Continuam seria de review-uri cu care va sunt dator de ceva timp, cu ceea ce era la momentul testarii varful de gama al telefoanelor Motorola. Mai exact Motorola RAZR (XT910).
Dupa cateva tentative destul de timide de a intra in competitie cu alti producatori care vand telefoane cu Android, Motorola a reusit in sfarsit sa atraga atentia cu un produs deosebit. Si pentru ca fiecare nou telefon trebuie sa aiba un atu, cel al lui RAZR este grosimea.
La momentul cand a fost lansat, Motorola RAZR era cel mai subtire telefon cu Android de pe piata, masurand numai 7.1 mm. Intre timp cred ca a fost devansat – matematic – de alte modele, dar ramane in continuare unul din cele mai subtiri telefoane de pe piata.
Din fericire, Motorola n-a mizat numai pe cartea dimensiunilor reduse. A dotat telefonul cu un procesor dual-core de 1.2 GHz si memorie RAM de 1 GB. Combinat si cu mici trucuri software despre care vom vorbi mai pe larg, rezultatul este unul destul de bun.
Specificatii
- Procesor dual-core Cortex A9 de 1.2 GHz
- Memorie RAM 1GB si stocare interna 16 GB
- Display Super AMOLED de 4.3 inchi si rezolutie de 540×960 pixeli
- Camera foto de 8 MP cu LED Flash si filmare Full HD
- Sistem de operare Android 2.3.5
- Acumulator Li-Ion de 1780 mAh
Aspect
Bineinteles, ca atunci cand tratam aspectul telefonului, trebuie sa vorbim in primul rand de faptul ca este foarte subtire. De ce este acesta un avantaj? In primul rand, pentru ca telefonul este relativ mare (ca suprafata). Daca mai era si gros, ar fi devenit destul de greu de folosit cu o singura mana. Astfel, grosimea redusa combinata cu un capac cu aderenta destul de buna fac din Motorola RAZR un telefon destul de comod.
De asemenea tin sa mentionez un mic detaliu de care ar trebui sa tina cont toti producatorii de telefoane mobile. Motorola RAZR are un “breathing light”. Consider ca este foarte important ca un telefon sa poata sa dea si o notificare vizuala, nu numai una sonora in momentul in care se produce un eveniment.
Din pacate, nu totul este placut in constructia acestui telefon. Pentru a putea obtine o grosime foarte mica a telefonului, capacul a devenit mai degraba o foita de plastic care pare destul de fragila. De asemenea, mi s-a parut ca s-au facut compromisuri la capitolul calitatea asamblarii. Chiar si atunci cand toate clemele au fost prinse bine, capacul are tendinta sa scartaie pe la incheieturi.
Si ar mai fi ceva. Telefonul functioneaza cu microSIM – era de asteptat avand in vedere dimensiunile reduse – insa nu mi-a placut accesul la acesta. Fanta este protejata asa cum era de asteptat de un capac cu o clema, nimic neobisnuit. Insa este prins atat de puternic in clema respectiva incat telefonul trebuie “agresat” pentru a putea introduce microSIM-ul (sau microSD-ul, care se afla in acelasi loc). Nu stiu, poate s-au gandit ca astfel fac telefonul mai rezistent la apa, sau praf… Oricum, este destul de deranjant.
Performanta
Vorbeam mai devreme despre hardware-ul care echipeaza acest telefon. Intradevar, impresionant (desi competitorii deja joaca in liga de 1.5 GHz). Din pacate specificatiile de pe hartie nu se reflecta si in performante.
Nu vreau sa va faceti impresia ca telefonul este lent; viteza de reactie este una destul de buna. Insa nu pare sa reflecte combinatia de procesor si memorie care este echipat. Samsung Galaxy S II si HTC Sensation au cam aceleasi specificatii, insa mie mi s-au parut ceva mai rapide.
Telefonul parea sa se incalzeasca la folosirea intensa, iar reteaua WiFi se “trezea” greu cand telefonul iesea din stand by.
Pentru cei pasionati de statistici, telefonul a scos 2294 de puncte in Quadrant. N-a dat scala peste cap, dar e un rezultat destul de bun. Una peste alta n-as spune ca e un telefon lent, ba din contra. Doar ca nu se ridica la asteptarile pe care ai cand citesti specificatiile.
Display
In materie de display, Motorola a mers pe o reteta care s-a dovedit de succes. Super AMOLED si Gorilla Glass. Doar ca au venit si cu un mic bonus ca sa incerce sa tina pasul cu concurenta. Mai sunt si alte telefoane cu display de 4.3 inchi, insa nu prea multe au rezolutia de 540×960 pixeli.
Diferenta nu este foarte mare fata de rezolutia standard oferita pentru astfel de display-uri, dar se cunoaste cu ochiul liber. Totul pare mai “sharp”, chiar daca nu esti constient de specificatiile telefonului.
In rest, ecranul este placut la folosire. Reactioneaza rapid si atingerile au loc acolo unde te astepti.
User experience
Aici ar fi mai multe de spus. Tin sa mentionez inca de la inceput ca telefonul m-a impresionat cel mai mult prin sistemul de operare. Desi este Android, la fel ca la multe alte telefoane, cei de la Motorola au adaugat cateva facilitati interesante bine-cunoscutului sistem de operare.
Iata cateva din “adaugirile” care mi-au lasat o impresie placuta:
Telefonul vine cu un manager de date. Da, stiu ca Android va aduce asta nativ incepand cu versiunea 4.0, insa tineti minte ca deocamdata numai 2 telefoante au acest sistem de operare – Galaxy Nexus si Nexus S.
Si daca tot suntem la capitolul utilitare, vreau sa vorbim despre o aplicatie care mie mi-a placut foarte tare. Se numeste Smart Actions si este un soft de automatizare a unor task-uri pe telefon. V-am mai vorbit la un moment dat de Llama, o aplicatie care stie sa ajusteze setarile de volum ale telefonului in functie de anumiti paramertrii.
Smart actions functioneaza pe acelasi principiu, insa stie sa faca mai multe lucruri. Poate sa inchida sau sa deschida conexiunea de date, sa regleze luminozitatea ecranului si multe altele in functie de niste parametri definiti de utilizator (cum ar fi intervale orare, prezenta unor conexiuni WiFi, etc.).
Si vechea mea problema: task-urile din calendar. V-am mai spus cat de mult ma frustreaza lipsa unui manager de task-uri integrat in calendarul de Android. Motorola rezolva partial problema. Are o aplicatie separata pentru task-uri, dar se integreaza cumva mai bine cu calendarul nativ si se propaga corect pana cand sunt bifate ca fiind finalizate.
Va mai spun un mic amanunt si gata, va las descoperiti restul singuri. Intrand in aplicatia de contacte, am vazut ca aceasta are o zona cu numere ICE (In Case of Emergency). Cei ce nu sunt familiarizati cu conceput, pot sa citeasca despre el aici.
Sunt si cateva care nu mi-au convenit foarte tare. Aplicatia de retele sociale se actualizeaza numai atunci cand vrea. De multe ori da eroare, desi conexiunea la internet este activa. Plus ca telefonul mi s-a resetat de vreo doua ori; fara conditii de stres, fara aplicatii care sa crape. Pur si simplu s-a resetat.
Camera
Camera acestui telefon a fost una din surprizele placute. Nu neaparat pentru calitatea sau rezolutia fotografiilor pe care le face – mai sunt si alte telefoane cu camere de 8 MP – ci pentru ca focalizeaza foarte bine pe planul apropiat.
Majoritatea telefoanelor pe care le-am testat au camere care se preteaza pentru portrete (are sens, de altfel) si eventual pentru peisaje. Dar de fiecare data era o provocare sa fotografiez obiectele aflate in pla apropiat.
Iata ca la Motorola RAZR nu mai este cazul. Dupa cum veti vedea din fotografiile pe care le-am facut, se descurca la fel de bine atat cu planul apropiat cat si cu cel indepartat.
Am testat de asemenea capabilitatie video ale telefonului. Filmeaza la 1080p iar focalizarea se face destul de bine pe diverse planuri. Stiu ca filmul atasat seamana mult cu cel facut cu Samsung NX200 dar va asigur ca este facut cu Motorola RAZR. Doar ca sunt facute in acealasi timp si in acelasi loc.
Autonomie
N-as spune ca ceva m-a dat pe spate la capitoul autonomie. Pe mine m-a tinut cam 19 ore si jumatate pana mi-a cerut sa conectez incarcatorul (bateria avea 15%) si cam 22 de ore pana a ramas de tot fara curent. Se afla in partea de sus a scalei la aceast capitol, tinand cont ca nu prea multe telefoane ating pragul psihologic de 24 de ore.
In schimb am observat ca in ciuda celor 1780 mAh, acumulatorul se incarca destul de repede; chiar si atunci cand in loc de adaptorul de la priza era folosit un port USB de la PC. Nu stiu daca e bine sau rau si nu stiu cum afecteaza durata de viata a acumulatorului, dar am tinut sa mentionez asta.
Concluzii
A venit momentul sa tragem niste concluzii despre acest telefon. Ce pot sa spun? Imi place abordarea celor de la Motorola, care incearca sa isi castige clientii prin mici detalii si atentii presarate prin diverse locuri (vezi Smart Actions, rezolutia crescuta a display-ului, etc.).
Ce nu-mi place insa, este performanta scazuta in comparatie cu specificatiile “de pe hartie”. Voiam ca Motorola RAZR sa rivalizeze cu Samsung Galaxy S II la viteza de reactie si la benchmark-uri. N-a fost sa fie.
Per total impresia este una placuta. Defectele pe care le-am gasit eu ar putea deranja doar un utilizator tehnic, care stie exact ce vrea de la telefonul sau. Daca vreti in schimb un smartphone bun (fara pretentia de a fi foarte bun) care sa fie deosebit de ceea ce au ceilalti, Motorola RAZR este o optiune de luat in calcul.
Telefonul a fost pus la dispozitie de magazinul evoMAG, de unde il puteti achizitiona la pretul de 2.299,00 Lei.