Despre Windows Phone 8 am auzit lucruri bune. La fel si despre Nokia Lumia 920 care pare sa fie sold out mai mereu prin SUA. Asa ca am vorbit cu prietenii mei de la evoMAG si am luat si eu unul la teste.
Eram foarte curios sa vad ce aduce noul sistem de operare fata de cel de pe Lumia 800 dar mai ales voiam sa testez noul Nokia Maps (pentru ca de ceva timp a inceput sa-mi cam placa Bing Maps).
Va dau un mic preview inainte sa ajungem la capitoul respectiv: Nokia Maps e cea mai buna solutie de navigatie pe care am vazut-o pe un telefon, tinand cont ca e gratuita.
Specificatii
- Procesor dual core de 1.5 GHz (Snapdragon Krait)
- Memorie RAM de 1 GB si stocare interna de 32 GB (fara slot de card MicroSD)
- Display IPS de 4.5 inchi si rezolutie 768 x 1280 de pixeli
- Camera foto principala de 8 MP cu lentile Carl Zeiss si stabilizare optica
- Sistem de operare Microsoft Windows Phone 8
- Acumulator Li-Ion de 2000 mAh (nedetasabil)
Aspect
Nokia Lumia 920 urmeaza acelasi trend de design stabilit de modelul experimental Nokia N9. Diferenta este data de dimensiunile mai mari si de carcasa viu colorata care a fost aleasa pentru Lumia 920.
Senzatia este aceeasi ca la Nokia N9; aceea de monolit. De ceva modelat dintr-o singura bucata de material. Asta e partea buna.
Partea proasta este ca greutatea lui vine si confirma aceea senzatie. L-am comparat cu Nexusul meu si diferenta nu este foarte mare. Lumia 920 are cu aproape 50 g peste Nexus. Cu toate acestea diferenta se simte, telefonul pare greu atunci cand este ridicat de pe masa.
In schimb nu prea am ce sa-i reprosez la capitolul aspect. Lumia 920 arata foarte bine, chiar si in varianta rosu aprins pe care am testat-o eu si pe care n-as fi crezut ca pot sa o indragesc.
Performanta
Nu-i usor de evaluat performanta unui telefon cu Windows Phone, cand 95% din ce ai testat pana acum vine echipat cu Android. Aplicatiile de benchmark sunt putine (si nu foarte relevante, as spune eu).
Telefonul nu pare extrem de rapid, insa din ce imi dau seama pare mai degraba o problema de sistem de operare, nu una de putere de procesare.
Mai exact, telefonul poate parea lent atunci cand lansati o aplicatie, insa odata ce aceasta a pornit nu veti avea probleme in utilizarea ei. Cred ca are legatura cu managementul de resurse si cu felul in care se incarca procesele (doar o presupunere).
Cert este ca daca vreodata veti vedea ca telefonul ezita, va fi la lansarea unor aplicatii (nu toate), insa nu si in utilizarea lor.
P.S. Aplicatia de camera foto se lanseaza aproape instantaneu la apasarea lunga a butonului dedicat. Tin sa mentionez asta pentru ca eu as fi tare frustrat daca as vrea sa fac rapid o poza si ar trebui sa astept dupa aplicatia respectiva.
Display
Nokia Lumia 920 vine cu un display IPS, ceea ce poate fi un pic descurajant. S-a dovedit clar ca AMOLED-ul este cel mai bun in ceea ce priveste contrastul si vizibilitatea in lumina soarelui.
Chiar si asa, Lumia 920 m-a surprins cu nivelul de contrast si de claritate pe care il ofera. In interior, culorile sunt foarte vii si luminozitatea este excelenta. Iar afara, eu n-am gasit nicio situatie in care sa scot telefonul si sa nu vad ce este pe ecran.
Un mic avertisment pentru cei ce folosesc ochelari de soare cu lentile polarizate. Daca il scoateti la un moment dat din buzunar si constatati ca nu vedeti nimic pe ecran, inclinati telefonul cam cu 45 de grade si veti vedea ca “se face lumina”. LCD-urile si lentilele polarizate nu fac intotdeauna casa buna.
User experience
Unul din primele lucruri pe care le-am constatat cand am deschis Lumia 920, a fost o integrare foarte buna cu retelele sociale. Era o vreme cand Samsung si HTC ofereau asa ceva pe modelele cu Andoid insa acum, in goana dupa un OS cat mai “curat”, se pare ca au renuntat la asta.
Lumia 920 te invita inca de la inceput sa te loghezi cu conturi de Gmail, Facebook, Twitter si LinkedIn; asta pe langa contul de Microsoft folosit la asocierea telefonului cu un anumit user.
Dupa aceasta, veti vedea ca in agenda, in dreptul fiecarui contact veti avea nu numai o poza de profil, dar si activitatea recenta a persoanei respective pe retelele sociale. Pentru unii asta nu inseamna mare lucru, dar mie mi-a placut tare mult chestia asta si consider ca acesta este un mare atu al lui Windows Phone 8.
Mi-a plact mult tastatura virtuala pe care o pune la dispozitie Lumia 920. Vizual, pare cam incomoda, dar cand am inceput s-o folosesc mi-am dat seama ca ratam foarte putine caractere si rareori scriam un cuvant gresit.
Si tot la atuuri, trebuie neaparat sa mentionez clientul de email pentru ca rezolva problema email-urilor cu continut mare. Evit sa deschid newslettere de pe Android, pentru ca intotdeauna trebuie sa le explorez ca pe o harta dintr-un joc de strategie (bucata cu bucata). In schimb, pe Windows Phone 8 pot sa fac zoom out la email pana cand incape in latimea ecranului. Apoi, daca vreau sa vad un anumit produs mai bine, dau zoom direct pe el. Consider ca orice smartphone modern ar trebui sa fie capabil de asa ceva.
P.S. Incepand cu noua versiune – lansata de foarte curand – aplicatia Gmail pentru Android face automat zoom out astfel incat continutul sa poata fi citit fara scrolling pe orizontala. Era si timpul.
Doua probleme am gasit eu la nivel de utilizare. Prima are de-a face cu SMS-urile. Modelul testat de mine trecea la SMS-ul urmator dupa primele 70 de carctere (in conditiile in care la noi sunt 160) si nu am gasit nicaieri de unde sa schimb asta. E posibil ca modelele cumparate de la operatori sa nu aiba aceasta problema, dar e bine sa verificati.
A doua problema s-ar putea sa fie doar o chestie de obisnuinta. Nu am putut sa ma obisnuiesc cu lipsa unei zone de notificari. Exista intr-adevar Live Tiles care ofera informatie utila si care arata foarte bine, dar nu e chiar acelasi lucru. Sa va spun de ce.
Daca eu am 20 de aplicatii de la care vreau sa vad notificari in mod constant, va trebui sa am cate un Live Tile pentru fiecare din ele; plus Tile-urile pentru apeluri, harti si alte shortcut-uri pe care le mai vreau. E adevarat ca la dimensiunea cea mai mica, pe ecran se pot pune 24 de Tile-uri vizibile fara scroll, dar deja informatia devine foarte greu de citit.
Inteleg ca tine de obisnuinta, dar tot cred ca o zona dedicata notificarilor de toate felurile ar fi utila intr-o versiune viitoare de Windows Phone.
Nokia Maps
Cred ca acest feature merita o sub-sectiune numai a lui. Asadar, de ce Nokia Maps si nu Google Maps (care vine preinstalat pe Android)?
Doua motive. Primul in reprezinta navigarea offline. Da, poate si Google, dar numai pe perimetre relativ mici, iar traseul trebuie planificat cu conexiunea pornita. Nokia Maps nu numai ca permite descarcarea hartii pentru un intreg continent, dar stie sa caute destinatii si sa calculeze traseul fara internet.
Eu l-am testat pe ruta Cheia – Brasov – Buzau – Bucuresti si n-am folosit deloc internet-ul (telefonul nici nu avea cartela). A fost usor confuz pe vreo 2 portiuni de drum pe DN 1A, insa nu aveai cum sa te ratacesti.
Al doilea motiv pentru care recomand Nokia Maps este faptul ca stie numere de strada. Desi Google este foarte bun pentru POIs (puncte de interes), pentru el “Strada Florilor nr. 81” e acelasi lucru cu “Strada Florilor nr. 2”; iar cand ai de ajuns intr-un loc non public (poate acasa la cineva) e destul de greu de identificat.
Camera
Eu nu fac poze cu telefonul. Inteleg ideea de portabilitate, dar nu pot sa ma obisnuiesc. Insa Lumia 920 m-a facut curios. Trebuia sa vad si eu ce poate sa faca mult-laudata camera cu stabilizare optica si lentile Carl Zeiss.
Asa ca am tot experimentat cu ea si am constatat cateva lucruri.
In primul rand modul auto de White Balance are tendinta sa dea o tenta usor calda fotografiilor. Nu stiu daca e pe placul tuturor, dar mie mi s-a parut o idee buna. Si pentru cei care nu vor asta, white balance-ul se poate schimba din setari.
Si pentru ca vorbim de lucruri care mi-au placut, mi s-a parut ca intervalul dinamic este mai bun decat la alte camere de telefon mobil. Am reusit sa prind scene in care planul apropiat si cel indepartat erau iluminate destul de diferit si asta nu e usor de obtinut cu un telefon mobil.
Am experimentat si cu modul Panorama si Cinemagraph. Mi-au placut, insa ambele au nevoie de ceva practica pana sa poata fi folosite la capacitate maxima. La inceput veti obtine niste stiching-uri cam ciudate, dar o data cu exercitiul, fotografiile vor deveni din ce in ce mai bune.
Autonomie
Nokia are de pastrat o anumita reputatie cand vine vorba de autonomie. Toata lumea isi aduce aminte de vremurile cand telefoanele lor trebuiau incarcate o data la 7 sau chiar 10 zile.
Un pic de logica simpla ne arata ca acest lucru nu mai este posibil. Pe atunci nu erau nici ecrane color nici semnal 3G/4G si nici 8-10 aplicatii care sincronizau continut in fundal. Insa tot am vrea sa vedem bariera de 24h sparta nu doar la nivel matematic (26h de ore in loc de 24 nu ma ajuta cu nimic).
Mie mi s-a parut ca bateria tine destul de putin la Lumia 920. Am reusit sa scot cel mult 19h de la el in acelasi conditii in care de la unele telefoane am scos pana la 22 – 24h.
N-o sa va lase in mijlocul zilei, cand va lumea mai draga, dar tot va trebui sa-l puneti la incarcat in fiecare seara.
Pret
Nokia Lumia 920 are un pret de aproximativ 2.500 de lei la liber (mai exact 2.485,25 de lei la evoMAG). Avand in vedere ca este varful de gama de la Nokia, este pretul la care ne puteam astepta.
Inca nu stiu daca sa imi para rau dupa vremea cand Lumia 800 avea pe langa capabilitati bune si un pret relativ mic sau sa ma bucur ca Nokia si-a luat in sfarsit inima in dinti si a scos un telefon premium cu costurile de rigoare.
Concluzii
Nokia Lumia 920 mi-a aratat ca sistemul de operare mobil de la Microsoft evolueaza cu pasi destul de repezi. Sunt lucurui pe care le-am vazut pe aceast telefon si pe care mi le doresc si pe Android; un exemplu ar fi aplicatia de Facebook care e dezvoltata de Microsoft si e de 5 ori mai buna decat cea facuta de Facebook pentru Android/iOS.
Cu toate acestea nu stiu daca as fi pregatit sa renunt la Andoid pentru Windows Phone 8. Motivele tin mai mult de aplicatii cu care m-am obisnuit deja si care nu sunt si pe Lumia 920. Insa daca sunteti la primul smartphone si nu aveti preferinte de OS, ganditi-va bine la Lumia 920; poate fi o alegere exceptionala.