Nokia Lumia 800 a reprezentat mult timp varful de lance ar producatorului Finlandez in materie de telefoanel Windows Phone. Derivat (cel putin vizual) din mult discutatul Nokia N9, Lumia 800 a fost principala carte jucata de Nokia pe segmentul Windows.
Daca a avut succes sau nu, depinde foarte mult la ce ne raportam. Pe piata din Romania n-am auzit de vanzari record, dar trebuie sa tinem cont ca la noi niciun device Windows Phone nu a prins foarte bine. Piata este impartita in mare parte intre utilizatorii de iPhone si cei cu terminale Android.
Dar nu despre asta discutam in acest articol. Sa vedem ce poate face acest model, mai ales ca in curand va veni Lumia 920 cu Windows Phone 8 si ne trebuie un punct de plecare ca sa avem cu ce compara.
Specificatii
- Procesor single core de 1.4 GHz
- Memorie RAM de 512 MB si stocare interna de 16 GB (fara suport pentru microSD)
- Display AMOLED de 3.7 inchi cu rezolutie 480×800 pixeli
- Camera foto de 8 MP cu optica Carl Zeiss si filmare 720p la 30 fps
- Sistem de operare Windows Phone 7.5
- Acumulator Li-Ion de 1450 mAh
Aspect
Asa cum spuneam si la inceput, aspectul lui Lumia 800 a fost testat mai intai – cu mare succes – pe modelul Nokia N9. Mi-a placut la momentul cand am testat N9 si mi-a placut si la Lumia 800. Telefonul are un aspect foarte inchegat si pare foarte solid.
Probabil ca acesta a fost unul din motivele pentru care s-a optat pentru ecranul de 3.7 inchi. Daca era mai mare, este posibil ca aspectul sa fi avut de suferit. Nu stiu, e doar o presupunere.
In schimb nu pot sa reprosez nimic acestui telefon la capitolul materiale si finisari. Eu sunt incantat de felul in care se simte in mana si de felul in care nu-ti dai seama unde incepe si unde se termina ecranul pe laterale.
Mai mult, desi nu sunt cel mai mare fan al conceptului de unibody apreciez felul in care Nokia a tratat detaliile. Sa nu uitam ca inca mai exista producatori de telefoane high-end care livreaza o agrafa odata cu dispozitivul pentru a putea avea acces la cartela SIM. In schimb, Lumia 800 in schimb, are un sistem foarte elegant pentru a rezolva aceasta problema.
Performante
Din pacate nu exista prea multe aplicatii de benchmark pentru Windows Phone care sa ma multumeasca. Dar nu asta e important. Dincolo de punctejele din aplicatiile dedicate, cel mai important este felul in care se misca telefonul.
Desi se stie ca Windows Phone nu are nevoie de foarte multe resurse hardware, Nokia Lumia 800 nu m-a impresionat cu viteza de procesare.
Nu m-a frustrat niciodata prin timpii de asteptare, dar acestia exista. Pentru cei dintre noi care s-au obisnuit deja cu device-uri quad-core, aici lucrurile nu mai stau la fel de bine. Lumi 800 se misca decent, insa la acest capitol as spune ca e loc de bine.
User experience
Cateva lucruri ar fi de spus la acest capitol. Dupa cum stim, Microsoft nu permite customizarea sistemului de operare – nici macar celor de la Nokia, cu care sunt parteneri strategici.
In schimb, finlandezii compenseaza cu aplicatiile mostenite din Symbian, cea pe care vreau sa insist fiind Nokia Maps. Daca pe Lumia 610 nu am reusit sa folosesc offline navigation, la Lumia 800 a mers. Si am fost incantat de el.
In continuare consider ca Nokia are harti foarte bine cartografiate, iar testus suprem (pentru mine) il reprezinta numarul strazii. Folosesc destul de mult Google Maps si pana acum nu prea am reusit sa-l conving sa ma duca la “Nicolae Grigorescu nr. 31” – de exemplu.
In schimb, Nokia Maps, desi nu e perfect se apropie destul de mult de punctul corect de pe harta; cel putin in Bucuresti. Ramane de vazut cat de repede vor putea evolua in comparatie cu gigantul Google care creste pe zi ce trece.
In rest, nu am vazut nimic deosebit de raportat. Experienta Windows Phone 7.5 este rapida si simpla, dar standard. Fara surprize si fara lucrurui care sa te faca sa spui “uau”.
Camera
Inca de la modelul N8, Nokia depune eforturi pentru a livra camere foto de calitate pentru utilizatorii sai. Si in mare parte au reusit. Senzorii de calitate si optica oferita de lentilele Carl Zeiss se descurca destul de bine (ne raportam la telefoane).
Mai mult, eu insist pe ideea ca toate telefoanele (care au pretentii ca fac fotografii) ar trebui sa aiba un buton dedicat pentru declansare. Procesul este mult mai natural si butonul nu strica in niciun fel aspectul telefonului.
De asemenea, tin sa mentionez ca mi-a placut modul Panorama cu care vine dotat telefonul. Tind sa cred ca-mi place mult decat la majoritatea modelelor Android, desi a fost nevoie de ceva execitiu pana sa-l stapanesc.
N-am filmat cu el, insa din experienta mea nu am vazut diferente mari intre telefoane la capitolul video. Rezolutie HD dar nu foarte multe detalii (de, cand n-ai obiectiv dedicat…).
Autonomie
Incepand cu modelele Windows Phone 7, Nokia a intrat in categoria smartphone-urilor si cand vine vorba de autonomie. Nu zic, 28 de ore de autonomie nu e rau. Cu un pic de cumpatare va puteti baza pe de luni dimineata pana marti cand ajungeti la birou.
As numi autonomia lui Lumia 800 ca fiind peste medie, insa nu cred ca diferenta fata de alte smartphone-uri este atat de mare incat sa faca diferenta cu adevarat. Odata cu Lumia, Nokia a trecut in categoria smartphone-urilor care trebuie incarcate in fiecare zi.
Concluzii
Este Lumia 800 un telefon bun? Cu siguranta, da. Daca sunteti genul de utilizator caruia ii place Windows Phone, Lumia 800 este una din cele mai bune alegeri pe care le puteti face.
Arata bine, are autonomie buna si-l puteti folosi pentru navigare fara sa consumati din abonamentul de date.
Pret
Ne-am obisnuit deja cu faptul ca telefoanele Windows Phone sunt mai ieftine decat cele cu Android. Nici Lumia 800 nu face exceptie. Avand in vedere pretul de aproximativ 1.600 lei (e adevarat ca telefonul nu e tocmai recent), eu recomand modelul din punctul de vedere al raportului calitate pret.
2 thoughts on “Review Nokia Lumia 800”