Desi in ultima vreme am observat o tendinta destul de puternica spre folosirea smartphone-urilor sau chiar a tabletelor pe post de dispozitive de navigatie, am fost curios sa testez unul din GPS-urile de top de la Evolio: modelul Hi-Speed PLUS.
Testarea am facut-o intr-o deplasare pe ruta Bucuresti – Buzau – Brasov – Cluj, respectiv Cluj – Sibiu – Pitesti – Bucuresti. M-am gandit ca la drumurile scurte (si rare) pe care le fac prin Bucuresti n-o sa-mi pot da seama foarte bine despre capabilitatile sale.
Sa va spun intai cu ce avem de-a face.
Specificatii
- Procesor Atlas de 664 MHz
- Memorie RAM de 128 MB si stocare de 4 GB
- Display de 4.3 inchi cu luminozitate de 250 Lux
- Sitem de operare Microsoft WinCE 6.0
Ce e in cutie
Evolio HI-Speed Plus vine intr-un pachet in care gasim dispozitivul in sine, suportul pentru masina, si incarcatorul pentru masina. Hartile sunt deja integrate in dispozitiv, asa ca nu exista niciun CD sau card de memorie extern.
Practic vorbim de un kit cu ce ai nevoie ca sa pleci la drum. Fara alte accesorii (cum ar fi casti) probabil pentru a mentine pretul cat mai competitiv.
Design
Dispozitivele GPS n-au fost niciodata gandite sa fie frumoase, prin urmare nici despre HI-Speed Plus nu pot sa spun ca m-a dat pe spate. Cu toate acestea design-ul este ergonomic si, in ciuda plasticului folosit din belsug, fara aspect cheap.
Nu spun ca nu mi-ar fi placut un capac cu o textura usor mai placuta, dar avand in vedere ca dispozitivul a fost gandit sa stea in suportul sau 95% din timp, nu prea conteaza.
Mai important e faptul ca nu scartaie pe la incheieturi si ca are o constructie suficient de solida incat sa poata fi bagat in rucsac atunci cand ati ajuns la destinatie.
Performante
Comparativ cu piata de smartphone-uri, specificatiile lui Evolio HI-Speed Plus par foarte dezamagitoare. Procesorul ruleaza cam la un sfert din capacitatea celor mai multe smartphone-uri mid-range si high-end, iar memoria RAM este de 8 ori mai mica.
Dar sa nu uitam ca aceste dispozitive nu sunt supuse la aceleasi niveluri de stres. Ruleaza un sistem de operare destul de simplu si stiu sa deschida o singura aplicatie; cea pentru navigatie.
Da, e adevrat ca raspunsul nu este instant in momentul in care cauti un punct de interes sau cand schimbi traseul, dar acest dispozitiv nu a fost facut sa fie utilizat din secunda in secunda. Stabilesti traseul, agati GPS-ul in suport si iti vezi de drum.
Una peste alta, n-am simtit nicio frustrare legata de viteza de lucru a lui HI-Speed Plus.
Navigatie
Sa vedem asadar cum sta Evolio HI-Speed Plus la singurul capitol la care trebuie sa exceleze. Pe scurt, sta foarte bine; acum sa vedem mai pe larg de ce spun asta.
Eu am fost foarte multumit de cum s-a comportat dispozitivul cat l-am avut in teste. N-am testat foarte multe solutii software de navigatie, insa din ce am vazut pana acum, iGO (cu care vine echipat HI-Speed Plus) este cea mai buna.
Si in ciuda faptului ca nu mi-a placut niciodata Windows Mobile 6, implementarea lui iGO de pe el este peste ce am vazut pe orice dispozitiv Android de pana acum.
Am mai incercat si alte solutii de navigatie pana acum, insa de la fiecare in parte lipsea cate ceva. Fie cautarea dupa numarul strazii, fie dupa intersectia a doua strazi, etc. In principiu pot spune ca in cei 1000+ de km pe care i-a parcurs cu HI-Speed Plus, n-am gasit nicio situatie in care sa-mi lipseasca ceva din punct de vedere al navigatiei.
Concluzii
Ce pot spune despre Evolio HI-Speed Plus in contextul unei piete care migreaza spre dispozitive all in one? Doar ca, desi ma bucur ca telefoanele noastre devin din ce in ce mai capabile, eu inca mi-as cumpara un GPS dedicat (si probabil ca o voi face in curand).
Am folosit si Google Maps si tablete cu soft de navigatie, dar nu m-au multumit atat de tare precum acest produs. Da, e adevarat ca hartile Google se actualizeaza aproape in timp real, dar sa nu uitam ca inca nu avem offline navigation; nu in adevaratul sens al cuvantului.
In plus de asta, ce faci daca inainte de un giratoriu prost semnalizat – unde te bazezi pe GPS sa te ghideze – primesti un apel? Da, viitorul navigatiei este probabil al telefoanelor si tabletelor. Dar eu cred ca mai trebuie sa treaca suficient timp pana atunci incat sa merite investitia intr-un GPS.
Pret
Si daca tot vorbim de investitie, sa vedem la cat se ridica aceasta. Pai, in magazinul online al Evolio, modelul HI-Speed Plus costa acum 399 de lei cu tot cu harta Europei. Cand l-am avut eu la teste era vreo 600 de lei, asa ca mi se pare o investitie foarte buna. Si daca renuntati la el la anul (desi nu prea cred) tot se amortizeaza.