Aveam articolul asta in minte de mai mult timp, dar oscilam intre a-l scrie sau a-l lasa acolo… undeva intr-un colt din mintea mea. Doar ca intamplator am dat peste acest articol in care Blogatu lauda produsele Apple ca fiind “aproape definitia perfectiunii”.
Am apreciat faptul ca si-a rezervat o portita. Nu a cazut in tentatia superlativului absolut. Dar nu despre stilul de abordare al lui Blogatu vorbim azi. Nu, azi atingem un subiect sensibil. Produsele Apple.
In general, cand vine vorba despre acest brand lumea se imparte in doua tabere. Exista fanii, care iubesc orice produs Apple, fara exceptie si exista cei care dispretuiesc produsele si, cateodata, chiar si pe fanii mai sus mentionati. Bineinteles, exagerez. Exista exceptii, exista oameni echilibrati care nu cad in extreme, dar eu vorbesc de majoritate.
Bun, am vazut pana acum ce cred altii despre produsele Apple, dar ce cred eu…? Pai pe mine nu ma impresioneaza. Sunt niste dispozitive bune, peste medie as spune, dar de aici pana la a spune ca sunt singurul brand adevarat de pe piata este mult. Si sa mergem pe argumente.
Incepem cu telefoanele. iPhone 4 este intr-adevar un gadget bun. Este in top 3, top 5, nu stiu. Dar nu e neaparat pe primul loc. Sistemul de operare este unul reusit, dar nu m-a dat pe spate. N-am avut acea senzatie de “cum m-am descurcat fara el pana acum?”. Mai mult, unele task-uri mi se par peste mana.
iPhone are un atu, dar aceeasi strategie care il pune in avantaj il face si sa piarda puncte. In App Store nu intra decat aplicatiile aprobate de cei de la Apple. Avantajul este ca totul este oprimizat. Apple se asigura ca nu vor fi acuzati de lipsa de performante din cauza unei aplicatii 3rd party facuta prost.
Dezavantajul este ca se creeaza un ecosistem inchis, restrictiv in care unele aplicatii cu potential nu ajung la utilizatori pentru ca nu trec de conditiile Apple. Mai mult, aici apare si un paradox: Fanii Apple spun ca este perfect, ca ofera tot ce ai putea sa-ti doresti de la un telefon. Cu toate acestea, primul lucru pe care il fac dupa ce il cumpara este sa-i faca Jailbreak (adica sa-l hacuiasca).
Display-ul Retina este intr-adevar impresionant, dar nu este neaparat cel mai bun de pe piata. M-am jucat cu Samsung Galaxy S si Super AMOLED-ul sau mi-a placut mai tare. Si cred ca Super AMOLED Plus de pe Nexus S este si mai bun (inca nu stiu).
Tot vad studii care il arata ca detinand jumatate din piata telefoanelor. FALS. Detine o mare parte din piata smartphone-urilor. Pe piata telefoanelor Nokia e inca lider.
Trebuie apreciat in schimb marketing-ul puternic de care beneficiaza acest telefon. E fascinant felul in care oamenii acestia conving masele. Dar eu nu sunt impresionat. Cand s-a lansat iOS m-am uitat cu sufletul la gura la conferinta de presa si am fost puternic dezamagit.
Printre marile realizari ale acestei versiuni se numarau:
- Foldere – Poftim ?!? Adica acele foldere pe care eu le foloseam de ceva ani pe un amarat de Nokia?
- Clientul de mail suporta mai multe conturi. Da la fel si Nokia al meu (da, ala de 200 de lei la liber).
- Multitasking. Ma scuzati, dar Android facea deja asta. La fel si Symbian. Deci sa o lasam mai usor.
Ar mai fi de discutat, dar nu dedic acest articol iPhone-ului ci produselor Apple.
Sa vorbim in schimb despre celalalt mare trend: MacBook, respectiv MacBook Pro. Intr-adevar niste laptop-uri capabile si FOARTE frumoase. Dar hai sa studiem mai indeaproape. Carcasa de plastic care era folosita inainte de unibody crapa; din senin. Nici mie nu mi-a venit sa cred dar se pare ca este adevarat. Recunosc, despre aspectul acesta doar am citit, dar mi-e greu sa cred ca atitia oameni fabuleaza. Nu cred in astfel de conspiratii.
In schimb experienta despre care urmeaza sa va spun am trait-o pe viu. Am ajutat un coleg sa schimba un Mag Safe la al sau MacBook (al doi-lea stricat in aproape 2 ani). Am desfacut laptop-ul si mi-a lasat o impresie foarte ieftina. Plasticul ia o forma ciudata imediat ce l-ai desfacut din suruburi. Dar nu asta e problema. Problema e ca inauntru am gasit niste suruburi prinse intr-o bucata de tabla rupta pe jumatate. Si nu era un defect de fabricatie, numai asa se potriveau. Ceea ce inseamna ca asa a fost fabricat. Te cam pune pe ganduri…
Imi place in schimb MacOS X. Este un sistem de operare reusit. Este bine optimizat sa se integreze cu componentele si asta se cunoaste. Pe de alta parte, nu stie Cut. Ce, nu stiati? Stie Copy, stie Paste, dar nu stie Cut. 🙂
Mai mult, in afara de o interfata frumoasa nu are prea multe in plus fata de Ubuntu. Ce are in schimb, este notorietate. Si cu ce-l ajuta? Pai il ajuta, ca soft-urile mari au versiune de Windows si de Mac. De Linux nu prea. Da, exista Wine, dar nu e acelasi lucru.
Imi place totusi un lucru de la ei. Mac Pro! Acesta este singurul produs de pe piata unde Apple si-a asigurat un loc confortabil. Ce inseamna asta? Pai cu 4500 de RON cat costa un MacBook, iti iei bunatate de laptop. In schimb PC ca Mac Pro nu se gaseste nicaieri. N-am gasit pe piata niciun producator care sa vanda placi de baza cu doua procesoare haxacore, asa cum face Apple. Asa ca aici, jos palaria.
Ar mai fi multe de spus, dar cred ati inteles ideea, plus ca daca ati ajuns pana aici deja ati dat dovada de multa rabdare. Asa ca e timpul sa tragem o concluzie.
Nu incerc sa discreditez produsele Apple. Sunt bune, foarte bune in unele cazuri. Dar nu sunt nici pe departe cele mai bune. Asta mai ales pentru ca nu exista produsul perfect. Fiecare are nevoile lui si in functie de asta isi gaseste instrumentele necesare. Mi-as cumpara produse Apple? Da. Nu tot ce scot pe piata, dar unele sunt faine si as vrea sa am si eu.
Sunt convins ca mi-au mai scapat lucruri pe care voiam sa le spun. Pe unele le-am lasat la o parte intentionat pentru ca articolul a devenit oricum destul de mare. Asadar, asta e parerea mea; voi sunteti liberi sa alegeti.