Camera foto Samsung WB150F este o compacta care raspunde unei nevoie neacoperite inca pe piata: conectivitate dincolo de cablul USB.
Nu sunt genul care sa faca poze cu telefonul – prefer oricand un aparat foto, fie el si compact. Cu toate acestea, au fost situatii cand am folosit telefonul mobil strict pentru ca imi permitea sa public fotografia direct pe Facebook sau alta retea sociala.
Acelea erau momentele cand imi doream sa am o camera foto capabila sa faca fotografii de calitate pe care sa pot sa le public pe internet fara sa mai fie nevoie sa le descarc in caculator.
Asadar, m-am bucurat cand am aflat de existenta modelului WB150F pentru ca parea ca rezolva toate aceste probleme. In esenta, asteptarile mele au fost indeplinite, insa raman cateva obiectii. Dar vom intra in detalii pe parcursul articolului.
Specificatii
- Rezolutie 14.2 MP
- Senzor CCD de 1/2.3″
- Zoom optic 18x
- Valoare ISO 80 – 3200
- Filmare HD la 720p
- Conectivitate WiFi
Aspect
Samsung WB150F este un point & shoot, ceea il face prin definitie sa fie de dimensiuni reduse. Avand putin peste 10 cm lungime si o grosime de mai putin de 2.5 cm, acest aparat este usor de purtat intr-un buzunar de rucsac sau chiar intr-o geanta/borseta mai mica.
Aspectul este simplu si minimalist, aparatul avand doar 3 controale in partea de sus; butonul de inchis/deschis, cel de zoom/declansator si cel de selectare al programului.
Nici in partea din spate nu veti gasi foarte multe butoane, insa nu trebuie sa va faceti griji. Aparatul nu duce lipsa de setari, dar le veti gasi pe toate in meniu.
Features
Inainte de orice altceva, trebuie sa vorbim despre ceea ce deosebeste Samsung WB150F de masjoritatea compactelor de pe piata: legatura WiFi.
Ce inseamna asta? Practic acest aparat foto vine cu un receptor WiFi si o tastatura virtuala pe care o putem folosi pentru conectarea la retea. De asemenea, Samsung WB150F vine cu aplicatii pregatite sa se conecteze la Facebook, Picasa si alte cateva aplicatii pentru sharing de fotografii.
Mie mi-a suras ideea pentru ca de mai multe ori mi-am dorit sa pot sa incarc direct pe Facebook o fotografie pe care telefonul mobil nu avea capabilitatile sa o surprinda la adevarata valoare. Este adevarat ca niciun compact nu se ridica la vlaoarea unui DSLR, dar oricum este un pas inainte fata de telefoanele mobile (da, asta include si iPhone-ul).
Din pacate nu pot sa merg pana la capat cu laudele la adresa acestei tehnologii. Desi ideea este buna, implementarea lasa de dorit. Prima si cea mai mare problema o constituie lipsa ecranului tactil. Asta inseamna ca parolele si orice alt text trebuiesc introduse pe tastatura virtuala doar cu ajutorul unui joystick.
Mai mult, aplicatiile de Facebook/Picasa/etc. sunt destul de rudimentare si nu permit mare lucru. Pot fi folosite (daca iti doresti cu adevarat), dar mai e de lucru la ele.
Cat despre alte caracteristici ale lui WB150F, merita mentionat modul Scena in setarea Auto-detect. L-am incercat in diverse situatii si a identificat destul de bine tipul de fotografie care urmeaza a fi facuta. Printre modurile detectate automat se numara “Sunset”, “Landscape”, “Portrait” si “Night”.
Performante (calitate)
Am ales sa denumesc aceasta rubrica altfel decat de obicei. Am ales titulatura de “calitate” in loc de “performante” pentru ca nu consider ca un astfel de aparat a fost construit pentru a castiga vreun benchmark.
Si asta e valabil pentru orice point & shoot. Sunt convins ca niste teste de laborator ar scoate la iveala niste diferente intre el si alte aparate din aceeasi gama de pret. Insa dupa parerea mea pentru ochiul uman diferentele nu sunt sesizabile.
Consider ca un astfel de aparat foto trebuie judecat dupa usurinta in folosire si dupa cumulul de optiuni utile pe care le pune la dispozitie. Si din acest punct de vedere, Samsung WB150F nu duce lipsa de asi in maneca. Asa cum va spuneam si in sectiune de Features, aceasta camera foto este usor de folosit si proiectata sa fie foarte eficienta si prietenoasa in modul auto.
Asta nu inseamna ca nu putem trece dincolo de modul auto. Unul din lucrurile care mi-a placut inca de la inceput a fost existenta modului A/S/M. Adica in afara de preseturi si de modul auto, Samsung WB150F poate fi folosit in modul Aperture priority/Shutter priority/Manual.
De ce este important? Pentru ca preseturile te pot duce doar pana la un punct. Dincolo de el, ne tebuie libertatea de a alege cum sa expunem o fotografie.
Un exemplu scurt: E noapte si vrem sa facem o fotografie cu expunere lunga. Poate cerul instelat sau masinile care trec pe o strada. Aparatul va incerca sa obtina cel mai scurt timp de expunere posibil (in incercarea de a nu scoate poza miscata). Dar noi avem un trepied si vrem sa expunem timp de 15 secunde. Asta nu se poate face decat in modul Manual.
Una peste alta, pentru mine modul A/S/M este un mare plus pentru acest compact.
Modul video
Ca orice camera din genretiile mai noi, Samsung WB150F este capabil sa filmeze in format HD la 720p. Este adevarat ca nu a ajuns pa performanta de 1080p, dar nu stiu daca asta este cu adevarat relevant.
Nu am sa insist foarte mult pe acest subiect, deoarece consider ca o camera foto ar trebui folosita pentru filmare doar in lipsa unui dispozitiv dedicat pentru video.
Concluzii
Asadar, avem de-a face cu inca o camera compacta pe o piata pe care producatorii se lupta in caracteristici si nu in calitate. Cu toate acestea, ma bucur ca Samsung WB150F exista.
Asa cum am spus de la inceput, simteam nevoia unei astfel de camere inainte sa stiu ca ea exista. Asta inseamna ca ea nu m-a fermecat cu un truc de marketing, ci mai degraba a raspuns la o nevoie pe care deja o aveam (eu si altii, probabil).
Mai mult, faptul ca aparatul te lasa sa mergi dincolo de modul auto si de presetarile de tip Scene, mi se pare un lucru bun.
Face poze mai bune decat alte aparate la acelasi pret? Poate, dar asta se poate determina doar prin teste de laborator. Pentru ochiul uman diferentele sunt greu de perceput. Daca v-as sfatui sa-l alegeti, ar fi pentru optiunile pe care le pune la dispozitie fara sa sacrifice din calitatea pe care o ofera alte aparate la acelasi pret.
Pret
Samsung WB150F nu este un compact ieftin. Spun asta pentru ca in perceptia generala, un compact ieftin ar trebui sa coste cel mult 500 de lei. Sa nu uitam insa; avem de-a face cu un ultra-zoom si chiar l-as numi un bridge (in ciuda dimensiunilor reduse).
Asadar, veti putea achizitiona un WB150F cu 799,99 Lei de la eMAG sau 774,06 Lei de la evoMAG. Avand in vedere tot ceea ce am povestit pana acum, cred ca pretul este unul corect.