Am inceput de curand sa folosesc CodeIgniter (site oficial). Este un framework despre care am citit mai demult si care mi-a starnit curiozitatea.
Dupa o perioada destul de lunga in care doar am citit despre acest framework notoriu, s-a ivit si ocazia de a-l folosi intr-un proiect la care lucrez. Asa ca am intrat la ei pe site si am inceput sa ma documentez.
Foloseste pattern-ul MVC (Model – View – Controller) pentru a separa intr-un mod elegant Business Logic-ul aplicatiei de partea de front end. Asta inseamna ca imparte aplicatia in mai multe straturi, fiecare cu rolul lui foarte bine definit, rezultatul fiind un cod elegant in care, daca se respecta conventiile framework-ului, stim intotdeauna unde sa gasim bucata de cod pe care o cautam.
CodeIgniter este un framework ce mi-a placut inca de la inceput din mai multe motive. Cele mai multe avantaje ale lui se trag tocmai din notorietatea de care se bucura. Asta pentru ca pe langa documentatia si tutorialele video de pe site (UPDATE! CodeIgniter a renuntat la o parte din tutoriale. O lista mai cuprinzatoare gasiti aici), se gasesc foarte multe resurse externe care acopera diverse modalitati de a folosi CodeIgniter. De asemenea, datorita raspandirii foarte mari, multi developeri au construit librarii proprii, care extind si imbunatatesc functionalitatea lui CodeIgniter.
Aceasta a fost o foarte scurta introducere despre ceea ce inseamna CodeIgniter. In articolul urmator voi prezenta in detaliu pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a instala si configura framework-ul in mediul vostru de lucru, pentru a putea incepe sa-l utilizati.