La putin timp dupa lansarea oficiala, am primit si eu o tableta Evolio Aria Mini la teste. Asa cum spuneam inca din articolul anterior, aceasta a aparut (dupa parerea mea) ca un raspuns pentru utilizatorii care sunt tentati de Evolio Aria, dar vor ceva mai mic.
Cu toate astea, cei de la Evolio au reusit sa faca din Aria Mini mai mult decat o versiune mai mica a generatiei anterioare.
Veti vedea pe parcursul articolului ca nu vorbim de aceleasi componente intr-o carcasa mai mica. Evolio Aria Mini a fost ajustata usor in locurile esentiale pentru a deveni o tableta cu propriile atuuri.
Specificatii
- Procesor Rockchip dual core de 1.5 GHz
- Memorie RAM de 1 GB si stocare interna de 8 GB
- Display IPS e 8 inchi cu rezolutie de 1024 x 768 px
- Sistem de operare Android 4.1
- Camera principala de 2 MP si frontala de 0.3 MP
- Acumulatori Li-Ion de 4500 mAh
Aspect
Evolio Aria Mini are un design clasic, fara muchii prea mari si fara ornamente. Este mai usoara decat Evolio Aria, ceea ce inseamna ca puncteaza mai bine la capitoul portabilitate.
Si tot prin contrast cu sora sa mai mare, Evolio Aria Mini pare sa fie construita pentru utilizare in modul landscape, nu portrait ca predecesoarea sa. Nu ca nu ar putea fi folosita la fel de usor in ambele pozitii.
Tableta pare sa fie incheiata destul de bine; nu am simtit muchii care sa scartaie sau imbinari imperfecte care sa atraga atentia. Daca ar fi sa-i reprosez ceva, ar fi faptul ca butoanele de inchi/deschis si volum sunt cam ascunse unde pe laterala.
Nu sunt neaparat greu de folosit, dar te obliga sa le cauti pana te obisnuiesti cu pozitionarea lor.
Performanta
Am auzit lucuri bune despre procesoarele Rockchip si Aria Mini pare sa confirme ceea ce se spune. Procesorul dual core a fost tactat la 1.5 GHz (desi ar fi putut putin mai mult din cate am inteles).
Chiar si asa, tableta se misca foarte bine; am fost foarte multumit de performantele ei. Si fie vorba intre noi, au fost cateva momente in care mi s-a parut un pic mai fasneata decat Aria. Nu stiu daca asta se datoreaza excluziv procesorului, cert e ca rezultatul final este unul multumitor.
Testele de benchmark arata ca tableta se descurca foarte bine (daca nu punem la socoteala concurentii cu procesoare quad core). Iata cateva capturi de ecran din cele mai populare softuri de benchmark.
Si daca vreti sa priviti dincolo testele benchmark, va spun ca m-am jucat pe Aria Mini Asphalt 7 si NFS Most Wanted. Si tot pe ea am testat si Norton Mobile Security (tocmai pentru ca eu ma feresc de antivirusi pe mobil din cauza scaderii de performante).
Display
Ecranul de pe Evolio Aria Mini are 8 inchi si diagonala de 1024 x 768 px. Panel-ul IPS asigura un unghi de vizibilitate destul de bun. Ba chiar as spune ca pastreaza culorile pana la unghiuri potrivite mai degraba pentru masuratori decat pentru utilizare efectiva.
Marginile au ramas in continuare ceva mai groase, dar asta e un lucru pe care il constat si la alte tablete. Se pare ca producatorii nu sunt interesati sa maximizeze suprafata folosita pentru ecran (asa cum se intampla la telefoane).
User experience
Evolio Aria Mini vine – ca majoritatea tabletelor din ultima vreme – cu Android 4.1 instalat. Asta inseamna ca ofera o experinta standard, fara mari surprize si fara prea multe lucruri in plus.
Vine, intr-adevar, cu aplicatiile evoBook si PresaOnline (cu care utilizatorii de tablete Evolio sunt deja obisnuiti).
In rest, de notat faptul ca de aceasta data tableta vine si cu aplicatiile de Contacte si Calendar integrate cu contul de Google. Spun “de aceasta data” pentru ca Aria nu avea aceste functii; probabil dimensiunile ei o recomandau mai degraba ca un tablet-pc si nu au fost considerate aceste functii.
Browsing-ul se face destul de natural; chiar daca dimensiunile ecranului sunt ceva mai mici, n-am intampinat niciun site pe care sa nu-l pot vizualiza in modul desktop.
Ca un mic feedback pentru cei de la Evolio, ii sfatuiesc sa treaca pe Chrome ca browser principal. Cei de la Google au facut-o deja incepand cu Android 4.2 si bine au facut. Eu l-am instalat pe Aria Mini si sunt incantat de felul in care merge.
Autonomie
Autonomia tabletei este buna, avand in vedere dimensiunea acumulatorului. In testele de Battery Benchmark Aria Mini a rezistat 9 ore si 20 de minute.
Cat despre utilizarea de zi cu zi, eu am incarcat tableta cam o data la 2 sau 3 zile (ca doar nu aveam timp sa stau numai pe ea). Probabil ca daca va apucati sa va jucati (mai ales vreun joc memory-intensive) o sa o descarcati in vreo 5 sau 6 ore. Oricum, nu cred sa aveti probleme daca o luati la un drum mai lung; eventual daca zburati catre Australia, s-ar putea sa se descarce inainte sa ajungeti. 🙂
Pret
Eu am testat versiunea WiFi a tabletei, care la momentul lansarii costa 799 lei. Cu toate acestea, se pare ca la eMAG deja pretul a scazut la 769.99 lei.
N-am sa insist prea mult asupra acestui aspect, pentru ca mi se pare destul de clar. Pretul este unul corect, singurele care pot concura la acest capitol fiind tot produsele cu specificatii similare. Cred ca pentru cine cauta o tableta de dimensiuni mai mici la un pret corect, Aria Mini este alegerea potrivita.
Concluzii
Aria Mini umple un gol in gama de produse Evolio. Nu ca nu ar mai fi pe piata tablete de 8 inchi, dar fiecare client are propriile criterii dupa care alege un produs.
E bine ca a aparut si e bine ca marii jucatori au ceva concurenta pentru produsele cu aspect (dar si preturi) premium. Avand in vedere ca jumatate din cota de piata din Romania este detinuta de tabletele budget, poate producatorii de afara se gandesc sa nu mai aduca in Europa produse la preturi de 2 ori cat cele din SUA.