Allview P5 reprezinta primul smartphone al producatorului roman care a ajuns la mine pentru teste. Si l-am asteptat cu destul de mult entuziasm, mai ales avand in vedere ca am primit intrebari despre el de la mai multi cititori.
Cu siguranta pretul si specificatiile il faceau foarte interesant catre o categorie destul de mare de oameni, insa nu puteam sa-l recomand pana nu vedeam cu ochii mei ca se comporta asa cum promite.
Raspunsul scurt… da, e ceea ce promite. Raspunsul lung, urmeaza sa-l aflati daca cititi in continuare.
Specificatii
- Procesor dual core Cortex A9 de 1 GHz
- Memorie RAM de 512 MB si stocare de 4 GB (suport pentru microSD pana la 32 GB)
- Display IPS de 4.3 inchi cu rezolutie 480 x 800 px
- Camera foto principala de 8 MP si frontala de 0.3 MP
- Sistem de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
- Acumulator Li-Ion de 1800 mAh
Aspect
La acest capitol eu am fost destul de multumit. Telefonul este mai usor decat pare la o prima inspectie vizuala, iar grosimea lui este una decenta; desi este adevarat ca exista si device-uri mai subtiri pe piata.
In schimb am ramas placut impresionat de primul contact tactil cu telefonul. Capacul din spate are o textura care pare usor cauciucata si asta nu numai ca-l face mai aderent si mai comod, dar il fereste de aspectul “plasticos” cu care se confrunta multe modele budget.
Singurul lucru pe care as putea sa-l reprosez din punct de vedere al constructiei, este o muchie plasata pe marginea de jos a telefonului care ma jeneaza atunci cand il tin cu o singura mana mai mult timp. Vestea buna este ca nu toti ar trebui sa aiba aceasta problema; depinde cum tine fiecare telefonul.
Performanta
Da, era momentul sa avem pe piata un telefon care sa vina echipat cu procesor dual core si sa aiba un pret decent. Asadar intrebarea naturala este: poate sa livreze performantele promise la acest pret?
Eu cred ca da. In ciuda faptului ca procesorul are numai 1 GHz (prin comparatie cu competitorii mai scumpi), sporul de viteza dat de procesarea paralela este destul de evident.
Nu va asteptati la lucrurui marete. Telefonul este rapid, dar nu a fost gandit pentru a fi pus sub stres din acest punct de vedere. Ce pot sa va spun este ca eu, ca power user, nu am intampinat probleme in utilizare. Nu raspunde instantaneu; pe de alta parte am vazut foarte putine modele care sa faca asta si niciunul nu era in aceasta gama de pret.
I-am facut si testele de benchmark, cele pe care le rulez pe toate telefoanele care vin la teste, iar rezultatul a fost unul respectabil.
Display
Allview P5 are display de 4.3 inchi, iar rezolutia este de 480 x 800 px. Desi pare usor depasit la acest capitol, sa nu uitam ca display-urile de inalta rezolutie inca sunt relativ noi si – cel mai important – rezervate segmentului high end.
Tehnologia IPS permite un unghi de vizibilitate foarte bun, tinand totusi costurile de productie jos. Mai mult, nu am avut probleme cu folosirea telefonului afara, in soare.
Daca ar fi sa reprosez ceva la capitolul vizibilitate, ar fi ca senzorul de lumina este cam sensibil la variatii mici. Au fost momente cand luminozitatea ecranului varia destul de mult in decursul a cateva secunde, doar pentru ca miscam putin telefonul. Pe de alta parte, la fel se intampla si cu Samsung-ul meu, asa ca nu e prima data cand vad aceasta problema.
User experience
Asa cum spuneam inca de la lansare, Allview are obiceiul de a personaliza destul de mult sistemul de operare pe care il pune pe telefoane.
Si pentru ca primul lucru pe care il observa oricine este interfata, sa vorbim putin despre ea. Se numeste Berry UI si n-arata chiar rau; tema implicita nu face decat sa inconjuare pictogramele fiecarei aplicatii cu un cerc de diverse culori.
De ce tin sa mentionez asta? Pentru ca am vazut foarte multe teme care schimba atat de mult aspectul pictogramelor, incat nu mai gasesti nicio aplicatie in telefon. E un execitiu de adaptare pe care eu nu sunt dispus sa-l fac.
Al doi-lea element de customizare pe care l-am observat, a fost tastatura adaugata de cei de la Allview. Se numeste MultiLang Keyboard si nu stiu daca este dezvoltata in-house sau doar a fost integrata de catre producator, insa mie mi-a placut.
Este spatiata bine si te lasa sa tastezi fara sa depui prea mare efort pentru a atinge tastele corecte. In schimb am observat un comportament usor ciudat; cand tastez foarte repede, are tendinta sa dubleze litere in loc sa le scrie pe cele pe care le-am apasat.
Mi-e greu sa-mi dau seama daca e din vina mea sau a softului, dar nu mi-as face prea mari probleme pe tema asta; poate fi inlocuita oricand de tastatura standard Android din setari.
Si am lasat la final unul din lucrurile care mi-au placut cel mai tare. In setari, veti gasi o sectiune de profiluri de sunet. Acele profiluri pe care eu le foloseam atat de mult pe vechile telefoane Nokia si dupa care am suferit odata cu aparitia smartphone-urilor. E adevarat ca fiecare profil in parte, nu ofera nivelul de control pe care mi l-as fi dorit, dar nu cred ca asta e relevant.
Eu sunt power user si asteptarile mele sunt uneori peste ceea ce ar avea nevoie majoritatea utilizatorilor. Oricum, e un punct de plecare excelent si sper ca Allview sa continue sa dezvolte sectiunea de “Profiles” din setarile de sunet.
Camera
Allview P5 vine echipat cu camera foto de 8 MP care se descurca destul de bine in majoritatea situatiilor. Are touch focus si cateva optiuni simpatice in meniu.
N-am facut o sesiune foto propriuzisa cu el, insa am fost multumit de cele cateva poze pe care le-am facut cu el. Ba chiar as spune ca sunt impresionat de culorile pe care a reusit sa le suprinda. Am atasat cateva fotografii facute cu el. N-are sens sa va povestesc ceea puteti vedea si voi.
Autonomie
Avand in vedere acumulatorul relativ mare de 1800 mAh, era normal ca autonomia sa fie una destul de buna. Si din fericire, Allview P5 nu dezamageste la acest capitol.
In ultilizare clasica am reusit sa-l duc la 30 de ore (fara sa ma abtin de la ceva), iar Battery Benchmark mi-a dat un timp de utilizare intensa de 11 ore.
M-as baza pe el fara nicio probelma sa ma tina de dimineata la 7:00 pana la 00:00 – 01:00, desi in mod normal as spune ca tine chiar de dimineata pana a doua zi pe la aceeasi ora; desigur, depinde ce aveti instalat pe el.
Concluzii
Avand in vedere numarul de oameni care mi-au cerut recomandari in legatura cu Allview P5, o sa am grija ca aceasta sectiune de sa fie explicita si sa lase cat mai putin loc pentru interpretari.
Telefonul merita cumparat. Pretul mic nu se reflecta in lipsa de calitate sau in vreun compromis de care sa va para rau la un moment dat. Daca va asteptati sa se comporte ca un Galaxy S3 la banii astia, veti fi dezamagiti. Dar pentru oricine cu asteptari realiste, Allview P5 este alegerea corecta. Un telefon bun la un pret decent.
Pret
Ziceam de pret in sectiunea de mai sus. Ei bine, Allview P5 costa 999 de lei la majoritatea magazinelor online. Merita banii? Cu siguranta.
Cred ca este unul din putinele terminale care nu are adaos de brand. Cei 999 de lei nu se traduc in compromisuri la calitate. Mai degraba in: platesti doar tehnologia, nu si eticheta.