Dupa ce am vorbit data trecuta despre timpul de expunere, e momentul sa trecem la urmatorul factor important care ne influenteaza fotografiile: diafragma; sau cum o veti gasi pe aparatele foto: aperture.
Diafragma este cea care controleaza cantitatea de lumina care intra in aparat si care, in final, ajunge pe senzor. Ea este construita sub forma unui iris care lasa din ce in ce mai putina lumina pe masura ce se inchide.
De ce setarea diafragmei poate crea probleme unui utilizator care nu intelege principiul? In primul rand pentru ca sistemul de masura al diafragmei este invers fata de cum ne-ar spune intuitia. Sa va explic: valorile diafragmei pornesc de la f/1.2 si se opresc la f/64 (desi la majoritatea obiectivelor gasiti mai degraba valori de la f/2.8 pana la f/32).
Intorcandu-ne la ideea noastra. Multi sunt tentati sa creada ca la f/2.8 diafragma este mai inchisa si la f/32 e mai deschisa. Asta ar insemna ca primim cea mai putina lumina la f/2.8 si cea mai multa la f/32. Are sens, nu? Cu cat e numarul mai mare, cu atat e deschiderea mai mare, cu atat e lumina mai multa.
Fals! De fapt, diafragma functioneaza exact invers. Cu cat valoarea f este mai mica, cu atat diafragma este mai deschisa si permite mai multa lumina in aparat. De-asta veti auzi de multe ori despre obiectivele care pleaca de la f/1.2 sau f/1.4 ca sunt “obiective luminoase”. Pentru ca permit mai multa lumina in aparat fata de cele standard, care pleaca de obicei de la f/3.5.
Bun, lucrurile incep sa devina destul de tehnice asa ca nu vreau sa continui pana nu va arat o reprezentare grafica a ceea ce inseamna diafragma. Cred ca asa va va fi mult mai usor sa intelegeti ce va povestesc.
Pozele sunt facute pe obiectivul meu Nikkor de 50mm si ilustreaza cum arata diafragma la divese valori pornind de la f/1.8 (cea mai deschisa) pana la f/22 (cea mai inchisa).
Acum ca ati vazut cum functioneaza diafragma, sa vedem de ce ea influenteaza atat de mult felul in care ies fotografiile noastre. Pai, daca toate celelalte setari raman pe loc (asta ca sa nu complicam si mai mult ecuatia), variatia diafragmei influenteaza doua mari proprietati ale fotografiei: timpul de expunere (prin cantiatea de lumina) si campul de profunzime.
Influenta diafragmei asupra timpului de expunere
Asa cum va spuneam in articolul despre timpul de expunere, acesta este influentat in primul rand de cantitatea de lumina care ajunge la senzor. Cu cat avem mai multa lumina, cu atat senzorul are nevoie de mai putin timp ca sa faca fotogafia.
Si cum controlam cantitatea de lumina care ajunge la senzor? Exact, cu diafragma. Asadar, daca vreti timpi de expunere cat mai mici, folositi diafragma cat mai deschisa (valori f cat mai mici).
Influenta diafragmei asupra campului de profunzime
Ca sa vobim despre asta, va trebui mai intai sa va explic pe scurt ce este campul de profunzime; nu vreau sa intram in prea multe detalii pentru ca ma gandesc sa fac un articol separat pe aceasta tema.
Pe scurt, campul de profunzime este acea parte din fotografie in care obiectele sunt in focus. N-o sa insist foarte mult in cuvinte, pentru ca sunt convins ca veti intelege mai bine daca va arat niste exemple.
Cele doua fotografii au aceleasi subiecte si acelasi focus. Diferenta este ca prima are un camp de profunzime foarte mic (f/3.5), iar a doua un camp de profunzime foarte mare (f/22). Se poate vedea asadar, ca avand acelasi cadru si folosind acleasi punct de focus puteti obtine fotografii foarte diferite modificand campul de profunzime.
Acum ca am lamurit ce este campul de profunzime, sa vedem si cum este el influentat de diafragma. Relatia este cat se poate de simpla: cu cat diafragma este mai deschisa, cu atat campul de profunzime este mai redus.
Cu alte cuvinte, trebuie sa aveti grija… nu fiti tentati sa folositi tot timpul diafragma cu valoarea cea mai mica, doar pentru ca va ofera cea mai multa lumina. Verificati si daca va ofera campul de profunzime de care aveti nevoie pentru compozitia voastra.
Cand sa deschidem si cand sa inchidem diafragma?
Ca fotografi, suntem intotdeauna in cautare de lumina. Asadar am putea fi tentati sa ne intrebam de ce ne trebuie valori atat de mari ale diafragmei? De ce nu stam tot timpul intre f/1.8 si f/5 ca sa avem cat mai multa lumina?
Pe masura ca progresam in fotografie, vom vedea ca sunt momente in care exista prea multa lumina pentu compozitia noastra. Poate afara e soare si noi vrem un timp de expunere de 1/60, in loc de 1/1600. Atunci ne trebuie un mod de a reduce lumina care ajunge pe senzor.
Sau poate sunt momente in care nu ne dorim atat de popularul “efect bokeh”. Poate vrem ca separatia de fundal sa fie mai putin drastica; din nou, inchiderea diafragmei ne ajuta sa obtinem acest lucru.
Si, nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont ca valorile mari ale diafragmei ne feresc de aberatiile optice create de sticla de la obiectiv. Sa fim realisti, putini dintre noi isi permit obiective high-end si filtre de compensare pentru toate “farsele” pe care ni le joaca razele de lumina.
Majoritatea obiectivelor, chiar si cele relativ scumpe sunt predispuse sa introduca (mai mult sau mai putin) aberatii optice sau cromatice din cauza luminii care pica pe sticla lentilei. Ei bine, o diafragma mai inchisa tine mai bine sub control fascicolul de lumina care ajunge pe lentila si implicit pe senzor. Si vreau din nou sa va ilustrez ceea ce spun cu ajutorul a doua fotografii facute in aproximativ acleaasi conditii.
Prima a fost facuta cu diafragma inchisa destul de mult (f/10), iar a doua cu ea deschisa (f/1.8); la a doua incercam sa obtin un timp de expunere mai mic. Uitati-va la cum arata lumina din varful stalpului. Acolo unde diafragma este foarte deschisa, arata ca o masa nedefinita de lumina, in timp ce odata cu inchiderea diafragmei, fascicolul incepe sa “se aseze” si sa arate mult mai “ordonat” si mai placut.
Am lasat acest aspect pentru final, pentru ca efectul nu este intotdeauna foarte vizibil si cred ca introduce inca o variabila in ecuatie cu care incepatorii nu ar trebui sa-si bata capul. Va veni momentul cand se vor intreba singuri despre asta, dar deja atunci vor intelege mult mai bine princiipile de baza.
Si acum un mic glosar de termeni pentu cei care au citit articolul, dar le vine greu sa lege notiunile de aici cu ce au ei pe aparat:
- Diafragma = Aperture
- Timp de expunere = Shutter speed
- Camp de profunzime = Depth of field
Prefer sa procedez asa, decat sa tot schimb terminologia in articol si sa-l fac si mai derutant.
P.S. O parte din pozele folosite in articol au fost facute pe vremea cand n-aveam DSLR, asa ca tin sa le multumesc celor de la MarketOnline pentru ca mi-au pus la dispozitie ce aveam nevoie la momentul respectiv. Si chiar daca nu sunt magazin dedicat, sa stiti ca au o zona destul de mare de aparate foto.