Skip to content

Mihai Baboi

Vorbim despre mașini, tehnologie și nu numai

Menu
  • Home
  • Despre mine
  • Despre blog
  • Contact
  • Privacy Policy
Menu

Review Sony Xperia Z

Posted on June 26, 2013

Sony Xperia Z este telefonul pe care il asteptam din partea unui producator, oricare ar fi fost el.

Dupa ce mai multe companii au scos pe piata telefoane rezistente la apa, dar care dezamageau la capitolul putere de procesare, cei la Sony a avut curajul sa imbine un rough-phone cu un model high end.

Partea cea mai buna este ca au reusit sa faca asta fara sa ridice pretul peste cel al modelelor de pe piata cu performante similare, care nu ofera si rezistenta la apa.

Specificatii

  • Procesor quad core Krait de 1.5 GHz
  • Memorie RAM de 2 GB si stocare interna de 16 GB cu posibilitate de extindere pana la 64 GB
  • Display TFT de 5 inchi si rezoltie 1080×1920 pixeli
  • Camera foto principala de 13 MP si frontala de 2.2 MP (ambele filmeaza Full HD)
  • Sistem de operare Android 4.1.2
  • Acumulator Li-Ion de 2330 mAh

Aspect

Avand in vedere ecranul de 5 inchi, nu e de mirare ca la prima vedere telefonul mare destul de mare. La o inspectie mai atenta, observam ca Xperia Z aproape ca pare introdus intr-o carcasa permanenta de protectie.

Sa va spun un mic secret. Dupa ce am luat telefonul, a trebuit sa ma uit pe internet ca sa vad unde e mufa micro USB pentru incarcare; atat de bine era inchisa garnitura care proteja slotul respectiv.

Si daca tot suntem la acest capitol, apreciez ca Sony a gasit o metoda de a monta micro SIM-ul fara a intepa telefonul cu cheita. E adevarat ca procesul nu e neaparat cel mai simplu, dar macar nu ai nevoie de obiecte metalice.

Daca ar fi sa reprosez ceva acestui telefon, ar trebui sa fie muchiile cam ascutite. La inceput nu le-am observat, insa dupa ce am folosit telefonul vreo 15-20 de minute mi-am dat seama ca degetele mele incep sa se resimta.

sony-xperia-z_01
sony-xperia-z_02
sony-xperia-z_03
sony-xperia-z_04
sony-xperia-z_05
sony-xperia-z_06
sony-xperia-z_07
sony-xperia-z_08
sony-xperia-z_09
sony-xperia-z_10
sony-xperia-z_11
sony-xperia-z_12

 

Performanta

Sony a facut o miscare inteligenta in ceea ce priveste Xperia Z. In timp ce alti producatori de rough phones s-au bazat strict pe duritatea telefonului si impermeabilitate, Sony a hotarat sa faca din modelul sau rezistent, unul puternic.

Astfel, avem de-a face cu specificatiile unui model varf de gama, imbracat intr-o carcarsa care ii permite sa faca parte din echipamentul unui montaniard.

M-am jucat pe el, i-am dat sa sincronizeze toate conturile de pe retelele sociale, totul a fost in regula. Asa cum era de asteptat, Xperia Z joaca in aceeasi liga cu toate celelalte varfuri de gama quad-core.

In testele de bechmark s-a descurcat foarte bine, situandu-se in parte de sus a scalei in toate aplicatiile pe care le-am folosit. Rezultatele obtinute de Xperia Z sunt:

  • AnTuTu: 20618
  • Geekbench 2: 2183
  • Quadrant: 7819

Din pacate Quadrant e cam in urma cu lista de device-uri, asa ca nu ne putem da seama cum sta in comparatie cu telefoanele momentului.

sony-xperia-z-benchmark_02
sony-xperia-z-benchmark_04
sony-xperia-z-benchmark_05

 

Din pacate, la fel ca la toate celelalte modele, puterea de procesare vine cu un pret. Xperia Z se incalzeste destul de repede atunci cand ruleaza aplicatii mai intensive, dar eu n-am reusit sa ajung la temperaturi alarmante.

Display

Sony a mizat pe un display mare pentru modelul Xperia Z. Un pic prea mare, dupa parerea mea, dar nu din punct de vedere al ergonomiei.

Am reuist sa umblu cu telefonul destul de usor; l-am folosit cu o singura mana la fel cum fac cu orice alt model. Doar ca nu pot sa nu mai gandesc la cum ar fi fost cu un ecran de 4.7 inchi. Asta l-ar fi facut mai compact si poate si putin mai rezistent la socuri.

Dar nu despre asta vorbim acum. Ecranul se comporta bine. Am putut sa-l folosesc cu lentile polarizate si se vede decent si lumina directa a soarelui. Mai mult, este singurul din cele testate de mine care functioneaza corect cu picaturi de apa pe el. Pentru mine asta esta un mare plus.

User experience

Vreau sa incep cu un feature pe care mai demult il vedeam la multe telefoane cu Android si care incepe sa fie lasat deoparte de multi producatori.

Sony Xperia Z inca mai pastreaza serviciu SNS (Social Networks Sync). Nu stiu cati dintre voi simtiti lipsa acestui feature, dar mie imi place mult felul in care SNS se integreaza cu aplicatia nativa de Contacte.

sony-xperia-z-waterproof_01Sony a luat in serios componenta de rough-phone a lui Xperia Z si unul din detaliile interesante care subliniaza acest lucru, este o casuta de dialog care apare cand scoti telefonul de la incarcat. Iti spune sa ai grija sa inchizi corect garnitura, daca vrei ca telefonul sa-si pastreze rezistenta la apa.

E un lucru bun pentru cei uituci; mai ales in conditiile in care daca va deranjaza, puteti sa bifati o casuta si sa nu mai vedeti avertismentul data viitoare.

Softul original cu care vine, are niste probleme de stabilitate, dar cei de la Sony au rezolvat asta printr-un update. Voi detalia intr-un articol separat si veti vedea despre ce vorbesc. Oricum, nu e cazul sa va faceti griji.

Si tot la capitolul User Experience o sa mentionez si LED-ul de notificari despre care insist ca ar trebui sa existe pe orice telefon cu pretentii high end (si nu numai).

Camera

Sony Xperia Z vine echipat cu o camera de 13 MP (mai mult decat necesar, as spune eu). Si cred ca si Sony stie asta, pentru ca in mod implicit camera vine setata sa traga la 9 MP (in format 16:9).

Daca stau sa ma gandesc bine, mi-a placut cum se comporta camera. In special felul in care interpreteaza culorile. Fotografiile ies viu colorate, dar intr-o nuanta naturala. Nu mi s-a parut ca supra satureaza sau ca adauga culori artificiale in fotografii.

Am testat camera mai mult in condtii de lumina naturala, dar avand in vedere ca prefer oricand in aparat foto, cred ca Xperia Z poate acoperi fara probleme cele cateva momente cand vrei sa surprinzi ceva si nu ai aparatul foto la tine.

sony-xperia-z-camera_01
sony-xperia-z-camera_02
sony-xperia-z-camera_03
sony-xperia-z-camera_04
sony-xperia-z-camera_05
sony-xperia-z-camera_06
sony-xperia-z-camera_07
sony-xperia-z-camera_08

 

Autonomie

Sony Xperia Z nu exceleaza cu nimic la capitolul asta. Se incadreaza exact acolo unde sunt toti ceilalti producatori, adica la pragul de 24h de autonomie.

Insa ce are Xperia Z si nu au muti altii, este o aplicatie nativa de economisire a bateriei. Eu folosesc Power TuneUp de la Bitdefender pe Nexus-ul meu, dar pe Xperia Z am vrut sa vad ce poate aplicatia nativa; si rezultatul a fost multumitor. Aplicatia are mai multe optiuni decat ai putea avea nevoie, dar nu esti obligat sa le folosesti.

Una pesta alta, recomand pornirea modului Power Saver pe timpul noptii sau in perioadele de inactivitate in care stiti ca n-aveti nevoie de notificari.

sony-xperia-z-battery_01
sony-xperia-z-battery_02

 

Pret

Sony a luat o decizie buna cand a pus componente de top pe un telefon facut sa fie rezistent. In acelasi timp si-a asumat si un risc… acela de a pune un pret de telefon high end pe o eticheta care (cel putin la noi) nu e in top 3 alegeri ale cumparatorilor.

La momentul redactarii acestui articol, Sony Xperia Z costa 2.399 de lei la magazinul evoMAG. Veti vedea ca telefoane cu specificatii similare se gasesc si mai ieftin si mai scump de atat, insa nu prea multe ofera si rezistenta la apa si praf pe care o aduce Xperia Z.

Concluzii

Sony Xperia Z e un telefon pe care il asteptam. Inca de cand am testat Galaxy Xcover (la care se simte lipsa unui hardware puternic) voiam sa vina cineva si sa scoata asa ceva pe piata.

As fi vrut ca muchiile lui sa fie un pic mai ergonomice decat sunt acum, dar cred ca publicul tinta al telefonului nu ar trebui sa aiba mari probleme cu asta.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X

Related

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Analiză Tehnică
  • Auto
  • Comunicate
  • Concurs
  • Diverse
  • Evenimente
  • Foto
  • Hardware
  • Întreabă-mă
  • Lansări
  • Mașini
  • Noutăți auto
  • Opinie
  • Programare
  • Review
  • Scurte
  • Șed și Cuget
  • Zvonuri

allview Android aspect autonomie browser bune practici camera CodeIgniter Code Igniter Cold Fusion concluzii concurs css3 display div dual core Evolio evoMAG evoMAG.ro hardware HTC html html5 instalare lansare laptop Library libris.ro marketonline Nikon nokia performanta pret programare review samsung Samsung Galaxy S II smartphone specificatii standarde Symbian tableta teste upgrade user experience

©2025 Mihai Baboi | Design: Newspaperly WordPress Theme