A venit momenul sa vorbim despre unul din cele mai cautate telefoane ale momentului. Dupa o lunga perioada, Samsung a decis ca a venit momentul sa inlocuiasca varful sau de gama – Galaxy S II – cu un urmas care sa-i preia gloria. Evident, se numeste Galaxy S3.
Si pentru ca predecesorul sau a fost primul telefon Samsung dotat cu procesor dual-core (si al trei-lea din lume, daca nu ma insel), si Samsung Galaxy S3 avea nevoie sa vina cu ceva invator.
N-a reusit sa fie primul quad-core lansat pe piata (i-a luat-o inainte HTC One X), insa a reusit – asa cum a mai facut si pana acum – sa livreze acea putere intr-un mod mai eficient decat concurenta.
Specificatii
- Procesor quad-core Cortex A9 de 1.4 GHz
- Memorie RAM de 1 GB si stocare interna de pana la 64 GB + slot microSD pana la 64 GB
- Display Super AMOLED de 4.8 inchi si rezolutie 720 x 1280 pixeli (aprox. 306 ppi)
- Camera de 8 MP cu LED Flash si filmare la 1080p si frontala de 1.9 MP si filmare la 720p
- Sistem de operare Android 4.0.4 si interfata TouchWizz
- Acumulator Li-Ion de 2100 mAh
Aspect
Atunci cand a fost lansat, Samsung Galaxy S3 nu a fost primit atat de bine, tocmai din cauza aspectului cheap pe care parea sa-l aiba plasticul din care a fost fabricat.
Eu n-am vrut sa ma pronunt la momentul respectiv pentru ca spuneam ca astept sa-l vad cu ochii mei inainte sa dau un verdict. Intre timp, acest telefon mi-a trecut prin maini atat in varianta Pebble Blue, cat si Marble White.
Da, sunt de acord ca un finisaj mat ar fi fost mai elegant. Si da, sunt de acord ca pattern-ul de pe spatele lui Galaxy S II a fost o idee foarte buna. Acestea fiind spuse, nu mi se pare ca modelul actual este un esec din punct de vedere al aspecului. Nota de eleganta care se pierde prin capacul lucios, este castigata de la logo-ul embosat care da acestui telefon un aer high quality.
Inca de cand a fost dezvaluit la Londra, cei de la Samsung au explicat ca acest telefon a fost gandit pe principiul Hyper Glaze asa incat utilizatorul sa nu stie unde se afla muchiile telefonului.
Samsung Galaxy S3 are capacul din spate detasabil pe toata lungimea sa, insa nu mi s-a parut a fi fragil (avand in vedere grosimea sa). Desi inteleg ideea telefoanelor monobloc, ma bucur ca acest model are bateria detasabila. Pana nu vad un telefon cu buton fizic de restart, inca mai cred ca trebuie sa am optiunea de a scoate bateria.
Am apreciat marginea foarte subtire telefonului. Se stie ca cei de la Samsung si-au facut un scop din a ocupa cat mai mult din suprafata telefonului cu ecran. Si da, au resusit. Marginile sunt foarte subtiri si telefonul nu este exagerat de mare – in ciuda celor 4.8 inchi de ecran.
Si daca tot am ajuns la capitolul dimensiuni, sa discutam putin despre aderenta si cat este de comod sau incomod Galaxy S3. Cand l-am vazut prima data, ma asteptam sa stea destul de precar in mana – avand in vedere dimensiunile si suprafata sa lucioasa. Din fericire, lucrurile nu stau chiar asa.
N-am sa spun ca este un telefon foarte comod; sa nu uitam ca avem de-a face cu un ecran de 4.8 inchi. Insa avand in vedere dimensiunile sale, mi s-a parut surprinzator de usor de folosit (probabil am ceva mai mult antrenament decat altii). Capacul lucios de pe spate are tendinta sa se “lipeasca”de palma si cu putina atentie, telefonul poate fi folosit cu o singura mana.
N-am sa trec peste acest capitol fara sa mentionez LED-u de notificari pe care il asteptam de atata timp pe telefoanele Samsung. In sfarsit a aparut si a fost facut asa cum trebuie. Este mare, usor de vazut si se aprinde in diverse culori pentru ca utilizatorul sa inteleaga dintr-o privire ce incearca telefonul sa transmita.
Performanta
Performanta este unul din capitolele la care Samsung Galaxy S3 ar trebui sa exceleze, avand in vedere hardware-ul cu care vine dotat. Procesorul quad-core, impreuna cu memoria de 1 GHz, fac din el unul din cele mai puternice device-uri mobile de pe piata.
Aveam asteptari mari de la acest telefon in ceea ce priveste testele de performanta si ele nu au fost dezamagite. Bazandu-ma pe experienta anterioara, am anticipat ca in testul de benchmark, Galaxy S3 se va descurca mai bine decat rivalul sau direct. Si se pare ca am avut dreptate.
Cel mai bun scor obtinut de Samsung Galaxy S3 a fost de 5526 de puncte, cu aproape 500 de puncte peste cel mai apropiat competitor al sau. Am mai testat telefonul si cu AnTuTu, unde a obtinut 10784 de puncte si Geekbench 2 unde a avut 1649 de puncte.
Va las cu cateva capturi de ecran cu rezultatele testelor:
Quadrant:
AnTuTu:
Geekbench 2:
In schimb, nu pot sa nu raportez ca am reusit la un moment dat sa fac acest telefon sa ezite. Dupa cateva comenzi succesive, TouchWizz a cedat si mi-a cerut un force quit. Dupa aceea si-a revenit complet si s-a miscat la fel de repede ca si pana atunci. S-a intamplat o singura data.
Display
Fara indoiala unul din atuurile pe care mizeaza cei de la Samsung pe piata telefoanelor mobile. Tehnologia Super AMOLED ofera imagini de calitate impresionanta cu consum mic de energie.
Daca la toate acestea adugi faptul ca avem de-a face cu un ecran de dimensiuni genroase si rezolutie HD, este clar ca nu ne putem indoi de calitatile acestui device.
In schimb am observat un compotament care nu mi-a placut. Cred ca Samsung mai are de lucru la senzori (sau am avut eu ghinion). Cert este ca atunci cand eram afara si-l scoteam din buzunar (pentru ca suna), ii lua destul de mult sa se “trezeasca” si sa lumineze ecranul in concordanta cu lumina ambientala.
Da, se intampla intr-un tarziu, insa daca batea soarele si ma grabeam sa raspund la telefon, era o loterie sa stiu cu cine stau de vorba. Ce trebuie sa spun, este ca odata aprins chiar nu am gasit situatia in care ecranul sa mi se para greu de citit in lumina soarelui.
User experience
Pentru ca Samsung a ales sa inoveze in primul rand experienta utilizatorului si dupa aceea dotarile hardware, Galaxy S3 vine cu mici detalii care sa ne faca viata mai usoara. N-am sa la iau pe toate la disecat – pentru ca S Voice (de exemplu) mi se pare irelevand pentru Romania – dar am sa vorbesc despre cele care mi-au placut mie.
Direct Call – mi-a placut inca de cand am vazut prezentarea de la Londra. Functioneaza destul de bine si nu este foarte usor de pacalit. Este adevarat ca miscarea de punere a telefonului la ureche trebuie sa fie destul de ferma pentru ca telefonul sa inteleaga intentia, dar asta nu este neaparat un lucru rau. In acest fel se asigura ca nu interpreteaza gresit ce vrea utilizatorul sa faca. Partea buna este ca poate fi oprit di setari.
Ce nu mi-a placut a fost ca nu stie sa preia numarul din Dialer. In schimb stie sa-l ia din contacte, din lista de apeluri nepreluate si chiar din mesaje.
Smart Alert – Un serviciu foarte util care face telefonul sa vibreze atunci cand il ridicam de pe birou si avem un apel/mesaj/etc. nepreluat. Avand in vedere prezenta LED-ului de notificari, nu stiu cat de necesar era acest sistem; dar cum un apel nepreluat la timpul sau poate face diferenta dintre succes si esec, un sistem suplimentar de notificari nu strica.
Smart Stay – Desi o idee foarte buna, Smart Stay mai trebuie rafinat pana sa devina un serviciu cu adevarat util. Pentru cei ce nu stiu, Galaxy S3 foloseste camera frontala pentru a analiza privirea utilizatorului si a tine ecranul aprins cat timp aceasta este indreptata catre el. Util pentru cei care citesc email-uri lungi, e-books, etc.
Din pacate, sistemul nu functioneaza atat de bine pe cat speram. Eu port ochelari permanent si se pare ca asta l-a pacalit destul de usor. Nici cand dadeam jos ochelarii nu era mai bine. La lumina mai slaba camera nu reusea sa mai detecteze privirea mea si ecranul se stingea la fel ca la orice alt telefon.
In continuare sunt incantat de existenta Smart Stay. Doar ca tehnologia mai trebuie rafinata.
Pop up play – o tehnologie simpatica dar cu aplicabilitate relativ redusa. Da, e foarte tare ca atunci cand te uiti la un film sa poti sa pui fereastra intr-un colt si sa raspunzi la mesajul acela urgent. Dar mie-mi place sa fiu atent la film, asa ca as prefera sa pun pauza pana rezolv problema.
Daca vorbim in schimb de un streaming live, atunci aceasta functie se poate dovedi foarte utila.
S Planner – o parte din voi stiti deja obsesia mea pentru un calendar care stie mai mult decat “intalniri”. Tocmai de aceea mi-a placut S Planner inca de cand l-am vazut pe Galaxy Note. Imi place ca aduce evenimentele si task-urile intr-un singur loc dar m-a dezamagit ca nu a dus treaba pana la capat.
Task-urile nu se propaga de la o zi la alta (in cazul in care nu sunt bifate ca rezolvate) si nici nu se sincronizeaza ci Google Tasks. Daca rezolva aceste doua probleme, o sa fiu cel mai mare fan al aplicatiei.
Intr-o nota mai putin optimista, nu inteleg de ce Samsung a stricat sistemul de foldere de pe Android 4.0. Era gata facut si functiona de minune. In schimb, Samsung a ales foloseasca vechiul sistem din TouchWizz care nu este nici cel mai ergonomic nici cel mai aspectuos.
Camera
Galaxy S3 aduce destul de multe noutati in ceea ce priveste camera foto si felul in care aceasta este folosita. Are 8 MP, ceea ce inseamna ca nu aduce nimic spectaculos la capitolul rezolutie.
In schimb, vine cu cateva setari pe care alte telefoane nu le au si care sunt gandite pentru a face utlizarea camerei cat mai simpla si mai placuta.
Burst Shot – permite utilizatorului sa faca fotografii in rafala cu pana la 8 cadre pe secunda. La asta se adauga si optiunea Best Photo care ne lasa sa alegem cea mai buna fotografie din seria pe care tocmai am facut-o. Cei care au incercat vreodata sa pozeze un caine care se joaca, vor intelege cu siguranta utilitatea acestei optiuni.
Buddy Photo Share – este un mod care analizeaza fotografia dupa ce a fost facuta si lasa utilizatorul sa adauge unul sau mai multe face tag-uri cu persoanele din poza. Dupa ce acestea au fost adaugate, telefonul ne da optiunea sa timitem poza tututor persoanelor taguite in poza. L-am incercat si eu si mi-a placut.
In rest camera se comporta destul de bine (desi nu expune la fel de frumos cum face cea de pe One X, in functie de luminca care cade e pe obiectul din focus).
Iata cateva sample-uri ca sa va faceti o idee.
Per total, una din cele mai reusite camere foto de pe un telefon mobil.
Autonomie
Dupa parerea mea, bateria de 2100 mAh isi face treaba destul de bine. Avand in vedere performantele telefonului – si regimul de utilizare – mi se pare ca s-a descurcat destul de bine.
Testul bateriei a aratat o autonomie de 8 ore si 36 de minute (pana la 1% cand telefonul a refuzat sa mai redea clipul video). Probabil mai storceam vreo 10 – 15 minute daca il convingeam sa mearga pana la 0%.
Iar in utilizarea de zi cu zi, am reusit s obtin in jur de 20 – 22 de ore de folosire medie spre intensa. Este o performanta medie (chiar buna) comparativ cu alte modele, dar nimic care sa ma dea pe spate.
Concluzii
Dupa parerea mea, Samsung Galaxy S3 nu reprezinta atat o invovatie extraordinara, cat o evolutie necesara catre noua genreatie de smartphone-uri. Se vede ca s-a acordat atentie detaliilor; cum ar fi LED-ul de notificari atat de necesar si volumul soneriei care in sfrarsit are un nivel decent.
Pret
Din fericire pentru consumatori, piata telefoanelor mobile a evoluat foarte mult. La momentul redactarii acestui articol, Samsung Glaxy S III costa 2699 de lei la eMAG, evoMAG si MarketOnline. Cel mai probabil pretul va scadea destul de curand.