Despre Ymens si ceea ce fac ei, v-am mai povestit. Stiti deja ca se bazeaza pe cloud si ca se adreseaza in principal IMM-urilor. Noutatea este ca echipa Ymens a semnat un parteneriat cu IMB pentru a muta toata infrastructura pe IMB SmartCloud.
Asta inseamna ca Ymens va putea oferi clientilor mici si mijlocii Software-as-a-Service (SaaS), asigurand disponibilitate la cerere. Serverele on-demand virtuale, de stocare si de resurse de back-up ale IBM vor permite Ymens sa reducă timpul de livrare si sa extinda rapid prezenta pe piata din Romania.
Din 2010, IBM Romania opereaza cel mai modern Centru de Date din sud-estul Europei. Avand la baza aceste facilitati de stocare, compania este capabila sa ofere o infrastructură IT ce include capacitate mare de procesare, stocare la cerere, back-up pe hard-disk si banda, virtualizare, servicii de securitate, monitorizare și management al acestei infrastructuri.
In urma evenimentului de lansare am stat putin de vorba cu General Managerul de la Ymens, Calin Butunoi, ca sa imi lamuresc cateva curiozitati.
Discutia a fost relaxata si informala, asa ca n-am sa o redau cu citate. Va relatez in schimb ce am aflat de la Calin.
Am inceput cu intrebarea pe care si-ar pune-o orice potential client: “De ce Ymens? Si care ar fi un scenariu obisnuit pentru un IMM care doreste aceste servicii?”.
Calin mi-a explicat ca au plecat in primul rand de la nevoile utilizatorilor si ca potentialii clienti nu platesc decat pentru serviciile de care au nevoie. De exemplu, un IMM ar putea plati pentru serviciul de storage pentru toti angajatii sai, in timp ce aplicatia de CRM ar fi utila numai departamentului de vanzari.
Astfel, in functie de schimbarile care se produc pe fiecare departament in parte, clientul plateste doar pentru serviciile de care beneficiaza. Poate sa adauge sau sa renunte oricand la un numar de utilizatori pentru fiecare aplicatie in parte.
Intrebarea urmatoare a fost legata de gestionarea resurselor. Voiam sa stiu daca plata se face numai per utilizator sau si in functie de resursele consumate.
Raspunsul este simplu. Fiecare client porneste cu 10 GB spatiu de stocare; pentru mare parte din IMM-uri asta inseamna suficient pentru o perioada de timp destul de indelungata, avand in vedere ca un contract (de exemplu) are cateva sute de kB. Cei care au nevoie de mai mult spatiu, pot sa-l adauge oricand in incremente de 1 GB.
P.S. Mi-a placut mult ideea cu incrementul de 1 GB. Eu credeam ca sunt niste pachete de genul 10 GB – 25 GB – 50 GB, dar asta n-ar fi deloc practic pentru cei care au nevoie doar de putin mai mult fata de cat au la un anumit moment dat.
Venind dintr-o companie care dezvolta solutii enterprise custom, voiam sa stiu cum se compara Ymens cu o aplicatie dezvoltata special pentru o anumita companie.
Calin mi-a spus ca desi platforma a fost construita sa intruneasca nevoile unei parti foarte mari din piata, compania este constienta ca vor fi situatii in care solutia out-of-the-box nu se va potrivi perfect pe nevoile de business ale clientilor.
Asadar, la cererea clientului, aplicatiile pot fi personalizate (intr-o oarecare masura) pentru a raspunde cat mai bine necesitatilor de business ale acestuia.
Si tot din perspectiva unui dezvoltator de aplicatii enterprise non cloud, imi permit sa vin cu o completare. De cate ori un client comanda o aplicatie custom, va trece prin procesul inevitabil de descoperire a unor cazuri neacoperite sau interfete care nu se pliaza asa cum sperau ei pe procesul de business.
In schimb, cand cumperi Ymens, stii de la inceput cu ce te alegi. Si odata achizitioata solutia, ea a trecut deja prin multe etape de testare de performanta, ergonomie si orice altceva ar mai putea sa apara.
Si pentru ca vorbim totusi de o solutie cloud, intrebarea naturala este: “Care e uptime-ul si ce inseamna ca el este garantat?”
Uptime-ul este garantat de cei de la IBM si este de 99.982%. Ce se intampla daca acesta nu este respectat? In contract exista stipulate niste despagubiri pe care clientul le primeste pentru perioada in care serverele au fost jos.
De asemenea, am vrut sa stiu ce inseamna pentru clienti migrarea in centrul de date IBM. Vor exista costuri pentru clienti, va exista o modificare de pret?
Raspunsul este: “Nu, asta e partea frumosa cand lucrezi in cloud”, spunea Calin. Migrarea se face fara ca vreun client sa simta in vreun fel ca s-au schimbat serverele fizice pe care este gazduit. Mai mult, el isi plateste in continuare abonamentul ca si pana acum si este sigur ca va beneficia intotdeauna de cea mai recenta versiune a soft-ului inca din momentul in care se lanseaza.
Si am pastrat pentru final o intrebare care nu tinea neaparat de partea tehnica, dar voiam sa aflu cum vede Calin problema. “Consideri Google Apps ca fiind concurent pentru Ymens? Mai ales avand in vedere ca sunt deja firme care folosesc asa ceva.”
Mi-a spus ca din punctul sau de vedere problema se pune asa. E bine ca exista pe piata solutii deja adoptate de catre firmele mici si mijlocii. Asta inseamna ca exista o piata pentru ele si Ymens va face eforturi pentru a oferi solutia cea mai buna pentru a castiga cota de piata.
Cam asta a fost. Eu am gasit raspuns la toate intrebarile pe care le mai aveam in legatura cu serviciul Ymens. Daca voi mai aveti altele, va incurajez sa intrati pe ymens.ro si sa va uitati pe acolo. Sunt sanse mari sa aflati tot ce aveti nevoie de acolo.