A venit momentul sa vorbim despre prima tableta scoasa sub emblema Google, ASUS Nexus 7. Se pare ca dupa o indelunga colaborare cu Samsung, Google s-a hotarat ca vrea sa produca tabletele sub brand propriu impreuna cu un alt mare producator din industrie: ASUS.
Gestul este cumva de inteles, avand in vedere ca Google a lucrat intotdeauna cu furnizori de hardware care sunt pe un trend ascendent; iar ASUS o duce destul de bine de vreun an si ceva.
Tot in traditia Google, Nexus 7 ofera o configuratie peste medie (fara sa fie top of the line) la un pret foarte bun. O sa vedeti pe parcusul review-ului daca strategia lor a mers sau nu.
Specificatii
- Procesor Tegra 3 quad core de 1.3 GHz
- Memorie RAM de 1 GB si stocare interna de 16 sau 32 GB
- Ecran IPS de 7 inchi si rezolutie 1280 x 800 px
- Camera (frontala) de 1.2 MP
- Sistem de operare Android 4.2.1 (la momentul redactarii acestui review)
- Acumulator Li-Ion de 4,325 mAh
Aspect
Gama Nexus a incercat intotdeauna sa mentina standardele de constructie cat mai ridicate. Au existat gadget-uri despre care nu s-au auzit lucruri foarte bune la acest capitol, insa Nexus 7 a punctat bine la aceasta categorie.
Inca de cand am scos-o din cutie mi-a placut spatele texturat care la atingere seamana cu o combinatie intre cauciuc si piele. Mi-e greu sa descriu exact cum se simte, dar arata bine si ofera o suprafata aderenta, exact asa cum are nevoie o tableta de 7 inchi.
Performanta
La acest capitol Google ne-a obisnuit de-a lungul timpului cu “suficent”. In afara de Nexus One (facut in colaborare cu HTC), toate device-urile din seria Nexus au fost dotate la nivelul pietei, niciodata peste el.
Astfel ca se punea intrebarea naturala daca Nexus 7 va fi suficient de bine dotata hardware pentru a face fata concurentei. Ei bine, sa nu uitam ca avem de-a face totusi cu un procesor quad core, acelasi pe care tot ASUS l-a mai folosit cu succes si pe alte tablete.
Asadar, desi nu sparge standardele cu ceva complet revolutionar din acest punct de vedere, tableta este cu adevarat puternica. In toate scenariile de utilizare pe care le-am intalnit tableta s-a miscat rapid si a executat prompt ce i-am dat de facut.
Si da, Tegra 3 face ca jocurile sa se desfasoare fara probleme. Eu m-am jucat Asphalt 7 si, desi nivelurile nu se incarcau instantaneu (inca n-am gasit device-ul pe care sa se intample asta), odata ca inceput jocul lucrurile se desfasurau foarte fluid.
Am facut, bineinteles, si teste bechmark. Ele n-au facut decat sa confirme ce v-am povestit deja. Tableta nu este cel mai rapid device cu Android de pe piata, dar e in top si e un concurent puternic pentru alte portabile de gen.
Aveti aici rezultatele testelor de benchmark pe care le rulez de obicei.
Display
Da, faptul ca Nexus 7 nu a mai fost facuta in colaborare cu Samsung a avut si o consecinta mai putin fericita. Nu mai avem parte de Super AMOLED. Insa nu e atat de grav pe cat am putea crede.
Display-urile Super AMOLED sunt scumpe, iar calitatea IPS-urilor din ultima vreme, compenseaza lipsa acestui panel atat de apreciat in ultima vreme.
Am pus Nexus 7 langa Galaxy S Plus-ul meu (cu display Super AMOLED). Prin comparatie se vede diferenta (mai ales la cat de vii sunt culorile) dar in utilizarea de zi cu zi va garantez ca nu o sa aveti probleme.
Asta ca sa nu mai vorbim de rezolutia foarte buna pentru un ecran de asemenea dimensiuni. Nu este cu mult peste majoritatea competitorilor, insa in razboiul pixelilor si al marketingului fiecare increment ajuta.
User experience
Cei care ma urmaresc pe Facebook si Twitter au vazut deja ca am fost incantat de soft-ul de pe Nexus 7. Una din marile mele frustrari legate de telefonul pe care il am acum este lipsa update-urilor, iar Nexus 7 a primit in cele cateva zile cat l-am avut, doua update-uri. Unul de la 4.1.x la 4.2 si inca unul de la 4.2 la 4.2.1.
Pentru cei care se intreaba, se pare ca 4.2.1 a rezolvat problema lipsei lunii decembrie din calendarul de pe 4.2. Se mai intampla sa ai probleme cand rulezi cea mai noua versiune a unui OS, dar important e ca au rezolvat-o realtiv repede.
Si apropos de probleme cu sistemele de operare mai noi. Am constat si cand testam Allview P5 si am vazut si pe Nexus 7 ca nu reusesc sa sincronizez contactele cu Facebook. Dupa ce am cautat putin pe internet am aflat ca e o problema pe toate device-urile 4.x.x si ca deocamdata nu se poate rezolva decat prin aplicati 3rd party.
Si va mai spun una tot la capitolul sincronizare. Se pare ca mai nou, in lista de lucruri care se sincronizeaza cu Gmail se afla si Taskurile. Vesti bune, cel putin la nivel de idee. Eu n-am gasit nicaieri taskurile pe care i-am dat sa le sincronizeze. Nici in calendar nici in alta parte.
Dar nu ma plang. Pentru mine e primul pas intr-o directie corecta. In 4.2.1 sincronzeaza taskrurile; in 4.2.2 poate le si vedem in calendar.
Camera
Se pare ca Google a hotarat ca Nexus 7 nu a fost facuta pentru a face poze. De aceea a dotat-o cu o camera frontala – cel mai probabil pentru VoIP – si cam atat.
N-am facut poze cu camera frontala, pentru ca nu mi s-a parut relevant. Nu pentru asta a fost construita si nu pot s-o folosesc ca termen de comparatie pentru asa ceva.
Oricum, la 1.2 MP nu mi-as face prea multe speranta la fotografii prea reusite. Pentru video streaming in schimb, ar trebui sa fie suficient de buna.
Autonomie
N-am stiut ce sa ma astept de la Nexus 7 la capitolul autonomie, asa ca am abordat subiectul obiectivitate. Am pornit sincronizarile, m-am jucat si am folosit-o intr-un scenariu stres mediu catre intens. Numai jocurile au fost 2-4 ore per ciclu de incarcare.
Folosita in acest regim, tableta a rezistat 36 h, deci o zi si jumatate. As spune ca in functie de profilul de utilizator, Nexus 7 e capabil sa functioneze intre una si trei zile.
Pret
Va spuneam la inceput ca seria Nexus a venit intotdeauna la preturi destul de bune fata de concurenta. Insa daca Nexus S si Galaxy Nexus au fost lansate la preturi destul de mari, urmand sa ajunga ulterior si la jumatate din cat costau initial, la Nexus 7 s-a mers pe alta strategie.
Inca de la inceput tableta a fost indreptata catre segmentul celor care nu vor sa dea 2000+ de lei pe un device mai degraba auxiliar (avand in vedere ca smartphone-ul e cel principal). Astfel, la momentul redactarii acestui articol, ASUS Nexus 7 costa 1,149.00 de lei la evoMAG, in versiunea de 16 GB.
Concluzii
Sunt constient ca unii ar putea sa considere putin subiectiv acest articol. Mai ales cei care ma stiu si care stiu ca sunt fan al seriei Nexus. Dar va spun ca tableta chiar m-a impresionat.
Am luat-o la teste fara sa am asteptari de la ea, tocmai de teama sa nu fiu dezamagit, si am ajuns chiar sa o folosesc cu placere. Sunt in cautarea unui nou telefon asa ca achizitia unei tablete nu intra in discutie in acest moment, dar o recomand cu mare incredere celor care vor sa-si cumpere o tableta ultra portabila.