Vreau să vorbim azi despre Mazda VISION Coupé, unul din cele mai frumoase concepte pe care le-am văzut. Și de ce am un regret special in privința lui.
Mazda VISION Coupé a fost prezentat la salonul auto de la Tokyo in 2017. La momentul respectiv, reprezenta extrema superioară a limbajului de design KODO. În 2018 a câștigat premiul pentru cel mai frumos concept al anului.
Galerie foto Mazda VISION Coupé
De ce aduc în discuție un concept care a fost lansat acum 7 ani și despre care n-am mai auzit nimic de atunci? Pentru ca privind în urmă, putem să vorbim despre evoluția designului KODO, despre unde am apucat să-l vedem și – mai ales – unde aș vrea să-l vad pe viitor. După aceea o să fac o scurtă analiză de design, pentru cine are răbdare să citească așa ceva.
Unde a ajuns design-ul Mazda VISION Coupé
Studiul ăsta de design al celor de la Mazda, nu a fost complet irosit. În 2019 apărea generația a 4-a de Mazda3. Dacă ne uităm în special la varianta sedan, se poate vedea cum a fost transpus limbajul KODO de la concept la mașină de producție.
Evident că design-ul a fost “cumințit” destul de mult. Mazda3 e o mașină de segment compact, iar motorul e montat transversal. Capota lungă a lui Mazda VISION Coupé nu se justifică acolo. Dar limbajul KODO se poate vedea implementat acolo, cu restricțiile tehnice de rigoare.
Foto Mazda3 Sedan
Același design a ajuns în mare măsură și pe Mazda CX-30 dar fiind un SUV sub-compact, nu o să-l includ în discuție.
Unde trebuia să ajungă design-ul Mazda VISION Coupé
Eu cred că Mazda avea intenția să scoată o generație nouă de Mazda6, prin 2020-2021. Ar fi fost și cazul, pentru că modelul actual a apărut in 2012 și a primit doar facelift-uri până acum.
Cred că planurile erau ca următoarea generație de Mazda6 să fie un Mazda3 mai mare. Dimensiunile mai mari ale platformei de segment D, le-ar fi permis designerilor să se apropie și mai mult de limbajul de design al lui Mazda VISION Coupé.
Dar între timp a venit pandemia și mulți producători și-au pus anumite planuri în așteptare. Pe deasupra, cererea pentru sedan-uri scade la nivel mondial de la an la an. Așa că Mazda probabil a făcut un pas înapoi și a decis că înainte de orice altceva, trebuie să-și consolideze veniturile cu SUV-uri. Așa că cel mai probabil “noul” Mazda6 a fost abandonat. Sau măcar pus deoparte.
Unde aș vrea să văd design-ul Mazda VISION Coupé
Răspunsul e simplu: pe următorul Mazda6. Să vă explic raționamentul meu.
Mazda este un producător mic în comparație cu giganții auto. Ca să aibă succes pe piață, ei au fost întotdeauna nevoiți să se diferențieze.
De obicei s-au diferențiat prin comportament dinamic și calitatea interioarelor. Modelele CX-5 și CX-30 sunt printre cele mai dinamice mașini din segmentele lor. Iar Mazda MX-5 este standardul de referință în ceea ce privește plăcerea de a conduce la un preț decent.
Dar acum Mazda a luat modelul altor producători și a mizat puternic pe SUV-uri. A lansat o arhitectură complet nouă cu motoare longitudinale și a folosit ce știe deja in materie de interioare, ca să concureze cu BMW X3 și Audi Q5.
Înapoi la următorul Mazda6. Dacă pariul lor cu SUV-urile funcționează, pot să folosească noile venituri pentru a reveni la diferențierea prin comportament dinamic. Ar putea să migreze următorul Mazda6 pe noua arhitectură cu motoare longitudinale.
Capota aia lungă a lui Mazda VISION Coupé ar avea mai mult sens dacă sub ea ar fi un motor de 6 cilindri în line montat longitudinal. Nu mă aștept să văd o transpunere fidelă a conceptului în producție. Dar un echivalent a lui Mazda3 cu linii ușor actualizate, o capotă mai lungă și un spate de liftback… ar arăta excelent.
Analiză de design
Mi-a luat ceva timp să-mi dau seama de ce îmi place așa mult Mazda VISION Coupé. Pentru că e frumos, evident. Dar frumusețea e ceva subiectiv. Voiam să știu CE anume face modelul ăsta să fie atât de plăcut ochiului.
Sunt câteva elemente subtile acolo, dar în principiu se rezumă la curbe cu caracter organic și predominanța liniilor orizontale. Atunci când liniile orizontale predomină în design-ul auto, dă impresia unei mașini late; și asta o face să fie percepută cu aliură sportivă, bine “așezată” pe drum.
La asta contribuie și capota foarte alungită, probabil semnificativ mai mult decât ar putea ajunge într-un model de producție. Dar pentru un concept, proporțiile sunt perfecte.
Spatele seamănă mai degrabă cu un liftback. Aici e o preferință de-a mea, așa ca înțeleg dacă unii și-ar fi dorit să vadă un sedan “clasic”. Eu cred că forma asta se potrivește perfect cu restul liniilor fluide ale mașinii.
Evident, că aici mai sunt și detalii care sunt formă-peste-functie. Roțile late care aproape ies de sub caroserie. Ampatamentul care “împinge” roțile până la colțurile mașinii. Volanul cu formă concavă care seamănă mai mult cu cele din mașinile de curse.
Astea nu vor ajunge niciodată in producție. Dar dacă Mazda ar putea sa ne ofere un model de segment D sau E, care să conțină măcar liniile generale de design din Mazda VISION Coupé, cred că ar fi una din cele mai frumoase mașini de pe piață.