Au trecut deja vreo doua saptamani de cand butonez un Microsoft Arc Touch – Limited Edition White. Am asteptat in mod deliberat sa treaca mai mult timp inainte de a scrie review-ul pentru ca am vrut sa trec peste entuziasmul unei jucarii mai “fancy” dar si peste perioada de acomodare.
Asadar, sa incepem cu inceputul. Microsoft Arc Touch vine intr-o cutie compacta care te face sa te intrebi cum de incape acolo. Abia dupa ce o deschizi vezi ca mouse-ul sta plat in cutie, asteptand sa fie activat prin arcuire (ca doar de-aia se numeste Arc). In aceeasi cutie se gasesc si doua baterii Duracell (era frumos sa fie acumulatori) si receptorul wireless care este minuscul.
Apropos, in cazul in care mergeti cu Arc Touch dupa voi, nu trebuie sa va faceti griji in privinta receptorului. Acesta se lipeste cu magnet de partea din spate a mouse-ului si sunt sanse destul de slabe sa-l pierdeti de acolo.
Mouse-ul vine in 3 culori diferite. Cel clasic, de culoare neagra si doua modele in editie limitata: White (alb) si Sangria Red (visiniu). MarketOnline mi l-a pus la dispozitie pe cel alb.
Suprafata mouse-ului este una moale, cu o textura usor cauciucata si prezinta un pattern aproape diamantat. Nu stiu daca are scop ergononic sau de design, dar arata bine. Butoanele in schimb, sunt lucioase si integrate pefect in partea mouse-ului care ramane dreapta.
Sa vorbim despre arcuire; am folosit si in trecut mousi wireless si cea mai mare problema pe care o aveau era faptul ca te lasau acumulatorii cand ti-era lumea mai draga. Da, majoritatea aveau un buton de inchidere pentru a economisi energie, insa era ascuns undeva pe dedesubt si tot timpul uitam de el.
Microsoft Arc Touch este diferit. El este deschis atunci cand este arcuit si inchis cand este drept. Astfel, sunt sanse mult mai mari sa observi ca l-ai lasat deschis pe birou si sa-l inchizi.
Tot prin comparatie cu alte dispozitive wireless folosite in trecut, am observat ca instalarea lui este foarte simpla; practic nu exista. Daca la alte modele trebuia sa apesi pe un buton ascuns pe undeva si astepti pana receptorul din laptop detecta prezenta mouse-ului, la Microsoft Arc Touch nu este cazul.
Am introdus receptorul in port-ul USB, am arcuit mouse-ul si cateva secunde mai tarziu era gata de folosire. Uitandu-ma la LED-ul verde care se aprinde timp de cateva secunde cand pornesc mouse-ul, presupun ca principiul de functionare este acelasi ca si la alte dispozitive, doar ca procesul este mult mai simplu.
Mouse-ul foloseste tehnologia BlueTrack a celor de la Microsoft, ceea ce inseamna ca va functiona la fel de bine si pe suprafete normale si pe cele mai dificile (lucioase sau inchise la culoare).
Avand in vedere forma sa usor atipica, Microsoft Arc Touch cere o perioada de acomodare, insa la finalul acesteia devine o placere sa-l folosesti.
Si daca tot vorbeam de perioada de acomodare, sa va povestesc despre scroll wheel; mai degraba despre lipsa acestuia. V-am explicat mai devreme de ce “Arc”. Acum sa va spun de ce “Touch”.
Una din inovatiile cu care vine acest mouse este faptul ca rotita de scroll a fost inlocuita cu un touchpad care citeste atat miscarea cat si click-ul. Insa povestea nu se opreste aici. Acest touchpad simuleaza miscarea rotitei atunci cand plimbi degetul pe el; si la gesturile mai lungi are si efect de inertie.
Pare inutil, stiu. Dar ajuta din doua puncte de vedere. In primul rand pentru ca iti da un feedback tactil care-ti spune ca ceva s-a pus in miscare, ca scroll-ul merge. In al doi-lea rand, pentru confortul psihologic al utilizatorilor care de atata timp sunt obisnuiti sa foloseasca o rotita mecanica.
Click-ul pe rotita a fost inlocuit cu o atingere undeva la jumatatea zonei tactile. Recunosc, eu inca nu m-am obisnuit cu el; inca mai trebuie sa pipai ca sa gasesc zona respectiva si nu intotdeauna reusesc sa dau click. Pe de alta parte, nu toata lumea foloseste click-ul pe rotita de mouse, asa ca nu ar trebui sa fie o problema atat de mare.
Daca ar trebui sa gasesc un punct slab acestui mouse, ar fi lipsa conectivitatii prin bluetooth. Laptop-urile tind catre simplitate si asta inseamna ca avem la dispozitie din ce in ce mai putin port-uri USB. Ar fi fost frumos daca puteam sa lasam port-urile libere pentru altceva decat mouse – care este un dispozitiv conectat permanent.
In rest, nimic de zis. Mouse-ul m-a fermecat (probabil se vede acest lucru si din felul in care am scris articolul). Imi place sa vad gadget-uri unde se acorda foarte multa atentie la detalii si Mirosoft Arc Touch este unul din ele. Si faptul ca mai vine si in doua editii limitate, ar putea sa-l faca si mai atractiv pentru unii.
MarketOnline pune la dispozitie atat versiunea standard a acestul mouse, cat si cele doua editii limitate. Versiunea alba testata de mine se afla la promotie si poate fi cumparata la pretul de 235.00 de lei.