Cand am primit in teste acest device, am fost incantat ca am ocazia sa lucrez pe un monitor de 24 de inchi Full HD. Vara trecuta am facut switch-ul de pe desktop-ul meu cu monitor de 19 inchi, pe un laptop cu diagonala standard de 15.6.
Desi teoretic rezolutia este mai buna la laptop, am tot simtit nevoia de o “suprafata de lucru” mai mare asa ca ma tot gandeam sa adaug un monitor extern. Astfel ca Philips 248C3LH a devenit cobaiul perfect pentru a vedea cum m-as obisnui cu un astfel de setup.
Inainte sa intram in alte detalii, sa vedem specificatiile acestui monitor, pentru a sti cu ce avem de-a face.
Specificatii
- Tip ecran LCD: TFT-LCD
- Tip de iluminare de fundal: Sistem W-LED
- Dimensiune ecran: 23,6 inch/59,9 cm
- Raport lungime/latime: 16:9
- Rezoluţie Full HD: 1920 x 1080 la 60 Hz
- SmartResponse: 2 ms
- SmartContrast: 20.000.000:1
- Luminozitate: 300 cd/m²
- Unghi de vizionare: 170º (H) / 160º (V)
Aspect
Desi consider ca 24 de inchi este o dimensiune potrivita pentru un monitor in ziua de azi, trebuie sa recunosc ca am fost putin intimidat cand am vazut cutia. Parea imensa si asta s-a cunoscut si in drumul pana acasa. Insa odata desfacut, mi-am dat seama ca primul meu instict a fost corect si ca suprafata monitorului este exact atat cat trebuie pentru nevoile mele.
Ceea ce am apreciat la acest monitor a fost usurinta de asamblare. Ultima experienta – cu monitorul de la desktop-ul meu – m-a descurajat putin. Ma gandeam ca daca si acesta va fi la fel de greoi de asamblat, fapt la care se adauga si dimensiunile mai mari, va fi un cosmar.
Din fericire tehnologia a evoluat de cand mi-am cumparat eu batranul monitor de acasa, asa ca Philips-ul a fost montat si asezat pe birou in aproximativ 3-4 minute.
Monitorul vine cu cateva butoane pentru diverse controale; nu stiu daca alegerea butoanelor tactile pe partea inferioara a ramei a fost cea mai buna idee. Desi isi fac treaba foarte bine, nu-mi place faptul ca nu ofera niciun fel de feedback atunci cand sunt apasate.
Philips 248C3LH vine cu destul de multe optiuni atat in ceea ce priveste imaginea in sine, cat si comportamentul device-ului. Mi-a placut – de exemplu – ca se poate seta intervalul pentrul breathing light-ul constituit dintr-un LED alb de dimensiuni generoase.
Accesorii
Monitorul vine cu tot ce ai nevoie pentru a fi montat si pus in functiune imediat ce a fost adus acasa.
In cutie veti gasi monitorul propriuzis, standul de aluminiu, un cablu HDMI si unul VGA, cablul de alimentare si CD-ul cu drivere. Da, exista si cartea de instructiuni de care s-ar putea sa aveti nevoie pentru asamblare (desi nu cred ca este cazul).
Conectivitate
Din acest punct de vedere, Philips 248C3LH sta mai bine decat majoritatea monitoarelor pe care le-am vazut de-a lungul timpului. Are doua porturi HDMI, unul VGA si o iesire audio HDMI.
De ce ati vrea doua intrari HDMI? Poate legati monitorul la un laptop/calculator si o consola de jocuri. Dupa ce trageti de cabluri de vreo doua-trei ori, veti intelege de ce e bine sa existe un cablu pentru calculator si unul pentru consola. Si acesta este doar un exemplu.
Performante
Cand vine vorba de monitoare, eu masor performanta putin altfel decat la alte device-uri. Avand in vedere ca nu sunt gamer, pentru mine diferenta intre 2 ms si 5 ms timp de raspuns nu este sesizabila.
Pentru mine un monitor bun este acela suficient de luminos incat sa-mi pot vizualiza fotografiile fara probleme si sa-mi arate culorile cat mai apropiate de realitate.
Si daca vorbim despre asa ceva, vreau sa mentionez unghiul de vizibilitate excelent ale acestui monitor. Din pacate, panel-ul cu care este dotat Philips 248C3LH este un TN, desi trebuie sa recunosc ca pana sa ma uit pe specificatii eram convins ca este IPS.
Ce nu mi-a placut insa a fost timpul in care monitorul iese din stand by. Daca device-ul legat de el sta in idle cateva minute si monitorul intra in sleep, dureaza in jur de 3-4 secunde pana cand acesta se “trezeste”.
Optiuni
La fel ca majoritatea monitoarelor din genratiile noi, Philips 248C3LH vine cu o suita de optiuni care stau la dispozitia utilizatorilor; cu conditia sa aiba rabdare sa treaca prin ele.
Va spuneam ca vine si insotit de un CD cu drivere. Nu am avut curiozitatea sa le instalez, deoarece din experienta mea acestea sunt softuri de calibrare a culorilor si altor optiuni care pentru mine nu au importanta; si pe care nu as sti sa le reglez mai bine decat o face el automat.
In schimb m-am uitat putin prin modurile presetate ale monitorului. Printre acestea se numara: SmartContrast, SmartKolor, SmartTxt si SmartImage.
Fiecare dintre aceste moduri contine setari optimizate pentru diverse activitati. Numele preseturilor mi se par destul de explicite, asa ca nu o sa intru foarte in detaliu sa ve explic ceea puteti si voi sa intuiti.
Nu stiu sa spun daca mi-au placut sau nu aceste preset-uri. Eu am incercat modul SmartTxt si mi-a facut textul aproape ilizibil in browser. M-am uitat mai apoi pe instructiuni si am observat ca – in teorie – textul este optimizat pentru PDF-uri, documente Word si alte lucruri de acest gen. Il schimbasem deja in modul standard si nu am mai avut curiozitatea sa incerc.
Ce vreau sa spun e ca in mod normal nu prea aveti de ce sa umblati la setari. Nu zic sa nu o faceti, dar eu am fost foarte multumit de felul in care se vede monitorul fara nicio interventie din partea mea.
Special Features
Am tinut sa scriu si o rubrica de “cu ce se lauda” acest moitor, pentru ca el – impreuna cu fratele mai mic de 21.5 inchi – se numara printre castigaorii IF Design din 2012. Mie mi se pare important sa mentionez acest lucru pentru intr-o piata unde concurenta e atat de mare nu este usor sa primesti un premiu pentru produsele tale.
Concluzii
Asadar, dupa 2 saptamani (daca nu mai bine) de teste, care este impresia pe care mi-a lasat-o Philips 248C3LH? Pai, in primul rand m-am hotarat ca vreau un monitor extern; 24 de inchi mi se pare o dimensiune potrivita pentru asa ceva, desi m-as descurca si cu mai putin.
Eu am fost foarte multumit de felul in care m-am impacat cu acest model, desi sunt cateva lucruri pe care le-as fi preferat altfel.
Puncte tari:
- Unghiul de vizibilitate foarte bun
- Usurinta in asamblare
- Conectivitate buna
Puncte slabe:
- Panel-ul TN in loc de IPS
- Butoanele tactile din parte de jos (le preferam fizice si pe lateral)
Pret
Am ajuns si la discutia despre pret. N-am gasit la niciun magazin online de pe la noi monitorul, dar din cate am putut sa aflu versiunea de 24 de inchi costa in jur de 250 de euro. Asta ar insemna undeva pe la 1100 – 1200 de lei. Mie-mi place monitorul si cred ca merita banii, insa nu pot sa scap de gandul ca la banii astia s-ar putea cumpara un model cu panel IPS (care este – cel putin in teorie – superior).