In urma cu cativa ani ma uitam la un documentar despre o zona a lumii foarte draga mie (desi nu am vizitat-o). Este vorba despre Finlanda. Si nu era despre zona urbanizata a tarii, ci despre zonele foarte nordice din vecinatatea Cercului Polar.
Se vorbea in acel documentar, despre felul in care sunt construite locuintele in acea parte a lumii. Atunci am vazut pentru prima data geamuri termo-izolante (termopane, cum le spunem noi) care nu erau in 2 straturi ca pe la noi, ci in 3.
Stiu ca acum sunt destul de raspandite si pe la noi, insa la momentul cand am vazut eu documentarul acestea erau o noutate pentru mine. Evident ca geamurile termoizolante erau numai unul din elementele cheie pentru o casa care trebuie sa mentina o temperatura cat mai constanta cand afara sunt -30 de grade Celsius.
Au urmat o serie de elemente care eficientizau consumul de energie (in special pentru incalzire). De la izolatia peretelui in mai multe straturi de diverse feluri si pana la felul in care tevile de caldura circulau prin casa astfel incat nimic sa nu se piarda.
Stateam pe atunci si ma gandeam cat de departe suntem noi de asa ceva. Noi care inca avem multe locuinte inchise cu clasicele ferestre cu tocuri din lemn si care stam toata iarna cu caldura “de la CET” duduind in calorifere si cu geamul deschis.
Iata ca – cel putin in teorie – se vad pasi in directia potrivita… Am aflat de curand ca s-a introdus si in Romania notiunea de certificat energetic. Nu aruncati cu rosii in mine daca era mai demult; acum am aflat, acum va zic.
Ce inseamna asta? Ca exista niste auditori care sunt acreditati sa evalueze cat de eficienta este o cladire din punct de vedere al consumului de combustibil, energie electrica, termica, etc. Pe baza acestor evaluari cladirea va primi o clasa energetica de la A la G, unde clasa A este cea mai eficienta.
De ce ai vrea sa faci aceasta evaluare? In primul rand pentru ca este obligatorie atunci cand vrei sa vinzi sau sa oferi in chirie o locuinta. Dar lasand la o parte acest aspect, este bine de stiut pentru linistea ta proprie. De cand am vazut documentarul despre care va povesteam la inceputul articolului, ma tot intrebam oare cand vom ajunge si noi la acel nivel… Poate cu noile reglementari si certificari vom incepe sa ne apropiem macar de acel ideal.