Ieri dimineata am asistat la prezentarea unui nou serviciu de cloud computing dezvoltat – dupa cum spuneau chiar ei – de romani, pentru piata din Romania.
Ce inseamna asta? Echipa de la TeamNet a dezvoltat o platforma care unifica majoritatea nevoilor de business ale IMM-urilor in piata romaneasca, reusind in acelasi timp sa pastreze costurile destul de scazute.
Ymens este de fapt o suita de aplicatii ce ruleaza in cloud si incearca sa acopere cat mai mult din nevoile consumatorilor (in special cei business). Iata serviciile pe care le ofera in acest moment:
- Index este solutia care asigura cresterea productivitatii in toate departamentele prin arhivarea unica si organizarea centralizata a documentelor;
- Facturator permite tinerea eficienta a evidentei facturilor, evitand incetinirea fluxului intern al companiei;
- Jurist este aplicatia prin care utilizatorii au acces imediat, online, la legislatia romaneasca si la legislatia actualizata a Uniunii Europene;
- Planificator este solutia destinata gestionarii rapide a sarcinilor de lucru si a pontajelor, fiind un real suport in activitatea zilnica a angajatilor;
- Corespondent asigura acces permanent la e-mailuri, de pe orice dispozitiv si are ca prim beneficiu reducerea majora a costurilor fata de o aplicatie gazduita pe un server intern;
- Videoconf, pune “fata-in-fata” persoanele din cadrul companiei si partenerii de afaceri, permitand transmiterea de informatii video si audio, utilizarea serviciului de mesagerie instant, precum si partajarea documentelor intre participantii la conferinta;
- Recrutor este un instrument dedicat managerilor si responsabililor de resurse umane si asigura gestionarea optima a informatiilor specifice proceselor de recrutare;
- Comerciant centralizeaza toate informatiile legate de clientii companiei si detaliile asupra stadiului in care se afla executia ciclului de vanzare;
- Intranet ofera tuturor angajatilor companiei un spatiu privat si colaborativ, care le permite accesul rapid la informatiile de care au nevoie, prin utilizarea functiilor asociate responsabilitatilor fiecăruia.
Costurile platformei variaza de la 3 pana la 15 euro per utilizator, iar TeamNet spun ca nu se asteapta la cresteri de preturi decat odata cu adaugarea de servicii noi.
N-o sa insist pe faciliatile oferite de platforma, pentru ca asta tine mai mult de business si nu prea e domeniul meu. Vreau, in schimb, sa vorbesc putin despre aspectele tehnice care mi-au atras atentia in timpul discutiei.
Conform filosofiei conform careia datele romanilor trebuie sa ramana in Romania, serverele sunt gazduite intr-un datacenter de la noi din tara (nu stiu in ce oras, nu au precizat). Ce stim insa, este ca toata arhitectura este securizata si redundanta. Pe langa asta, exista un cron care face un back-up automat in fiecare noapte.
In spatele platformei se afla in mare parte servicii Microsoft, pornind de la bazele de date si pana la codul din spatele aplicatiei. Partea de front-end este dezvoltata in Silverlight, ceea ce nu mi se pare cea mai buna idee.
TeamNet spune ca Ymens este un serviciu care poate fi accesat atat de la un calculator cat si de pe dispozitive mobile. Asta ridica niste probleme. 1. Nu stiu daca Mac OS/Safari suporta Silverlight; 2. Pentru accesul de pe dispozitive portabile a fost dezvoltat un site de mobil, care sunt convins ca nu ofera capabilitatile versiunii de PC.
Vestea buna este ca am inteles ca deja se lucreaza la asta. Se ia in considerare o migrare catre HTML5, pentru ca soft-ul sa fie cross-platform.
In alta ordine de idei, am apreciat felul in care a fost facuta introducerea pentru Ymens. Au avut un mic scenariu pus in scena de Gabriel Fatu (de la Pro TV fara PR in fata, dupa cum spunea chiar el). A fost o sceneta in care nu numai ca ne-am distrat, dar au fost explicate conceptele de baza pe intelesul tuturor. Mi s-a parut o abordare inedita si mi-a placut.
Iata cateva fotografii de la eveniment – botezul Nikon-ului meu D90; dar despre asta o sa vorbim alta data.