Cand mi-au spus cei de la Maguay despre modelul B1503i, mi-am setat asteptari destul de mari.
De ce? Asta o sa intelegti imediat ce va arat specificatiile acestui laptop. Deocamdata nu va spun decat atat: procesor Core i7 (Ivy Bridge) la 2.7 GHz si SSD de 512 GB SATA3.
L-am vazut imediat ca pe o statie de lucru, desi unele din capabilitatile sale il recomanda cu mare incredere si pentru activitati multimedia. Testele au confirmat in mare parte ce credeam eu. O sa tratam pe rand fiecare aspect legat de acest laptop si la final veti pute trage singuri concluziile.
Specificatii
- Procesor Intel Core i7 (Ivy Bridge) 3630QM
- Memorie RAM 8 GB (posibilitate de configurare pana la 16GB)
- SSD de 512 GB SATA3
- Display IPS Full HD Antiglare
- Acumulator Li-Ion cu 6 celule
Aspect
Maguay MyWay B1503i este un laptop de dimensiuni medii. Nu e Ultrabook, asa ca nu se lauda cu 1cm grosime, insa comparativ cu alte modele de pe piata este destul de slim.
Capacul are aspect de brushed metal, iar logo-ul embosat din colt ii da un aspect premium. Una peste alta, laptop-ul de la Maguay arata mai bine decat unele de laptop-uri pe care nu le voi numi aici, dar despre care multi dintre noi stim.
Tastatura
Tastatura este una din trasaturile cela mai importante la un laptop. Chiar daca exista posibilitatea conectarii uneia externe, tastatura cu care vine laptop-ul este cea cu care vom lucra in cea mai mare din timp; si este foarte important ca aceasta sa fie una comoda si performanta.
Maguay MyWay B1503i castiga puncte la acest capitol, multumita numpad-ului si a tastelor directionale de dimensiune integrala.
In schimb, cursa taselor mi s-a parut cam scurta si apasarea destul de putin precisa. Din aceasta cauza s-a intamplat de cateva ori sa trebuiasca sa ma intorc pe cuvinte, pentru ca anumite taste nu s-au apasat.
Display
Acesta este unul din capitolele la care Maguay puncteaza foarte bine cu MyWay B1503i. Display-ul are trei mari calitati: este Full HD, este IPS si este Antiglare.
Full HD nu pare mare lucru, dar uitati-va pe piata la majoritatea laptop-urilor puse la vanzare. Aceasta rezolutie o veti intalni doar pe modelele high end.
Panel-ul IPS este ceea ce mi-a placut cel mai mult la display-ul acestui laptop. Cine a folosit laptop-uri cu monitoare clasice stie bine ca problema nu este unghiul de vizibilitate orinzontala ci cel de pe verticala. Aici nu e cazul; indiferent daca ecranul laptopului este aplecat catre privitor, sau un exterior, imaginea va fi intotdeauna foarte buna.
Despre Antiglare nu cred ca e cazul sa mai vorbim. Tuturor ne place si e normal sa fie asa. Inca un motiv pentru care consider ca acest laptop face o statie de lucru foarte buna.
Performante
Consider ca laptop-urile nu ar trebui folosite dincolo de un anumit punct. Pentru putere bruta de procesare exista statiile desktop. Asta nu inseamna ca MyWay B1503i nu poate fi folosit pentru sarcini grele.
Avem de-a face cu un procesor Core i7 din generatia Ivy Bridge cu patru nuclee si hyper threading. Asta acopera destul de bine nevoia de putere de procesare.
Iar pentru viteza, modelul pe care l-am avut eu la teste vine cu un SSD de 512 GB care credeti-ma ca face diferenta fata de un HDD cu platane.
Observati ca nu am spus nimic de memoria RAM. Asta pentru ca in ziua de azi memoria este destul de ieftina si nu are sens sa va vorbesc de 6 sau 8 GB, cand puteti (daca vreti sa montati 12 sau 16 GB). Procesorul e puternic, iar memoria e… cat vreti voi.
Ce nu are modelul acesta este o placa video dedicata. Si de-asta spuneam ca il vad mai degraba ca o statie de lucru si multimedia decat ca pe una de gaming (in ciuda celorlalte specificatii foarte bune).
Asadar, la capitolul gaming nu va asteptati la minuni, desi eu am reusit sa rulez pe el NFS World (fara mari pretentii, evident).
Asta e ce nu poate sa faca placa video; in schimb, ce poate sa faca este sa redea filme 1080p pe ecranul Full HD fara nicio problema. Si asta pentru multi este perfect suficient.
Si in cazul in care nu erati convinsi ca laptop-ul e capabil, eu am rulat 2 masini virtuale simultan pe el, alocand cate 2 nuclee fiecareia si cate 3 GB de RAM. Masinile mergeau bine si OS-ul gazda mergea bine. Intr-adevar, aerul ventilat prin partea din stanga a laptop-ului imi tinea cafeaua calda cateva zeci de minute, dar nu poti sa ai si performanta si componente reci.
Am rulat si cateva teste de benchmark, pentru ca povestile sunt frumoase, dar avem nevoie si de o reprezentare in cifre a performantelor. Am ales sa rulez mai multe teste, pentru ca fiecare dintre ele masoara o anumita zona de capabilitati a laptop-ului si voiam sa ne facem o idee cat mai buna despre ce poate sa faca MyWay B1503i.
User Experience
Sa vedem cum e MyWay B1503i in utilizare de zi cu zi. V-am spus deja ca tastatura necesita un pic de exercitiu de obisnuire, insa puncteaza bine la dispunerea tastelor si prin prezenta numpad-ului.
Apropos, laptop-ul are componente destul de noi, asa ca va sfatuiesc sa faceti toate update-urile de Windows ca sa nu aveti probleme cu driverele.
In utilizare, mi s-a parut ca laptop-ul se incalzeste ceva mai usor decat cel pe care-l folosesc eu in fiecare zi. Pe de alta parte, e normal ca un i7 cu patru nuclee sa degajeze mai multa caldura decat i5-ul cu doua nuclee. Asadar, daca treceti de la un laptop mai putin puternic la ceva precum MyWay B1503i, sa nu va surprinda caldura care iese pe la cooler.
Tin sa mentionez ca am apreciat dispunerea porturilor si conectorilor pe acest model. Cele doua porturi USB puse unul langa altul pot fi utili in cazul in care folositi dispozitive cum ar fi monitoare cu conectare USB, sau tastaturi de gaming; spun asta pentru ca acest tip de dispozitive vin de obicei cu doua mufe USB legate intre ele de un cablu relativ scurt.
Autonomie
O sa va spun de la inceput ca n-am facut stress testing la acest capitol. Cred ca cine foloseste un laptop in asemenea conditii ar trebui sa aiba o sursa de curent la dispozitie.
In utilizare normala, MyWay B1503i a rezistat pe baterie intre 3h:30m si 4h:30m. Cele 3 ore le-am obtinut cand rulam masini virtuale in paralel, dar in conditii normale de utilizare puteti sa va asteptati la aproximativ 4 ore de autonomie).
Pret
In configuratia pe care am testat-o eu, laptop-ul Maguay MyWay B1503i costa 1172 $. Un calcul simplu ne duce la un pret de aproape 4000 de lei. Pretul nu e deloc mic, dar daca ne uitam numai la cat costa un SSD de 512 GB si un procesor de calibrul celui pe care l-am testat eu, vedem ca suma este una cel putin corecta.
Oricum, tineti minte ca laptop-ul este foarte configurabil. Pentru cei dintre voi care vor sa beneficieze de ecranul IPS antiglare (de exemplu), dar nu vor sa investeasca 1000 $, eu am reusit sa obtin o configuratie pe care as recomanda-o cu mare incredere, undeva pe la 720 $. Asta inseamna procesor Core i5, SSD de 64GB (suficient pentru OS) si un HDD de 500 GB.
Concluzii
Maguay MyWay B1503i este un laptop excelent pentru cei care vor performante, fara pretentii in zona de gaming. Il vad foarte potrivit pentru cineva care lucreaza in programare si chiar in design; asta inseamnand si zona de prelucare foto si video.
Nu e perfect, dar defectele pe care i le-am gasit eu nu vor deranja pe toata lumea. Ce pot eu sa spun este ca laptop-ul e performant si ca merita banii. Ramane ca voi sa decideti daca detaliile despre care am vorbit vor face diferenta pentru voi.