Pentru ca zilele trecute am vazut The Hobbit, si pentru ca e primul film care foloseste tehnologia HFR, m-am gandit sa va povestesc putin despre asta.
Mai intai sa va spun ce inseamna HFR. Este un acronim de la High Frame Rate si se refera la faptul ca numarul de fotograme pe secunda a fost crescut de la 24 la 48.
Avand de doua ori mai multe fotograme, se elimina efectul motion blur si se pastreaza mai multe detalii (in special la scenele cu multa miscare).
Desi au mai existat si pana acum tentative de a trece la un frame rate mai mare, acest lucru nu a fost posibil din cauza costurilor mari pe care le presupunea surplusul de pelicula de care era nevoie. Insa de cand s-a trecut pe mediu digital, aceste probleme au disparut.
Cam asta e teoria, dar cum stam cu practica? Primul film inregistrat si redat folosind HFR este The Hobbit: An Unexpected Journey, iar Peter Jackson a ales sa foloseasca si 3D – probabil pentru a oferi maximum de experienta cinematografica.
Eu am vazut filmul la Grand Cinema Digiplex in Baneasa si am reusit sa-mi fac o idee despre ce inseamna HFR. Am intrat in sala de cinema fara idei preconcepute, desi citisem (si banuiam si eu) cam care va fi efectul numarului crescut de cadre.
Asadar, se cunoaste vreo diferenta? Da, cu siguranta; insa mi-e greu sa-mi dau seama daca este de bine sau de rau. Cred ca e o chestiune de gust.
Partea buna este ca se vede un spor de calitate in detalii. Daca ar fi sa fac o comparatie, e ca si trecerea de la televiziunea Standard Definition la cea High Definition.
Partea proasta este ca – cel putin pentru primele 10-15 minute – filmul arata mai degraba ca un home movie decat ca o productie cinematografica. Dar n-as spune ca e o scadere in calitate; mai degraba ca e atat de diferit incat e nevoie de un exercitiu de obisnuinta.
Daca ar trebui sa trag o concluzie, as spune ca HFR este o schimbare in bine pentru industria cinematografica. Si chiar daca la o prima vedere filmele in HFR pare un home movie, cred ca tehnologia o sa prinda si ca peste 5-10 ani filmele la 24 fps o sa para tare ciudate pentru cei care nu le-au prins.