Acest articol este dedicat celor ce, la fel ca si mine, descifreaza limbajul de programare ColdFusion. Eu studiez acest limbaj de mai bine de doi ani (desi scriu doar de cateva luni despre asta) si in tot acest timp am adunat diverse resurse care sa-mi vina in ajutor.
Resursele sunt atat blog-uri si site-uri cu informatie de calitate despre ColdFusion, cat si instrumente menite sa ne faca viata mai usoara.
Sa la luam pe rand, asadar:
Raymond Camden (aka ColdFusion Jedi). Mare fan Star Wars si expert certificat in ColdFusion. Pe blogul lui veti gasi articole care trateaza tehnici de zi cu zi, articole pe care veti dori sa le adaugati in bookmarks pentru a reveni la ele la un moment dat.
Mai mult, o parte din articole vin ca raspuns la problemele pe care le intampina cititorii sai, asa ca sunt intotdeauna infipte in realitate. Bonus: in ultimul timp scrie foarte mult despre jQuery si jQuery Mobile.
Ben Nadel este vesnicul curios. Pe blogul sau veti gasi raspunsuri la intrebari despre care nu stiati ca exista. Merge intotdeauna mai departe si incearca sa inteleaga ce se intampla in spatele tag-urilor si functiilor din ColdFusion.
Articolele sale sunt foarte riguros documentate si contin de obicei foarte mult cod.
Ben Forta este seful echipei de evanghelisti ColdFusion. Articolele sale nu sunt foarte tehnice insa urmarind-u-le veti fi tot timpul la curent cu ultimele noutati legate de evolutia acestui limbaj. In plus, din cand in cand mai publica cate un mic tutorial video cu lucuri simple, dar utile care se pot face in ColdFusion.
Documentatia online. Aici gasiti documentatia completa pentru ColdFusion 9 si vreo doua versiuni in urma (pana la 7 cred). Numele Live Docs indica faptul ca este actualizat constant, asa ca veti fi tot timpul la zi.
Adobe Devnet (sectiunea ColdFusion) este locul in care gasiti tot timpul cele mai noi tutoriale legate de acest limbaj. Articolele variaza de la rezolvarea unor probleme aparent banale, pana la mici aplicatii explicate pas cu pas.
Retete ColdFusion (sau ColdFusion Cookbook). Un loc unde sunt adaugate constant bucati utile de cod. Cea mai buna parte este faptul ca nu numai puteti sa contribuiti cu o reteta, dar puteti sa cereti una. Adica, daca aveti o problema de ColdFuison pe care nu stiti sa o rezolvati o puteti posta acolo si aveti sansa sa primiti raspunsul in scurt timp.
Forumul ColdFusion. Mai bine zis, forumurile; Adobe pune la dispozitia comunitatii o serie de forumuri unde dezvoltatorii pot face schimb de idei si se pot ajuta unul pe altul.
Evident, si acolo veti gasi vesnicii internauti care te trimit pe Google cand ai o problema, dar pentru fiecare astfel de individ, se gaseste cineva cu o mana de ajutor.
Adobe Community Helper este o extensie pentru Google Chrome care ne permite sa cautam direct in resursele puse de dispozitie de Adobe. Acestea includ atat documentatia oficiala, cat si Cartea de Retete si blogurile evanghelistilor Adobe. Mie mi-a fost utila in repetate randuri.
Multumita lui Adrian, tocmai am aflat despre http://www.easycfm.com/. N-am apucat sa ma uit foarte atent pe acolo, dar pare sa aiba de toate. Merita incercat.
Acestea nu sunt toate resursele pe care le-am gasit de-a lungul timpului, insa sunt cele pe care le-am considerat mai importante. Daca e ceva ce mi-a scapat, va rog sa-mi atrageti atentia si voi actualiza articolul.