La putin timp dupa ce am scris review-ul lui Allview P5, am primit la teste modelul lansat imediat dupa el. Este vorba despre Allview P4 DUO sau P4i.
Practic este un upgrade al modelului Allview P4, pe care l-a si inlocuit imediat ce stocurile s-au epuizat.
Imi aduc aminte ca atunci cand P4 si P5 au fost lansate simultan, ma intrebam de ce ar vrea cei de la Allview un model cu procesor single core si ecran AMOLED (P4) si unul cu procesor dual core si ecran IPS (P5).
Se pare ca situatia n-a durat prea mult. La foarte scurt timp dupa ce stocul de P4 a fost epuizat, Allview a adus pe piata modelul P4i cu procesor dual core si ecran AMOLED.
Specificatii
- Procesor dual core Cortex A9 de 1GHz
- Memorie RAM 512 MB si stocare interna 4 GB
- Display AMOLED de 4.3 inchi si rezolutie 480 x 800 px
- Camera foto principala de 8 MP si secundara de 0.3 MP
- Sistem de operare Android 4.0.4 cu interfata Berry UI
- Acumulator Li-Ion de 1600 mAh
Ce e in cutie
Allview P4 DUO vine impreuna cu un pachet destul de bogat. In cutie veti gasi telefonul cu acumulator, un cablu USB – micro USB, un adaptor pentru priza, casti, o husa de protectie si o pelicula protectoare.
Husa de protectie pare sa fie din piele si arata foarte bine. De cand am vazut-o am ramas placut surprins de ea. Eu n-am folosit-o pentru ca nu sunt obisnuit cu asa ceva si nici nu simt nevoia; dar vad astfel de accesorii la din ce in ce mai multa lume asa ca sunt convins ca vor fi multi cumparatori fericiti sa o gaseasca in cutie.
Pelicula de protectie pentru ecran vine sub forma de kit ce contine si carpa din microfibra pentru stergerea ecranului inainte de aplicare si un set de instructiuni pentru aplicarea corecta.
Imi place ideea de a gasi astfel de accesorii in cutia unui telefon budget. Avand in vedere ca sunt producatori care nu includ astfel de lucruri in ciuda faptului ca cer o avere pe telefoanele lor, consider aceasta o miscare inspirata din partea celor de la Allview.
Aspect
Eu am avut la teste modelul alb de P4 DUO si daca e sa fiu sincer, nici nu l-am vazut pe cel negru in afara fotografiilor de prezentare de la diverse magazine online.
Intorcandu-ne la modelul alb. Arata bine; chiar foarte bine pot sa spun. Colturile nu foarte rotunjite si marginea argintie ii dau o nota de eleganta chiar daca nu e cel mai inovativ design de pe piata.
Daca ar fi sa-i reprosez ceva la acest capitol este spatiul ramas in partea inferioara, acolo unde erau butoanele capacitive la modelele mai vechi. Mi se pare nejustificat de mare avand in vedere ca nu serveste nicio functie.
Pe de alta parte mi-e greu sa-mi imaginez un telefon cu marginea superioara mai mare decat cea inferioara, asa ca poate cei care au proiectat telefonul stiau ceva ce-mi scapa mie acum.
Despre integritatea carcasei, numai de bine. De fapt, e atat de bine incat va dau un mic avertisment. Hotarati-va bine care sunt cele doua cartele pe care le vreti in telefon. Daca va razganditi la un moment dat veti avea ceva de munca pentru a scoate capacul.
E bine ca e “incapatanat”, pentru ca asta-l face solid, dar nu e pentru cei care schimba cartelele dintr-un telefon in altul foarte des.
Performanta
Pentru ca avem de-a face cu un model dual core, de la inceput asteptarile sunt destul de ridicate. Vrem un telefon care sa se miste bine si sa nu aiba lag indiferent ce-i dam de facut.
Si nu am fi prea departe de adevar. N-am sa spun ca telefonul raspunde instantaneu la orice comanda indiferent de cate aplicatii ruleaza simultan. Nici n-ar avea logica sa se intample asa (doar vorbim de un procesor de 1 GHz si de 512 MB de RAM).
Dar pot sa spun ca P4 DUO n-o sa te lase cand ti-e lumea mai draga. Vrei sa faci o poza repede? Camera nu se va lansa abia dupa ce ai ratat momentul. Ai nevoie sa verifici ceva pe Google Maps? N-o sa te uiti mai mult la icon-ul de Loading… decat la harta.
Una peste alta, un telefon cu un timp de raspuns bun fara pretentii de a ataca rivali cu procesoare quad core si preturi pe masura.
Testele de benchmark confirma si ele ce am scris mai sus. Nu am sa le comentez; doar las aici si va puteti face singuri o parere despre ele.
Display
Asa cum spuneam si la inceput, cand am vazut specificatiile lui Allview P5, ma intrebam de ce IPS si nu AMOLED? Raspunsul e simplu: costuri mai mici inseamna pret mai mic pentru consumatorul final.
Iar acum, pentru cei care doreau un display mai bun, exista P4 DUO. Adevarul e ca in ultima perioada panel-urile IPS pentru telefoane mobile au evoluat destul de mult si diferenta nu mai este atat de vizbila.
Chiar si asa, prin comparatie se poate vedea un pas inainte de la IPS-ul de pe P5 la AMOLED-ul care vine pe modelul P4 DUO. Culorile sunt mai intense si vizibilitatea in lumina directa a soarelui.
Despre dimensiunea de 4.3 inchi n-am sa mai vorbesc. A devenit deja standard si la felul in care evolueaza lucrurile deja o sa fie considerat mic peste cateva luni.
User experience
Allview P4 DUO vine cu interfata Berry UI dezvoltata pentru smarphone-uri. Nu difera foarte mult de ceea ce ofera in mod obisnuit Android 4.0.4, dar aduce cateva detalii interesante.
Cel mai important dintre ele se refera la setarile de sunet, care in Berry UI pot fi grupate in Profiluri de sunet. Am vazut ca multi nu inteleg de ce ar putea fi utila o astfel de setare dar mie mi se pare ca poate sa scuteasca mult timp unui power user. E adevarat ca nivelul de control asupra diverselor sunete ale telefonului nu e atat de fin precum as fi vrut, dar e un bun inceput.
In schimb, daca ar trebui sa reprosez ceva acestui telefon, ar fi tastatura virtuala pe care o pune la dispozitie. Am incercat si tastatura nativa de Android si pe cea din Berry UI si niciuna nu m-a multumit pe deplin.
Pe langa faptul ca nu reusesc niciodata sa nimeresc butoanele potrivite – si am folosit “vreo” cateva modele cu Android – nici nu am reusit sa dezactivez de tot autocorrect-ul. Orice as face, continua sa se bage peste mine si scrie ce vrea el in loc de ce tastez eu.
Stiu ca unii din voi deja migrati catre SWIPE, asa ca nu nu stiu daca asta o sa constituie o problema prea mare.
Camera
Allview P4 DUO vine cu o camera principala de 8 MP, ceea ce din start e un plus, avand in vedere ca vorbim de un telefon cu pret destul de mic.
Am folosit-o in diverse conditii de lumina si vizibilitate si ma declar multumit. Atat cat poti fi de o camera foto pe un telefon mobil. Sustin in continuare ca pentru fotografii ai nevoie de un aparat foto (cat de mic), dar cei care obisnuiesc sa faca poze cu telefoanele mobile ar trebui sa fie multumiti de ceea ce ofera P4 DUO.
Iata cateva din fotografiile facute cu acest telefon:
Autonomie
Citind specificatiile, ne dam seama ca 1600 mAh nu este foarte mult prin comparatie cu alte telefoane aparute pe piata in aceasta perioada.
Chiar si asa, eu am reusit in conditii de utilizare medie sau intensa sa obtin undeva intre 22 si 26 de ore utilizare. Nu pot sa garantez ca veti obtine aceleasi rezultate cu doua cartele active in telefon; eu am avut numai una.
In functie de cum cauta fiecare semnal, doua cartele ar putea insemna un timp de stand-by mai scurt. Dar cu una singura, cred ca sunt utilizatori care pot obtine 36 de ore de utilizare.
Pret
Allview P4 DUO poate fi cumparat din magazinul propriu al producatorului cu 1.299 de lei, iar preturile la diverse alte magazine online ma astept sa fie foarte apropiate.
Avand in vedere ce ofera si care sunt concurentii sai in aceasta gama de pret, mi-e greu sa-i gasesc vreun cusur la acest capitol.
Concluzii
De ce ai vrea un Allview P4 DUO? Despre pret am vorbit deja, asa ca il recomand pentru ecranul luminos cu o dimensiune echilibrata; pentru faptul ca e dual SIM; si nu in ultimul rand pentru faptul ca e un smartphone in adevratul sens al cuvantului si ca poate sa ofere experienta Android in conditii cel putin decente.