Joia trecuta, 3 mai 2012, Samsung prezenta lumii intregi noul model Galaxy S III. La fel ca multi altii pasionati de tehnologie, aam stat si eu lipit de monitor sa vad transmisia live a evenimentului.
Partea interesanta a venit dupa ce s-a terminat prezentarea. Online-ul s-a umplut de “cel mai bun telefon lansat vreodata” sau “e urat, arata cheap” si alte chestii de acest gen. Practic s-au format doua tabere – likeri si dislikeri al acestui gadget – si foarte putine pareri moderate.
Am citit si eu o parte din ce s-a scris, am discutat cu unul si altul, si mi-am format si eu o parere. Desi mi-am dorit sa numesc Galaxy S III-ul “device-ul suprem”, nu pot sa fac asta; cel putin nu pana nu-l butonez.
La o prima vedere, telefonul are puncte tari si puncte slabe, asa ca m-am gandit sa vobim putin despre ele si sa vedem daca ajungem la o concluzie.
Voi incepe cu punctele slabe pentru ca, in opinia mea, sunt mai putine.
Nu sunt de acord cu dimensiunile telefonului. Ecranul de 4.8 inchi mi se pare inutil de mare. Stiu ca cei de la Samsung sunt renumiti pentru a compensa marimea ecranului cu niste margini extrem de inguste si cu carcase foarte subtiri, dar tot cred ca ceva nu este in regula.
Da, stiu ca acum un an spuneam ca dimensiunea ideala pentru un telefon este de 4 inchi si ca 4.3 e prea mult, iar acum mi se pare perfect normal sa am un telefon de 4.3. Cine stie, poate peste un an o sa consider ca dimensiunea standard este 4.7 inchi; ramane de vazut. Chiar si asa, razboiul inchilor avanseaza prea repede si mi-e teama ca peste un an nu vom mai avea niciun telefon high end cu diagonala mai mica de 5 inchi.
Si tot de-aici deriva si ce-a de-a doua problema. Telefonul nu e cel mai frumos lucru pe care l-ati vazut. Si era cumva normal sa fie asa. Orice lucru supra-dimensionat are tendinta sa arate usor ciudat; vezi Galaxy Note cu al carui aspect trebuie sa te obisnuiesti putin inainte sa-ti placa.
De asemenea, cred ca design-ul cu colturi foarte rotunjite nu a fost cea mai buna alegere. Daca ne uitam in urma la celelalte modele Samsung, toate modelele high end erau mai patrate, iar colturile puternic rotunjite erau mai degraba pe modele gen Galaxy Mini sau Galaxy Gio (entry level).
Asadar, nu stiu daca aceasta optiune de design a fost cea mai inspirata. Pe de alta parte, asta e chestie de gust; indiferent de formula aleasa, tot s-ar fi gasit cineva care sa spuna ca nu-i convine ceva.
Bun, sa trecem acum la ce mi-a placut la Galaxy S III. Inainte sa intram in detalii, tin sa spun ca tot ce mi-a placut la el se poate rezuma intr-un cuvant: inovatie.
Acest cuvant cheie apare foarte mult pe la prezentarile de produse noi (in special la Apple), insa de multe ori dezamageste. Aici se pune problema altfel. N-o fi perfect Galaxy S III-ul, insa nu poate fi acuzat de lipsa de inovatie.
Se vede ca niste oameni de la R&D au analizat micile probleme comune tuturor smartphone-urilor si s-au gandit cum sa faca sa le rezolve.
N-am sa intru foarte mult in detalii, dar tin sa mentionez cateva lucruri care mi-au placut la Galaxy S III.
Functia Smart Stay foloseste camera frontala a telefonului pentru a urmari privirea utilizatorului. Cat timp va uitati la telefon, ecranul nu se va stinge indiferent de setarea de time-out a telefonului. Daca-mi spuneti ca n-ati simtit niciodata nevoia de asa ceva, nu va cred.
Smart Alert este o functie foarte utila pentru apeluri nepreluate sau mesaje necitite. Practic, daca aveti o notificare ce necesita atentia dumneavoastra, telefonul va vibra in momentul in care este luat in mana.
Direct Call simte cand telefonul este ridicat la ureche si raspunde in locul utilizatorului; sau initiaza un apel daca erati in mijlocul unui mesaj. Presupun ca se aplica si daca aveati un contact din agenda deschis. Atata timp cat poate sa deduca de undeva pe cine vreti sa sunati, va initia apelul.
Interesanta functia, dar sper sa poata fi dezactivata de undeva. Sunt convins ca vor exista situatii in care nu voi vrea sa las telefonul sa ia aceasta decizie in locul meu.
Social Tag: Nu puteam sa vorbim despre noua generatie de Galaxy S fara sa mentionam retelele sociale. Samsung Galaxy S III analizeaza fotografiile pe care le faceti cu telefonul si recunoaste persoanele din ele. Astfel, va da posibilitatea sa le incarcati pe Facebook cu tag-urile deja adaugate, sa le trimiteti dintr-o singura atingere tuturor celor care se alfa in ele. Si aici am aceeasi mentiune. Sper ca toate acestea sa nu se intample automat, ci numai la cererea expresa a utilizatorului.
Si daca tot am vorbit de poze. Eu sunt un mare fan al fotografiei in rafala. Mi se pare ca este forate complicat sa prinzi exact momentul potrivit intr-o singura fotografie, asa ca prefer intotdeauna sa trag mai multe cadre si sa-l aleg pe cel mai bun.
N-am sa va spun despre functia lui Galaxy S III de a face 8 poze in rafala si a o alege pe cea mai buna. Pana nu vad cu ochii mei, nu am incredere ca va face alegerea cea mai potrivita. Insa imi place faptul ca poate sa faca pana la 20 de cadre intr-o singura rafala (cu pana la 3 cadre pe secunda).
Ar mai fi de povestit, dar am zis ca nu intru prea mult in detalii. Deocamdata va spun ca Samsung Galaxy S III ajunge in magazinele din Europa (speram ca si Romania) incepand cu 29 mai. Pentru restul detaliilor pe care le ofera acest telefon, va invit sa intrati pe pagina oficiala a lui Samsung Galaxy S III.
Iata o galerie de poze destul de cuprinzatoare, prin amabilitatea Samsung Mobile Romania.
Si nu puteam sa vorbim despre Galaxy S III fara sa mentionam specificatiile de top – desi eu consider ca nu ele sunt punctul forte ale acetstui device.
- Procesor quad-core de 1.4 GHz
- Memorie RAM de 1 GB si pana la 64 GB stocare interna
- Display Super AMOLED de 4.8 inchi si rezolutie HD (720×1280 de pixeli)
- Camera foto de 8 MP si filmare Full HD
- Sistem de operare Android 4.0
- Acumulator Li-Ion de 2100 mAh