Mi-am dorit sa testez noul Nikon 1 V2 inca de cand a fost anuntat in Romania, si asta cel mai mult datorita faptului ca este versiunea imbunatatita a lui Nikon 1 V1 pe care l-am testat cu aproximativ un an in urma si care mi-a placut.
Modelul 1 V2 este varful de gama din clasa mirrorless de la Nikon si asta se vede atat din constructie cat si din specificatii. Este cel mai mare mirrorless de la Nikon, dar si cel care inglobeaza cea mai multa tehnologie in interior.
Intr-o saptamana, cat am avut la dispozitie Nikon 1 V2, l-am purtat cu mine peste tot si l-am folosit in diverse situatii. Astfel am putut sa-mi fac o parere despre ceea ce ofera acest aparat.
Specificatii
- Senzor CMOS de 13.2 x 8.8 mm (format CX) cu rezolutie de 14 MP
- Sensibilitate ISO intre 100 si 6400
- Timp de expunere 1/4000s – 30s (obturator mecanic) si 1/16000s – 30s (obturator electronic)
- Fotografiere in rafala de pana la 60 de cadre pe secunda (obturator electronic)
- Profunzime culoare 12bit
- Ecran LCD de 3 inchi
- Vizor electronic cu 1.4 milioane de puncte
Constructie
Nikon 1 V2 a fost construit ca varf de gama in segmentul lui. Asta inseamna ca in ciuda dimensiunilor destul de reduse, ramane cel mai mare mirrorless de la Nikon.
Primul element distinctiv care poate fi observat la 1 V2 este elementul de grip din partea laterala a aparatului. Cred ca daca si-ar fi dorit, puteau sa faca totul sa incapa intr-o carcasa fara acea proeminenta (asa cum au facut la celelalte modele). Tocmai de aceea il vad ca pe un element pus acolo pentru cei care vor o priza mai ferma pe aparatul foto.
Spre bucuria mea, Nikon 1 V2 nu pare sa mai mearga pe tema vintage, desi trendul de design este oarecum asemantor. Cel putin nu mai vad pattern-ul de carouri gravat in carcasa si nici rotitele care incearca sa imite aparatele mai vechi.
Din punctul meu de vedere, Nikon 1 V2 este un aparat proiectat corect. Body compact cu o structura care permite o priza ferma si nimic altceva care ar putea sa incomodeze fotograful.
Senzor
Nikon a optat pentru o dimensiune atipica pentru senzorii de pe gama mirorrless. Intr-o piata in care Olympus si Panasonic folosesc Mirco 4/3 (pentru ca asa au plecat de la bun inceput), iar Sony si Samsung mizeaza pe APS-C, Nikon a venit cu propria dimensiune de senzor, in formatul CX.
Din pacate suprafata senzorului in format CX este mai mica decat la celelalte aparate din aceeasi clasa, avand numai 13.2 x 8.8 mm (un pic peste jumatate din dimensiunile unui senzor APS-C.
Dar sa vedem si partea buna a lucurilor. Senzorul de dimensiune atat de mica, ofera un factor de crop de 2.7x, ceea ce inseamna ca un obiectiv cu o focala relativ mica, poate fi folosit cu succes pentru portrete sau de ce nu, fotografie de outdoor.
Iar daca va faceti griji in legatura cu zgomotul de imagine introdus de suprafata mica a senzorului, sa stiti ca nu este cazul. Veti vedea in capitolul urmator.
Testul de zgomot
Mai intai sa va povestesc cum a fost realizat testul de zgomot. Aparatul a fost setat sa traga JPEG si am lasat optiunea de Noise Reduction pornita. Am facut asta pentru ca voiam sa testez ce poate aparatul foto in ceea ce priveste zgomotul de imagine.
Rezultatul? Pentru cine-l cauta, zgomotul incepe sa se vada de la ISO 800, dar mie mi s-a parut cu adevarat vizibil incepand de la valoare de 3200.
Acestea fiind spuse, mie mi se pare ca fotografiile facute la ISO 6400 sunt utilizabile. Zgomotul e vizibil, dar daca aveti de ales intre o poza granulata si una ratata, mie mi se pare un rezultat perfect acceptabil.
Avand in vedere dimensiunea relativ redusa a senzorului, consider ca performantele lui Nikon 1 V2 la acest capitol este destul de buna. Mie nu mi-ar fi teama sa-l iau cu mine la un eveniment care se intampla indoors.
Caracteristici speciale
Daca vorbim despre caracteristici speciale, in cazul lui Nikon 1 V2 trebuie neaparat sa mentionam viteza incredibila de fotografiere in rafala pe care o obtine cu sjutorul obturatorului electronic.
Ca aveti un reper; un film de calitate buna este compus de 30 de cadre pe secunda (pana si 24fps este suficient). Nikon 1 V2 fotografiaza cu 60 de cadre pe secunda. De doua ori mai mult decat ce ati avea nevoie pentru un clip.
Credeti ca nu e utila o astfel de functie? Mergeti in parc si fotografiati rate pe lac. O sa vedeti ca la 5 cadre pe secunda, puteti avea ghinionul sa surprindeti o fotografie cu rata in apa si pe urmatoarea in zbor; dar nu pe cea cu mometnul decolarii. Incercati acelasi lucru si cu 1 V2 la 60fps si veti vedea cum va cresc sansele la o fotografie buna.
Insa aveti grija cu fotografierea in rafala. Eu l-am luat cu mine in parc si l-am setat sa traga RAW; apoi am activat fotografia in rafala la 60fps. Dupa nici 20 de minute, cardul meu de 8GB era plin cu aproximativ 500 de poze, din care cel mult 20 erau cadre diferite.
User experience
Nikon 1 V2 este un aparat placut de folosit (mai ales daca esti deja posesor de Nikon). Spun asta, pentru ca in afara catorva optiuni in plus sau in minus (depide cu ce model il compari), meniul este clasic Nikon. Aceleasi setari in aceleasi locuri unde ne-am obisnuit sa le gasim.
Am avut insa o surpriza placuta in ceea ce priveste butoanele de control. Initial, cand am vazut o singura rotita de control in partea de sus, mi-am zis ca setarea manuala va implica probabil combinatii de butoane care implica mai multe degete deodata.
M-am inselat. Cei de la Nikon au fost suficient de abili incat sa foloseasca rotita de pe partea din spate a aparatului pentru controlul celei de-a doua variabile. Astfel, odata trecut pe Manual, rotita de sus schimba valoarea difragmei, iar cea de navigare prin meniu schimba valoarea timpului de expunere.
Da, am dus lipsa butonelor de pe D90, care ma lasa sa schimb toti parametrii importanti ai fotografiei doar printr-o apasare, dar n-am simtit ca asta ma tine din a fotografia.
La o apasare de buton, toate setarile importante (ISO, WB, etc.) sunt afisate pe ecran si pot fi accesate rapid cu ajutorul rotitei din spate.
Optica
La fel ca si modelul 1 V1, Nikon 1 V2 vine cu un obiectiv de kit destul de deosebit. Cel mai important lucru pe care il putem observa la el este butonl de On/Off care controleaza chiar starea aparatului foto.
Eu am avut obiectivul 10-30mm (standard pentru acest model) si in mod ciudat nu am simiti nevoia unei focale mai mari. Probabil asta se datoreaza si factorului de crop destul de mare, de 2.7x care transforma cei 30mm de la capatul lung al focalei in aproximativ 80mm.
Avand in vedere ca e un obiectiv de kit si avand in vedere pretul relativ redus la care se vinde, mi s-a parut destul de sharp. In opinia mea, e peste obiectivul 18-55mm care a venit cu D90-ul meu.
Autonomie
Nu stiam la ce sa ma astept de la Nikon 1 V2 in ceea priveste autonomia, dar se pare ca s-a comportat foarte bine. Folosind aparatul fara live view (dar cu LCD-ul pornit pentru setari), am reusit sa trag in jur de 900 de cadre cu o singura incarcare.
Cam aceeasi autonomie obtin si cu D90-ul meu si inca n-am simtit nevoia unui acumulator suplimentar.
Pret
Modelul 1 V2 este varful de gama al mirrorless-urilor de la Nikon si asta se cunoaste nu numai in calitate ci si in pret. Nikon 1 V2 costa 3.999 de lei impreuna cu obiectivul 10-30mm. Pretul nu este neaparat mare, mai ales daca stii cat costa varful de gama al altor producatori.
Exista aparate mirrorless mai ieftine decat 1 V2, dar acelasi aparate ofera mai putine lucruri de banii respectivi. Una peste alta, un pret corect daca va doriti aceasta camera.
Concluzii
A venit momentul sa tragem cateva concluzii in legatura cu Nikon 1 V2. Daca ar fi sa-i reprosez ceva, probabil ar fi senzorul CX ales de Nikon. Presupun ca au motivele lor pentru a merge pe un senzor de dimensiune mai mica.
Trebuie sa recunosc insa, eu n-am simtit senzorul mai mic in niciun moement; poate doar la testul de zgomot, dar asta e doar o parere.
Ca idee generala, se simte ca Nikon 1 V2 este evolutia lui 1 V1, care mi-a placut mult cat a fost in teste. In ciuda unor butoane carora le-am simtit lipsa, mi-a oferit acelasi sentiment de siguranta ca si DSLR-ul meu si acelasi nivel de calitate, zic eu.