Salonul Auto de la Tokyo din 2024 a venit cu câteva vești interesante, dar fără niște lansări care să îmi atragă atenția.
Dar a existat o excepție: Mazda a venit cu un sub-brand numit Mazda Spirit Racing. Ăsta e numele sub care participă ei în anumite competiții din Japonia.
Ce stim până acum?
Sub-brand-ul ăsta, pare să facă parte dintr-un plan cu bătaie mai lungă. Unul pe care am început să-l vedem prin 2022, dar care probabil a pornit cu ceva timp înainte. În 2022 a apărut pentru prima dată trademark-ul pentru logo-ul Mazda Spirit Racing; dar nu oferea niciun fel de context.
Printre altele, grafica lui înglobează rotorul de la un motor Wankel. Ceea ce ne face să sperăm că poate o să vedem un succesor pentru Mazda RX-8. Dar suntem departe de momentul ăla. Undeva între 2026 și… [niciodată].
Pe mine mă interesează mai mult primele două modele prezentate sub acest brand. Pentru că amandouă par deja să fie în curs de lansare. Mazda Spirit Racing RS Concept și Mazda Spirit Racing 3 Concept.
Pentru că dacă te uiți la ele, îți dai seama că Mazda Spirit Racing este mai degrabă o echipare. Un “trim level”, cum se spune în engleză. Și în cazul ăsta, vorbim de o Mazda MX-5 și o Mazda3 cu “pachet Mazda Spirit Racing”.
De ce mă entuziasmează vestea?
Mulți dintre producătorii actuali oferă un pachet de echipare sportiv pentru modelele lor. Ford are varianta ST, Skoda are RS, până și Kia are varianta GT. Asta ca să nu vorbim de BMW M, Audi RS, Mercedes AMG.
Dar la Mazda nu poți să-ți alegi decât echipări care țin de confort sau lux. Nu și de comportament rutier. Și e păcat. Pentru că fac mașini frumoase cu interioare de calitate. Și poate și mai important, încă mai păstrează motoare de cilindree mare față de alți producători.
Producătorii japonezi sunt mai conservatori, iar Mazda e o companie mica si nu are aceleași resurse precum alte concerne auto. Așa că nu mă aștept ca Mazda Spirit Racing să devină echivalentul diviziei M de la BMW (deși mi-ar plăcea să intre în segmentul ăla). Dar măcar să fie echivalentul modelelor “cu pachet M”. În loc să fie un concurent pentru BMW M2, ar putea să fie pentru BMW M140 / M240i.
În cazul în care divizia asta ar începe să producă la scară largă, ar fi una din cele mai interesante mărci de urmărit în următorii ani. Mazda a inclus de-a lungul anilor multe inovații menite să sporească plăcerea de a conduce. Ei sunt cei care au introdus G-vectoring control și Kinematic Posture Control, printre altele. Și au fost printre puținii care la începutul electrificării de tip mild hybrid au folosit capacitori în loc de baterii, ca să nu îngreuneze mașina.
Speranțe pentru viitor
Unii dintre noi, nu vrem să renunțăm la ideea că următoarea generație de Mazda6 ar putea fi construită pe noua platformă cu motoare longitudinale. Cea pe care este construit acum Mazda CX-60. Și vă dați seama cum ar fi dacă ar arăta așa?
Dacă Mazda se hotărăște să facă modelul Mazda6 cu motor longitudinal și să ofere o variantă Mazda Spirit Racing, devine imediat mașina pe care mi-o doresc mai mult decât un BMW M340i.
Vestea mai puțin bună, e că “echiparea” Mazda Spirit Racing s-ar putea să nu ajungă în Europa. Noi nu primim motoarele lor de 2500cc turbo și nici cele de 3300cc turbo (pentru că emisii). Așa că e destul de probabil ca nici variantele astea sa nu ajungă la noi.
Dar asta contează mai puțin pentru mine. Sunt atatea mașini care-mi plac și la care nici nu pot să mă gândesc să le dețin vreodată, încat asta ar fi doar încă una pe lista. Dar măcar aș vedea o mașină aspirațională. Ceva către care să tind și de care să mă bucur că încă se mai fabrică.
Daca vorbim de echivalentul unui pachet M de la BMW, Mazda a avut varianta MPS (sau Mazdaspeed in USA), care s-a oprit la a doua generatie, cel putin in cazul Mazda 3.
Pare ca acest Mazda Sprit Racing e un fel de reinventare a MPS-ului.
Asa pare. Sper sa fie mai multe mașini care sa primească acest presupus pachet MSR, decât au fost MazdaSpeed