Am avut pe mana timp de vreo 10 zile un telefon dintr-o generatie ceva mai veche. Cu toate acestea, el reprezinta un pas important in timeline-ul celor de la Nokia. Dar sa nu ne grabim. Sa vedem cum a fost experienta mea cu acest telefon.
Primul lucru pe care il observi este masivitatea lui. N-ai cum sa treci peste asta. Tastatura fizica, plus ecranul tactil pus deasupra lui duc la niste dimensiuni… impresionante. Ce sa mai, e butucanos.
Cu toate acestea, aceeasi tastatura care ii creste dimensiunile si greutatea are si niste avantaje. Faptul ca folosesti niste butoane fizice in loc de o tastatura virtuala duce la o experienta mult mai placuta. E adevarat, capacul relativ gros face tastele din partea superioara sa para inghesuite, dar odata ce te-ai obisnuit ce ele nu mai observi. In plus, nu mai exista “modul input” atat de specific Nokia. Acum scrii direct in casutele de pe ecran.
Si daca tot suntem la capitolul vizual, ar mai fi o precizare. Nokia N900 a fost proiectat sa functioneze in modul landscape. De la logo-ul Nokia si pana la felul in care sunt pozitionate butoanele, acest lucru este cat se poate de evident.
Desi inteleg ce au vrut sa realizeze, nu pot sa nu observ ca acest lucru are consecinte ciudate… Nu stii care e susul si care e josul telefonului. Daca incerci sa-l folosesti in modul portrait niciun buton nu e la indemana. In fine, nu e tragic. M-am obisnuit repede.
Si un mic video cu interfata la pornirea telefonului:
Sa trecem asadar, la sistemul de operare. Maemo este un Linux adaptat pentru mobil. Da, o sa spuneti ca si Android este la fel. Nu, nu se compara. Maemo este un Linux in adevaratul sens al cuvantului. Are la baza sistemul de operare Debian adaptat sa foloseasca mai putine resurse si sa incapa pe display-ul lui N900.
Eu folosesc Ubuntu, asa ca Maemo mi s-a parut foarte prietenos si mai ales foarte familiar. In acest moment o parte din voi sunteti deja descurajati. “Linux e greoi si confuz. Eu vreau ceva care sa fie ergonomic”.
Nu va faceti griji. Maemo e un Linux pentru cei care stiu asta. E la fel de prietenos ca orice alt sistem de operare. Mai mult, interfata este foarte reusita. Ecranele de selectie pentru data/ora/alarma dau impresia de eleganta. Sunt mari si usor de folosit. Mie mi-a lasat o impresie placuta.
Un alt mare avantaj lui Maemo este lista de aplicatii disponibile pentru el. Recunosc ca nu ma asteptam la prea multe. Telefonul se leaga la Ovi Store dar sunt destul de putine aplicatii. Dar asta nu e tot… Maemo vine cu propriul Application Center (asa cum ii sta bine oricarui Linux). Acolo am gasit aplicatii multe si variate. Printre ele se numare inclusiv Pidgin (care fie vorba intre noi, mie-mi place mai mult decat Messenger).
A si inca ceva. Am putut sa instalez Firefox mobile pe el. Fennec a aparut mai intai pe N900 si nici nu stiu daca au versiune si pentru alt telefon deocamdata. Se comporta bine si experienta de navigare este placuta.
Agenda este ergonomica si placuta. Ofera optiunea de a importa contacte din Ovi Contacts, Facebook, Yahoo si altele. Contactele pot fi scoase pe unul sau mai multe din cele trei homescreen-uri sub forma de shortcut. Nu exista un widget care sa restrictioneze numarul lor. Fiecare contact este un shortcut si poti sa pui cate incap in 3 ecrane.
Ce mi-a lipsit la acest telefon au fost profilurile de sunet. Intotdeauna am apreciat telefoanele Nokia pentru acest feature. La al meu, am 3 sau 4 profiluri pe care le folosesc in diverse situatii. Pe N900 trebuia sa intru si sa-mi setez sunetul mai tare si mai incet de fiecare data, in functie de locul unde ma aflam.
Si daca tot suntem la capitolul minusuri, calendarul nu are optiunea de To-do. Din pacate nici sistemele de operare mai apreciate (Android, iOS) nu au asa ceva, dar mie mi se pare important. Eu vreau to-do notes…
Sa vorbim putin despre clientul de email. Este un Mail for Exchange de la Nokia, doar ca intr-o versiune mai veche. Isi face treaba destul de bine, dar cateodata se actualizeaza doar cand vrea el. In plus, nu am gasit nicaieri o setare in care sa-i spun intre ce ore sa-mi aduca email-urile.
Camera foto este de generatie mai veche si vine cu “doar” 5MP, dar are led flash si foloseste lentile Carl Zeiss. Partea frumoasa este ca am gasit foarte multe aplicatii de augmentare a capabilitatilor camerei si cu care se puteau face foarte multe experimente interesante. Per total am fost multumit de ceea ce poate sa faca.
* Cele trei fotografii de la final sunt HDR-uri facute direct cu telefonul. Nu au fost procesate in niciun fel.
Acumulatorul are o durata de viata cel putin decenta. Cei 1320 mAh au facut telefonul sa ma tina 2-3 zile in conditiile in care l-am folosit intens.
Specificatii:
- Procesor ARM Cortex A8 600 MHz
- Memorie 256 MB RAM
- Camera de 5 MP cu lentile Carl Zeiss si led flash
- WiFi, GPS (plus Ovi Maps), Bluetooth
- Sistem de operare Maemo 5
- Acumulator Li-Ion de 1320 mAh
Deci cum este telefonul? E bun, e rau…? Sa va spun sincer, cand l-am primit nu m-a impresionat cu nimic. Era mare si parea invechit. Dar dupa cateva zile cu el a inceput sa-mi placa. Micile detalii au inceput sa-si spuna cuvantul si m-am gasit folosind telefonul cu mare placere.
Maemo este un sistem de operare bun, dar se vede ca mai are nevoie de lucru. Imi pare foarte rau ca Nokia renunta la el, deoarece sunt convins ca daca ar fi lansat o versiune noua, ar fi fost un competitor bun pentru Android si iOS.