In cursul zilei de azi, am inceput sa vad un titlu din ce in ce mai des peste tot. Fotografia castigatoare la World Press Photo a fost de fapt “trucata”.
Grav! Mi-am zis eu initial; doar ca am vrut sa citesc toata povestea ca sa vad daca e chiar asa. Se pare ca ceea ce Extrem Tech numesc trucat, e de fapt o tehnica de imbunatatire a fotografiei pe care o folosesc atat fotografii amatori cat si cei profesionisti.
Pe scurt: fotografia este compusa din 3 cadre diferite suprapuse si prelucrate in Photoshop (sau whatever) pentru a arata cat mai bine. Cititi detaliile aici, ca sa nu repet ce au zis deja altii.
Initial, randurile care urmeaza trebuiau sa fie un comentariu pe Blog de Fotografie dar mi-am dat seama ca sunt cam multe de spus, asa ca am preferat sa scriu acest articol.
Ca fotograf amator (si ca persoana) am si eu o opinie despre povestea asta. Eu cred ca sunt doua aspecte principale care trebuiesc tratate:
- A fost fotografia “trucata”?
- Ar trebui sa i se retraga premiul?
Le tratez pe rand, pentru ca mi se pare ca sunt oarecum independente unul fata de celalalt.
A fost fotografia “trucata”?
Raspuns clar: NU! Fotografia trucata este aceea in care apar elemente care nu existau in compozitia initiala. In acest caz, consider ca “dovezile” aduse arate ca fotografia a fost imbunatatita, adusa la potentialul ei maxim.
Se vorbeste despre 3 cadre suprapuse. Are si sens sa fie asa. Bracketing-ul in cea mai simpla forma prespune tragerea de 3 cadre: unul subexpus, unul supraexpus si unul expus corect.
Tot “dovezile” arata ca au fost pixeli puternic manipulati pentru a ilumina anumite zone care altefel ar fi fost intunecate. Si unde e problema? Nu facem cu totii chestia asta?
Eu trag special RAW cu contrastul si saturatia date la minim pentru a putea prelucra ulterior fotografia sa relfecte cat mai bine ce am vazut eu la momentul captarii. Se stie doar ca fiecare aparat capteaza usor diferit culorile si lumina si ca niciunul nu percepe exact ce vede ochiul uman.
Intrati pe 500px.com. O sa vedeti ca cele mai bune poze de acolo au un interval dinamic de care foarte putine aparate foto sunt capabile. Ele sunt aduse la potentialul maxim in postprocesare.
Sa nu uitam ca ochiul uman are capabilitati mult peste ce poate vreun dispozitiv electronic si fotografiile asa cum ies din aparat (din orice aparat) nu vor putea sa redea “realitatea fotografului” de la momentul respectiv.
Trucaj era daca fotografia era obtinuta din doua cadre trase in locuri diferite. Daca aparea in fundal un soldat cu o grenada, care de fapt nu era acolo. Asta inseamna fotografie trucata.
Ar trebui sa i se reraga premiul?
Ei, asta e cu totul alta discutie. Si n-are legatura cu moralitate sau etica. Aici lucrurile sunt clare: ce spune regulamentul?
Ai voie sa participi cu un HDR sau cu o poza obtinuta prin Bracketing? Daca nu, sa i se retraga premiul?
Ai voie sa corectezi probleme de expunere sau incadrare – care, sa fim seriosi, pot aparea cand fotografiezi in zone de conflict – folosind soft specializat? Daca nu, sa i se retraga premiul.
Daca regulamentul spune ca ai voie sa participi doar cu un JPEG asa cum iese din aparat, atunci sa i se retraga premiul. Altfel, eu zic sa lase omul in pace.
P.S. Am urmarit titlurile si abordarile pe acest subiect de-a lungul zilei. Toata lumea s-a inflamat, mai putin fotografii (care stiu ce inseamna post-procesarea). Cred ca si asta ar trebui sa ne dea de gandit.