In acest articol vom discuta despre pasii pe care trebuie sa-i parcurgem pentru a instala mediul de lucru Apache – PHP – MySQL. Am ales o solutia integrata a celor de la Apache Friends, numita XAMPP. Este un installer portat pentru toate marile platforme (Windows, Linux, Mac OS, Solaris).
Sa trecem la treaba. Mai intai trebuie sa obtinem installer-ul. Link-ul poate fi gasit la acest link. Eu am sa folosesc installer-ul pentru platforma Windows. Dupa ce am obtinut installer-ul, il rulam facand modificarile de care avem nevoie. Eu am modificat doar calea unde se instaleaza din “C:\” in “C:\usr\”.
Pentru ca am modificat calea de instalare, am primit la final un dialog in care mi se cerea permisiunea de a suprascrie niste cai. Am acceptat. De asemenea cere permisiunea de a instala un shortcut pe Desktop si unul in Start Menu. De asemenea am acceptat, dar nu este obligatoriu.
Dupa instalare rulam pentru prima data XAMPP Control Panel. In acest moment apare un dialog de la Windows Firewall care ne intreaba daca sa permita aplicatiei sa foloseasca reteaua. Acceptam.
Dupa ce am setat permisiunea in firewall, ne apare panoul de control. Acesta ne ofera posibilitatea de a porni si opri serviciile integrate, dar si cateva alte facilitati.
Acum tot ce trebuie sa facem ca sa testam ca instalarea s-a facut cu succes, este sa pornim serviciul Apache, sa deschidem un browser si sa tastam adresa http://localhost. Daca totul este in ordine ar trebui sa vedem o pagina care arata asa:
Urmatorul pas este optional. Schimbarea Document Root-ului implicit. Acesta se gaseste in mod normal in C:/usr/xampp/htdocs. Eu prefer sa tin documentele si proiectele la care lucrez pe o partitie separata, pentru a le face indepente de mediul de lucru (daca, de exemplu ma hotarasc sa folosesc WAMP in loc de XAMPP).
Pentru asta, deschidem fisierul care la mine se afla in C:\usr\xampp\apache\conf\httpd.conf si identificam linia unde se afla DocumentRoot. Modificam cu calea unde vrem sa ne tinem proiectele. In cazul meu D:\work\php\www. Dupa ceea, indentificati linia care contine <Directory “C:/usr/xampp/htdocs”> si inlocuiti calea de acolo cu cea de la DocumentRoot. Restul setarilor pot ramane la fel.
Pentru ca setarile sa aiba efect trebuie sa restartati server-ul Apache.
Acum ca am modificat DocumentRoot-ul, nu mai avem acces la pagina de admin a serverului. Pentru a rezolva aceasta problema, vom crea un Alias. Mergem in C:\usr\xampp\apache\conf\extra\httpd-xampp.conf si adaugam urmatorul cod:
Alias /xampp "C:/usr/xampp/htdocs/xampp/" <Directory "C:/usr/xampp/htdocs/xampp"> AllowOverride AuthConfig </Directory>
Astfel, daca in loc de http://localhost, vom tasta http://localhost/xampp ne va redirecta in locul potrivit.
O alta setare optionala este adaugarea MySQL in variabilele de sistem. Daca aveti de gand sa folositi MySQL doar din interfata phpmyadmin (accesibila daca dati click pe Admin in dreptul serviciului), nu aveti nevoie sa faceti acest lucru. Daca, in schimb, folositi linia de comanda va trebui sa adaugati mysql in variabilele de sistem.
Pentru asta dati click-dreapta pe My Computer si mergeti la Advanced System Settings.
Aici, dati click pe Environment Variables, navigati pana la Path si dati click pe Edit… La sfarsitul sirului de caractere adaiugati “;” si calea “C:\usr\xampp\mysql\bin\”.
Acestia ar fi principalii pasi de urmat pentru instalarea cu succes a XAMPP pe Windows. Am sa revin la un moment dat cu un ghid asemanator pentru Linux.