Nu sunt prea multe telefoane pe piata care sa ma tenteze la modul real; sa ma faca sa vreau sa le cumpar. Cred ca daca ar trebui sa le numesc, m-as opri la cel mult 3 modele.
Printre aceste telefoane se afla si a patra generatie de smartphone scoasa de Google: Nexus 4. Facut de aceasta data in parteneriat cu LG, Nexus 4 ofera destul de multe pentru pretul pe care-l are (desi acesta nu e chiar mic).
Am testat si eu Nexus 4 de 16GB, multumita celor de la MarketOnline. Si desi Nexus S si Galaxy Nexus mi-au placut (dar cam atat), Nexus 4 m-a impresionat.
Specificatii
- Procesor quad core Snapdragon S4 la 1.5 GHz
- Memorie RAM de 2 GB si 8 sau 16 GB de memorie de stocare (fara suport pentru MicroSD)
- Display IPS de 4.7 inchi si rezolutie 768 x 1280 de pixeli
- Camera principala de 8 MP cu filmare 1080p la 30 fps si camera frontala de 1.3 MP
- Sistem de operare Android 4.2.1 (la momentul testelor)
- Acumulator Li-Po de 2100 mAh
Ce e in cutie
Pai, nu prea multe. Avand in vedere ca cei de la Google vand acest telefon in SUA la pretul de 299$ (la liber), pachetul include doar strictul necesar. Asta inseamna telefon, cheita pentru scoaterea cartelei SIM, cablu USB – MicroUSB si adaptor pentru incarcare la priza.
In cazul in care va intrebati, telefonul nu se livreaza cu casti. Dar conectorul jack este standard asa ca puteti lega orice casti vreti la el.
Aspect
Nexus 4 sta foarte bine la acest capitol. De la capacul de sticla de pe spate si pana la ecranul care se curbeaza la margini pentru a oferi o senzatie continua la atingere, totul este asa cum trebuie.
Grosimea redusa si muchiile finisate inteligent fac Nexus 4 foarte usor de folosit; nu toti il vor putea manipula cu o singura mana, dar cei din publicul tinta sigur nu vor avea probleme.
Am si o critica la acest capitol. Din motive pe care nu le pot intelege, LG a ales sa lase doua suruburi descoperite pe muchia de jos a telefonului. Pentru cei care tin telefonul ca mine (sprijinit cu partea de jos pe degetul mic), poate deveni incomod dupa cateva minute de utlilizare. In schimb n-am avut probleme cu felul in care se simte in mana in timp ce vorbeam.
Display
Nexus 4 vine cu un display considerat deja standard in randul telefoanelor high end. Are 4.7 inchi si rezolutie HD, cu mentiunea ca mutarea la LG a dus la inlocuirea panel-ului Super AMOLED cu IPS.
Vestea buna este ca nu veti vedea aproape nicio diferenta. Am comparat Nexus 4 cu Samsung-ul meu (cu Super AMOLED) in lumina soarelui si erau cam la fel; IPS-ul n-are culori atat de intense, dar vizibilitatea e la fel de buna.
Performanta
Gama Nexus a fost intotdeauna dotata la nivelul actual al pietei, dar niciodata nu a spart tiparele la nivel de hardware. Nici Nexus 4 nu este echipat peste nivelul concurentei, insa numai daca ne gandim la memoria RAM de 2 GB, deja vine cu un avantaj.
La nivel de viteza in utilizare nu cred ca se asteapta nimeni sa aiba probleme. Si nici nu ar avea cum. De la Google Earth pana la Facebook si Rise of Glory, telefonul s-a descurcat foarte bine.
Ca o mica paranteza, ca tot va spuneam de memorie. La un moment dat m-am uitat si am vazut ca 1200 MB de memorie erau ocupati. Ma face sa ma intreb cum de mai functioneaza Samsung-ul meu care are 512 MB cu totul.
Am rulat si testele de benchmark care au confirmat hardware-ul puternic al telefonului. In Quadrant, telefonul a scos 4502, iar in Geekbench 2 a ajuns pana la 1955 de puncte. Nu sunt cele mai mari scoruri pe care le-am vazut pe un telefon, dar sunt in top si sunt mai mult decat suficiente pentru a confirma ca Nexus 4 e un device foarte puternic.
User experience
Unul din cele mai mari avantaje cu care vine gama Nexus este viteza cu care se actualizeaza sistemul de operare. Oricine isi cumpara un Nexus 4, stie sigur va avea cea mai recenta versiune de Android pentru cel putin 2 ani de acum incolo.
Eu l-am testat cu versiunea 4.2.1 instalata si mi-a placut destul de mult. Daca la Galaxy Nexus ma plangeam ca e usor rudimentar (testat cu 4.0.1) la momentul respectiv, deja nu mai este cazul.
Android 4.2. vine cu imbunatatiri utile, lucruri care au logica si care fac utlizarea mai placuta.
Mi-au placut mult lock screen-urile care sporesc ergonomia telefonului. Practic, pe langa cele 5 (sau mai multe) homescreen-uri pe care le pune la dispozitie Android-ul, aici avem si lockscreen-urile unde putem sa punem widget-uri sau shortcut-uri.
Tot la capitolul “asa da”, aplicatia Clock a devenit in sfarsit utila. Nu se mai rezuma doar la ceas si alarma. Acum are cronometru, timer si time zones. Nu pare mare lucru, dar e frustrant sa instalezi o aplicatie separata doar pentru un cronometru (de exemplu).
Si ca sa nu credeti ca e totul perfect, as avea si doua obiectii. Setarile de sunet sunt cam rudimentare si nu te lasa sa ajustezi mare lucru, iar dialer-ul inca nu include o functie de cautare pe baza tastelor atinse.
Camera
Ca de obicei, Google a ales sa nu doteze Nexus-ul cu o camera de foarte multi mega pixeli, dar cel putin a facut pasul de la 5 la 8. Prespun ca daca nu aveau de atins pragul de 300$, ar fi avut chiar si o camera de 12 MP.
Oricum, nu stiu cat de mult conteaza asta. Eu am facut poze cu el fara prea mari eforturi si am fost multumit de cum au iesit. Mai mult, softul pentu camera vine cu niste optiuni destul de interesante.
Autonomie
Nexus 4 vine cu un acumulator destul de mare, dar nimic exagerat. Avand in vedere constructia unibody, cred ca se putea mai mult de 2100 mAh; pe de alta parte, cred ca ne intoarcem la discutia despre cei 300$ la liber.
Deci am stabilit ca bateria nu e foarte mare. Dar e buna? Pai, da. Pentru mine orice telefon care trece de 20 de ore de utilizare (mai ales in regimul in care am chinuit eu Nexusul), este considerat ca fiind bun.
L-am folosit intens si i-am activat toate aplicatiile sociale care sincronizeaza in background. In regimul asta am reusit sa scot cam 22 de ore (de fiecare data).
Eu am fost multumit de el si nu stiu daca se poate cere mai mult de la un smartphone in ziua de azi; desi mi-ar placea sa scoata cineva un telefon care sa ridice serios standardele.
Pret
Asa cum spuneam, Google marketeaza Nexus 4 ca plecand de la 300$ la liber (varianta de 8 GB). Din pacate, in Europa nu ajung preturile din SUA, dar chiar si asa nu mi se pare ca ar fi exagerat.
Eu am testat versiunea de 16 GB, care in acest moment costa la MarketOnline 2.267,97 de Lei; asta la foarte putin timp dupa lansare. Practic e sub pretul care au fost lansati principalii concurenti, asa ca nu vad o problema atat de mare. Evident ca mi-ar fi placut sa coste la fel ca in State, dar cum stiu ca asta nu se poate, ma raportez la date reale.
Concluzii
Concluziile sunt destul de simple. Asta e primul Nexus (dupa Nexus One, care nu se pune) care a reusit sa ma incante. Nu numai ca-l recomand, dar chiar ma gandesc serios sa mi-l cumpar. Stiu ca asta face review-ul subiectiv, dar eu cred ca asta e o validare a faptul ca telefonul mi-a placut in mod real.
De ce l-as recomanda cu mare incredere?
- Veti avea cel mai recent Android cel putin 2 ani de acum incolo
- Are 2 GB de RAM fata de unii competitori de top care inca se incapataneaza sa foloseasca 1GB
- Nu vine cu nu stiu cate aplicatii instalate cu forta de fiecare producator in parte
De ce ar putea sa nu va placa?
- Inca n-au reusit sa puna un dialer cat de cat avansat (desi toti ceilalti producatori au)
- Are doua suruburi in partea de jos care nu sunt pe gustul oricui
Per total, avantajele lui Nexus 4 sunt mult peste dezavantajele pe care ati putea sa le gasiti. Sper sa fac migrarea cat mai curand.