Nokia Lumia 610 a reprezentat pentru mine primul contact cu Windows Phone 7.5, versiunea Nokia. Pentru cei ce nu stiu, atunci cand Nokia a anuntat parteneriatul cu Microsoft pentru urmatoarea generatie de telefoane, spunea ca va avea acces la anumite features pe care alti producatori nu le vor avea.
Si asa a fost. Se pare ca cei de la Nokia au putut sa-si implementeze o parte din aplicatiile proprii in acest sistem de operare. Bineinteles, ca cel mai important dintre aceste softuri proprietare este Nokia Maps.
Dar vom ajunge si acolo. Pana atunci sa vedem cu ce telefon avem de-a face.
Specificatii
- Procesor ARM Coretex A5 de 800 MHz
- Memorie RAM 256 MB si stocare interna de 8GB (fara slot Micro SD)
- Display TFT de 3.7 inchi si rezolutie de 480 x 800 pixeli
- Camera de 5 MP cu LED Flash si filmare video VGA
- Sistem de operare Windows Phone 7.5 Mango
- Acumulator Li-Ion de 1300 mAh
Aspect
Inca de la prima vedere, este destul de evident ca Lumia 610 se adreseaza unui public tanar care se afla in cautarea unui telefon nu numai inteligent, ci si inedit.
Modelul pe care l-am testat eu avea culoarea albastra cu o margine de o culoare aproape metalica. Nu neaparat pe gustul meu, dar colegele de birou s-au entuziasmat la vederea lui.
Lasand la o parte aspectul vizual, Lumia 610 nu scartie la incheieturi si capacul se prinde ferm de telefon. Sistemul de slider este unul destul de eficient, dar as fi preferat sa nu gliseze toata partea din spate a telefonului, era suficienta partea inferioara.
Performanta
Avand in vedere ca avem de-a face cu un model entry level din categoria Windows Phone, nu stiu daca putem sa vorbim de performante.
Telefonul este destul de lent raportat modelele Android (de exemplu) de pe piata. Este adevarat, ca respectivele modele sunt cu cel putin 20% mai scumpe decat Lumia 610.
Am gasit o singura unealta de benchmark pentru Windows Phone (AnTuTu), insa nu am reusit sa duc niciun test pana la capat. De fiecare data aplicatia se inchidea brusc la un moment dat.
Cred ca lucrurile ar fi stat ceva mai bine daca procesorul era tactat la 1 GHz in loc de 800 MHz. Am vazut device-uri de 1 GHz care rulau WP 7.5 fara nicio ezitare.
Dar aducandu-ne aminte de publicul tinta al acestui telefon, as spune urmatorul lucru: pentru cei care au strans niste bani si sunt la primul smartphone, Lumia 610 va fi multumitor. Oricum se misca mai bine decat vechile modele de Nokia. Insa pentru cei care au luat deja contact cu un Omnia 7 (de exemplu), telefonul este cam lent.
Display
Nokia Lumia 610 este probabil unul din putinele telefoane (lansate recent) care inca mai are ecran de 3.7 inchi. Intr-o piata in care producatorii se intrec in ecrane de 4.7, 4.8 sau chiar 5.3 inchi, dimensiunile lui Lumia 610 par minuscule. Pe de alta parte, este cu 0.2 inchi mai mare decat un iPhone 4s, asa ca n-are cum sa fie atat de grav.
Da, am vazut o diferenta de perceptie cand l-am luat prima data la teste (am trecut la el de la un Galaxy S3, de 4.8 inchi), dar m-am obisnuit relativ usor,
Ca sa fiu sincer, mi-ar fi placut sa vad un ecran de 4 inchi. Nu cred ca modele de 3.7 inchi isi mai au locul in piata de azi, dar asta tine mai mult de preferinta.
Si da, exista si avantaje in a avea un telefon cu ecran mic. Este extrem de maevrabil si extrem de usor de utilizat cu o singura mana in conditii de siguranta. Revin cu aceeasi idee pe care o spuneam si la Performanta: pentru cei ce se afla la primul telefon, ce 3.7 inchi sunt suficienti. Puteti sa decideti la urmatorul telefon daca vreti sau nu un ecran mai mare.
User experience
Inca de cand am citit despre parteneriatul dintre Nokia si Microsoft, mi-am dat seama ca lucrurile pot mege in doua directii. Nokia poate deveni doar inca un producator de telefonae Windows Phone, sau poate folosi experienta anterioara pentru a imbunatati dramatic experienta utilizatorului.
Imi pare rau sa spun, dar cred ca avantajele si experienta pe care o acumulase Nokia pana acum a fost mai degraba inghitita de noul sistem de operare.
Spuneam intr-un articol anterior ca sunt cateva lucruri care-mi plac la telefoanele Nokia si care sper sa ramana la viitoarele modele. Din lista facuta de mine, nu a supravietuit mare lucru.
Nokia Maps nu mai functioneaza offline, asa cum se intampla pe modelele Symbian. Sincer nu stiu daca asa sunt gandite sau nu am stiut eu sa folosesc aplicatia, insa mi se pare un pas inapoi. Vestea buna din acest punct de vedere este ca hartile au ramas in continuare foarte bogate si detaliate. Daca sunteti dispusi sa le folositi onine (asa cum ati face si cu Google Maps pe Android) veti fi foarte multumiti de ele.
Cu parere de rau va spun, Nokia Calendar a fost uitat. Lumia 610 foloseste calendarul standard din Windos Phone 7. Asta este unul din marile mele regrete in ceea ce priveste aceasta marca. Ajunsesera intr-un punct in care calendarul era mai mult decat o simpla agenda cu intalniri. Era inegrat cu task-uri si cu zile de nastere intr-un mod foarte eficient. S-a terminat.
Mai sunt cateva schimbari, dar vom vorbi despre ele la capitolul potrivit.
Tin sa mentionez ca schimbarile aduse de WP 7.5 pe Nokia nu sunt un lant de esecuri. Pe langa lucrurile mai putin placute pe care le aduce, Windows Phone expune marca Nokia unei comunitati de dezvoltatori si unei baze de aplicatii care aduc acest telefon inapoi in zilele noastre.
In sfarsit avem clienti de Twitter si Facebook care pot fi folositi in mod eficient. In sfarsit avem un Norification Center in care putem sa vedem tot ce s-a intamplat in lipsa noastra dintr-o singura privire.
Windows Phone 7.5 nu este un pas inapoi pentru Nokia. Doar ca nu este saltul care ar fi putut sa fie.
Camera
Da, are doar 5 MP dar se pare ca este un trend destul de puternic printre producatorii de smartphone-uri. Pana in ziua de azi, doar telefoanele high end (si nici acelea, toate) sunt echipate cu camere de 8 MP sau mai mult.
Ce am apreciat in schimb, a fost ca Nokia a pastrat declansatorul fizic pentru camera. Da, au reusit sa integreze un buton in plus pe marginea telefonului fara sa comporomita design-ul acestuia. Eu cred daca s-a putut pentru Lumia 610, se poate si pentru alte modele de la alti producatori.
Butonul se comporta asa cu v-ati astepta, avand jumatate din cursa pentru focalizare si cursa completa pentru declansare. Daca ar fi sa-i reprosez ceva, ar fi faptul ca se apasa cam greu, iar efortul suplimentar de apasare poate sa duca la miscarea telefonului.
Autonomie
Nokia avea de demostrat la acest capitol; sa fim seriosi, 50% din reputatia lor a fost cladita de autonomia extraordinara de acum 3-4 ani. Dupa parerea mea, Lumia 610 este un model potrivit pentru o demonstratie de autonomie buna.
Are ecran de dimensiuni reduse, iar procesorul relativ mic (din punct de vedere al frecventei) nu ar trebui sa consume foarte mult. Asadar, sa vedem rezultatele.
Asa-numitul test al bateriei a scos la iveala rezultate foarte bune. In timp ce Galaxy S Plus-ul meu a rulat timp de 7 ore si 18 minute continuu, Nokia Lumia 610 a reusit sa mearga 11 ore si 12 minute in aceleasi conditii de functionare.
Si da, am vazut aceasta diferenta in utilizarea de zi cu zi. Telefonul are o medie de 24 – 26 de ore de functionare, ceea ce mie mi se pare foarte bine. Probabil pe altii i-ar putea tine si mai mult, insa la stilul meu de a-l folosi nu stiu daca o sa vad prea curand un telefon care sa ajunga la 2 zile.
Concluzii
Cu bune si cu rele, Nokia Lumia 610 este – in opinia mea – un telefon adresat tinerilor; in special celor care se afla la primul smartphone. Sistemul de operare il face sa fie versatil (deci face de toate), fiind tras inapoi doar de “viteza” cu care se intampla lucrurile.
Cei care sunt la primul smartphone nu voi sesiza, telefonul nu este atat de lent. Insa daca faceti trecerea de la un Samsung Omnia 7 sau HTC Titan, nu veti fi incantat.
Pret
Lumia 610 este un telefon cu performante moderate care vine la un pret moderat. Telefonul se vinde la liber cu preturi intre 800 si 900 de lei si este disponibil la eMAG, evoMAG, MarketOnline si Quickmobile.