva acestei tastaturi, ar fi faptul ca opune destul de multa rezistenta la apasare – mi s-a parut ca trebuie sa apas destul de viguros. Boxele JBL incadreaza frumos tastatura si intregesc “zona de lucru” a laptop-ului.
Insa din pacate nu totul a fost pe placul meu la capitolul design. Laptop-ul este nepermis de gros pentru segmentul in care se pozitioneaza. Desi cei de la DELL au reusit sa obtina un display foarte subtire, acest avantaj este diminuat de grosimea body-ului.
Poate si boxele destul de puternice au avut ceva de-a face cu grosimea laptop-ului, dar cred ca se putea gasi o solutie care sa nu compromita portabilitatea acestui device.
Evident ca un laptop gros este si un laptop greu; un mare minus din punctul meu de vedere. Daca laptop-ul meu mi se parea greu pana sa am de-a face cu XPS 15, deja acum mi se pare ca este in regula. Am purtat cateva zile acest model in rucsac si mi s-a parut ca pierde puncte serioase la portabilitate.
Display
Sa vorbim putin despre display-ul lui XPS 15. Ceea ce m-a impresionat pe mine in mod deosebit la acest laptop este unghiul de vizibilitate foarte larg. Nu pare mare lucru, dar facand comparatie cu alte modele cu care am mai umblat, acesta mi s-a parut destul de impresionant.
In rest, nimic iesit din comun. Rezolutia este standard pentru gama de pret din care XPS 15 face parte. Per total am fost multumit de capabilitatile video ale display-ului.
Performante
Am sa abordez capitolul performanta printr-o analiza tehnica a specificatiilor. Mi-au atras atentia urmatoarele aspecte:
Procesorul este un Core i5 tactat la o frecventa onorabila; 2.5 GHz. In schimb, mi-ar fi placut ca acesta sa aiba 4 nuclee – nu 2 nuclee si 4 thread-uri, asa cum sta situatia acum. Nu va ganditi ca este slab, dar un procesor quad-core i-ar fi castigat multe puncte de imagine acestui model.
Memoria RAM de 4GB este upgradabila pana la 8 GB. Un mare avantaj in conditiile in care memoriile sunt foarte ieftine, iar un upgrade este la indemana oricui. Ceea ce trebuie apreciat la acest model, este faptul ca vine cu un singur modul de 4 GB preinstalat, ceea ce inseamna ca un slot ramane liber. Stiu ca mai multi producatori au inceput sa practice aceasta tactica, dar merita mentionata pentru cei care se gandesc si la posibilitatea de upgrade cand aleg un laptop.
Din punct de vedere al capacitatii de stocare Hard Disk-ul se situeaza undeva in zona medie spre mica (avand in vedere gama de pret), insa trebuie luat in calcul un mic aspect. Se invarte la 7200 RPM (Rotatii Pe Minut). Da, stiu ca este viteza standard la HDD-urile pentru desktop (si fie vorba intre noi, ar trebui sa fie si la laptop), dar realitatea este alta. Uitati-va la specificatiile laptop-urilor la un magazin online. Veti constata ca destul de multe din ele vin cu HDD-uri foarte mari, insa de numai 5400 RPM. Diferenta de performanta poate fi destul de mare in anumite situatii.
Asta ca sa nu mai vorbim de placa video. Nu numai ca are 2GB de memorie (in timp ce mare parte din laptop-uri au 1GB), dar are inclusiv capabilitati 3D daca laptop-ul este conectat la un televizor/display compatibil.
In concluzie, performantele acestui laptop sunt in ton cu clasa in care se gaseste: mid catre high end. Ce inseamna asta? Ca desi se putea si mai bine, specificatiile laptop-ului sunt cel putin multumitoare chiar si pentru cei pretentiosi.
Features
M-am gandit ca ar fi cazul sa existe o sectiune in care sa vorbim despre atuurile cu care fiecare laptop iese la inaintare pentru ca castiga clientii de parte sa.
In cazul lui XPS 15, cel mai important atu il constituie boxele JBL care constau in 2 difuzoare si un subwoofer. De curiozitate, l-am dat la maxim ca sa vad ce poate. Evident ca nu zbarnaie geamurile de la el; in schimb pot sa va spun ca n-am putut sa-l las la maxim mai mult de cateva secunde, de frica sa nu deranjez vecinii. “Zgomotul” este destul de mare, mai ales tinand cont ca avem de-a face cu un laptop.
Si nu va ganditi ca sistemul audio este axat strict pe decibeli. Calitatea sunetului este de exceptie; in momentele in care vrei sa stai linistit si sa te bucuri de muzica buna sau de un film, fidelitatea sunetului este peste ceea ce am vazut eu pana acum.
Si nu uitati de garantia Next Business Day de la DELL. Mi se pare un plus important cu care vine acest producator.
Autonomie
Aici laptop-ul m-a luat prin surprindere. Laptop-ul este capabil de aproximativ 4 ore de autonomie in regim normal. Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna acest lucru, laptop-ul meu Lenovo tine cam 2.5 ore in acelasi regim de utilizare.
Mie mi s-a parut mai mult decat onorabil, mai ales avand in vedere hardware-ul lui XPS 15 care pare axat mai degraba pe performanta decat autonomie.
Concluzii
Asadar, sa rezumam in cateva cuvinte ceea ce este DELL XPS 15. Este un laptop performant, fapt care se reflecta si in pretul relativ ridicat. Este un laptop la care exista loc de mai bine dar care demonstreaza ca cei de la DELL sunt capabili sa livreze produse de top pe segmentul laptop.
Ce mi-a placut:
- Display-ul cu unghi mare de vizibilitate
- Autonomia foarte buna
- Boxele de inalta calitate
- Performante si posibilitate de upgrade
Ce nu mi-a placut:
- Dimensiunile si implicit greutatea
- Lipsa unui procesor quad-core in loc de dual-core
Preturi
Modelul XPS 15 vine intr-o gama larga de preturi, pentru ca cei de la DELL vin cu echipari foarte variate pentru aceeasi serie de laptop-uri. Eu am sa va prezint doua exemple de pret pentru configuratia pe care am testat-o eu.