Ieri am participat la evenimentul organizat de Samsung Mobile Romania, numit in mod sugestiv Bada developer’s day. Asa cum ii spune si numele, evenimentul a fost targetat catre dezvoltatorii de aplicatii si a avut ca scop atragerea lor in mediul Bada.
Tocmai de aceea Samsung pune la dispozitie premii de 10.000, 7.000 respectiv 5.000 de euro pentru primele 3 aplicatii Bada care vor fi alese castigatoare in concursul Developer Challenge Romania.
Eu am participat la eveniment atat in calitate de blogger, cat si de programator. Mi-a fost satisfacuta curiozitatea din ambele puncte de vedere.
Ca blogger tehnic, voiam sa stiu incotro se indreapta Bada si mai ales de ce. Cand am auzit prima data de Bada (versiunile 1.0, 1.2, etc) mi-era destul de clar unde se incadreaza in ecosistemul sistemelor de operare mobile. Era un OS destul de simplist care parea destinat smartphone-urilor entry level care nu au suficiente resurse hardware sa ruleze versiuni din ce in ce mai noi de Android.
Dar incepand cu versiunea 2.0, aceasta teorie nu se mai aplica. Brusc, Bada devenea un sistem de operare complex, capabil sa faca tot ceea ce face si Android sau Windows Phone 7. Mai mult, Wave 3 este un device echipat cu procesor de 1.4GHz si ecran Super AMOLED de 4 inchi, ceea ce scoate din calcul teoria smartphone-urilor entry level.
Asa ca ramanea intrebarea: unde se incadreaza Bada si mai ales de ce? Iata ce am inteles in urma conferintei de azi:
Bada nu intentioneaza sa concureze Android-ul, desi sistemele de operare sunt foarte similare si indeplinesc aproximativ aceleasi functii. Ca dovada, Samsung premiaza si primele 3 aplicatii Android. Puteti citi despre acest lucru intr-un articol de-al lui Dan Dragomir.
In schimb, Bada este un sistem de operare menit sa ajute Samsung sa raspunda cat mai rapid nevoilor venite atat de la clienti cat si operatori. Fiind un sistem proprietar, Samsung poate raspunde foarte operativ cerintelor din piata tot mai dinamica.
De asemenea, prin folosirea unui OS dezvoltat in-house Samsung reuseste sa tina costurile jos, rezultatul final fiind un produs mai bun la preturi avantajoase pentru client.
Am mai inteles ca Samsung nu intentioneaza sa renunte prea curand la produsele Android si Windows Phone, intrucat scopul final este acela de a oferi un terminal pe gustul fiecaruia. Telefoanele Samsung cu Windows si Android vor exista atata timp cat pe piata exista o cerere pentru astfel de produse.
Cu alte cuvinte, Samsung simte ca Bada isi poate gasi un loc pe piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, atat timp cat acesta ofera un avantaj competitiv fara sa excluda OS-urile deja consacrate.
Din perspectiva programatorului, am avut parte de doua sesiuni tinute de Keith Bauwise – Bada techincal evangelist – in care au fost prezentate pas cu pas SDK-ul si IDE-ul Bada, continuand cu tehnici de programare, best practices si debuging. Puteti vedea un mini interviu facut de Mobilers in cadrul evenimentului, pe blogul lui Stefan.
Keith a reusit sa ilustreze in cateva ore, toate informatiile de care are nevoie un dezvoltator pentru a incepe sa dezvolte pentru mediul Bada. Desigur, prezentarea pleca de la premisa ca audienta este una tehnica si miza pe cunostintele de C++ ale acesteia.
Desi eu nu sunt dezvoltator C++, sesiunile au fost suficiente incat sa-mi fac o idee despre ce ar insemna creearea de aplicatii pentru Bada. Am inteles ce inseamna programarea in acest mediu suficient de bine incat restul sa devina doar o chestie de sintaxa.
De aici nu trebuie sa intelegeti ca in urma sesiunilor de azi, pot sa iau documentatia Bada si sa incep sa dezvolt aplicatii pe banda rulanta. Multe lucruri se pot deprinde numai odata cu trecerea timpului si acumularea de experienta in ceea ce priveste limbajul/mediul in care dezvolti.
In schimb, ni s-a explicat care este punctul de plecare si ce trebuie sa avem in vedere in momentul dezvoltarii. Acestea sunt informatiile de care are nevoie un programator pentru a incepe sa dezvolte intr-un anumit mediu.
Si pentru ca am mentionat ca nu sunt programator C++, tin sa va spun ca SDK-ul bada permite inclusiv dezvoltarea de aplicatii web, care in final vor avea comportament si aspect identic cu cele facute in C++. Mai mult, se pare ca prin intermediul unor librarii de JavaScript, dezvoltatorii web vor avea acces la mare parte din API-urile disponibile pentru aplicatiile native.
De asemenea ni s-a prezentat (noua, programatorilor), procesul de aprobare a aplicatiilor in Samsung Apps. Acesta este unul foarte transparent, echipa Samsung facand eforturi mari (zic eu) pentru ca totul sa fie cat mai fair-play pentru dezvoltator.
Procesul dureaza – cel putin teoretic – 7 zile, iar in cazul in care aplicatia este respinsa feedback-ul este substantial. Nu numai ca primesti un raport cu testele care s-au facut, dar in cazul unui crash se va atasa inclusiv un clip video in care vei vedea cum s-a intamplat totul ca sa poti sa replici si sa rezolvi problema.
Ar mai fi multe de spus despre Bada SDK si despre toate facilitatile pe care le au la dispozitie dezvoltatorii, dar este clar ca nu le putem acoperi pe toate in acest articol. Va sfatuiesc sa intrati pe developer.bada.com si sa aruncati o privire pe acolo. S-ar putea sa va placa ce vedeti si sa fiti tentati sa incercati acest mediu.