Am vrut sa scriu articolul asta inca de acum vreo doua saptamani, cand am primit un newsletter de la Nitrous.IO in care se anunta introducerea suportului pentru PHP.
Dar sa o luam cu pasi mici. Pentru cine nu stie, Nitrous.IO este o platforma de dezvoltare in cloud. Asta inseamna ca iti faci cont la ei si ai la dispozitie un mediu de lucru gata configurat, plus un IDE in care sa scrii si sa testezi codul.
Platforma pune la dispozitie o consola unde ai acces aproape la toate comenzile de pe o masina Linux. Nu suporta sudo
, dar user-ul se comporta la fel ca un root
in sandbox-ul lui.
Mai mult, masina virtuala vine cu Git preinstalat, iar cei care vor sa foloseasca altceva au la dispozitie Aptitude pentru a putea instala orice au nevoie. Sunt convins ca utilizatorii hardcore de Linux vor gasi niste limitari (din motive de siguranta), dar strict pentru nevoile de dezvoltare, are absolut tot ce va trebuie.
Si pentru ca masina virtuala pusa la dispozitie de Nitrous.IO chiar este a ta, platforma iti da acces SSH prin care poti sa te conectezi atat cu Putty, cat si cu o unealta de genul WinSCP ca sa poti sa transferi fisiere intre calculatorul tau si masina virtuala.
Bun, acum sa ne intoarcem la subiectul articolului. Pana de curand, vedeam Nitrous.IO ca pe o unealta cu aplicabilitate relativ limitata. Asta pentru ca oferea suport pentru Rails (eu pentru asta l-am folosit), Python, Node.js si Go. Lipsea suportul pentru cel mai folosit (deocamdata) limbaj web: PHP.
Ei bine, incepand de acum doua saptamani, va puteti crea o masina virtuala cu suport PHP. Si pentru ca aveti acces la consola, va puteti instala aproape orice framework vreti voi (nu cred ca vor exista probleme de compatibilitate sau librarii PHP lipsa).
Asta este prima veste buna. A doua, este ca incepand de azi (cel putin azi am primit eu email-ul), Nitrous.IO Desktop este disponibil si pentru Windows; utilizatorii de Mac OS il aveau mai demult.
Aplicatia nu are installer, deci practic este portabila. Este doar un executabil care trebuie rulat in interiorul folder-ului unde isi tine .dll-urile.
La prima vedere, nu pare ca ofera mare lucru; mai ales avand in vedere ca butonul IDE nu face altceva decat sa te duca inapoi in browser. Pe langa asta avem o fereastra de terminal (ceea ce elimina nevoia de Putty). In schimb, are un feature foarte util; unul care rezolva o frustrare mai veche de-a mea (o sa vedeti imediat despre ce vorbesc).
Feature-ul despre care vorbesc este cel de File Sync. Asta inseamna ca Nitrous.IO creaza un folder in C:\Users\{user}\Nitrous
pe care il monitorizeaza constant (la fel cum face Dropbox) si de cate ori apare o modificare, sincronizeaza fisierele.
Prima data mi-am zis ca e o unealta simpatica pentru back-up. Lucrez in IDE-ul din browser, si am fisierele si pe computer. Dupa care mi-am dat seama ca e mult mai interesanta abordarea inversa; adica sa lucrez pe calculatorul meu, in IDE-ul meu, si totul sa se duca automat pe masina virtuala unde am mediul instalat si configurat. Un mic dezavantaj care sper sa se rezolve la urmatorul release: nu poti configura folder-ul pe care sa-l monitorizeze, cel putin eu n-am gasit setarea respectiva.
Si aici ajungem la frustrarea despre ca va spuneam mai devreme. Am vrut sa folosesc la un moment dat RubyMine impreuna cu o masina virtuala (a mea, instalata in VirtualBox) dar nu puteam pentru IDE-ul respectiv nu permitea lucrul cu fisiere remote. Se pare ca Nitrous.IO Desktop rezolva aceasta problema.
Asadar, pentru cei care s-au saturat sa-si instaleze si sa-si configureze nu stiu cate medii de lucru (Ruby + PHP + Python) pe calculatorul propriu, pentru a le folosi doar din cand in cand, recomand cu incredere Nitrous.IO.
Si daca informatia v-a fost de folos si vreti sa-mi faceti un bine, mergeti sa va faceti cont folosind URL-ul acesta: https://www.nitrous.io/join/C7E-D9K6z94…
Pentru fiecare user primesc si eu 10 credite pentru a putea face mai multe masini virtuale simultan (pachetul free iti ofera doar atatea credite cat sa-ti faci o singura masina la un moment dat).