Acum ceva timp am luat in teste un gadget de la Samsung. Am fost putin sceptic la inceput pentru ca era vorba despre un device de entertainment, nu unul de comunicatii.
Galaxy S WiFi 4.2 arata ca un smartphone, numai ca nu are modul de telefonuie si nici de 3G. Are in schimb doua difuzoare stereo pe partea frontala, ceea ce m-a dus cu gandul la un player audio.
Insa spre surprinderea mea, in cele 2 saptamani cat l-am avut la dispozitie incepusem sa ma obisnuiesc cu el si sa-l folosesc din ce in ce mai des.
Specificatii
- Procesor single core de 1 GHz
- Memorie RAM de 512 MB si stocare de 8/16 GB (suporta microSD pana la 32 GB)
- Display IPS de 4.2 inchi cu rezolutia de 480×800 pixeli
- Camera frontala de 2 MP si spate cu rezolutie VGA
- Sistem de operare Andoid 2.3.6
- Acumulator Li-Ion de 1500 mAh
Aspect
La o prima vedere, device-ul nu arata chiar rau. Insa pentru noi, cei obisinuiti cu smartphone-urile, cele doua difuzoare plasate pa partea frontala ies in evidenta destul de usor.
De mentionat ca marginile device-ului sunt mai mari decat la unele smartphone-uri Samsung (chiar si scoase inaintea acestuia).
Insa forma telefonului este mai degraba o chestiune de gust. Partea buna este ca, desi este facut din plastic, Galaxy S WiFi 4.2 se simte placut la atingere. Nu mi-a lasat impresia de plastic ieftin si nici nu parea sa scartaie pe la incheieturi.
Butoanele sunt exact acleasi pe care le gasim la majoritatea smartphone-urilor Samsung. Un buton fizic de Home, doua capacitive si inca 2 pe lateral: butonul de inchis/blocat si balansoarul pentru volum.
Performanta
Sa stabilim un lucru de la inceput: Galaxy S WiFi nu este un flagship si nu-si propune sa bata recorduri de viteza. Cu toate acestea, eu am jucat NFS Hot Pursuit si Asphalt 6 si n-am intampinat nicio problema. Ba chiar am fost incantat de felul in care se misca.
Da, nivelurile se incarca mai greu, dar odata ce a inceput jocul nu veti avea sacadari suparatoare care sa nu va lase sa va concentrati la joc. Bineinteles, asta in conditii normale de exploatare.
Pe langa asta, nu prea m-am abtinut cu nimic in ceea ce priveste widget-uri live pe homescreen; este stiut ca in numar mare acestea incep sa ingreuneze telefonul.
Una peste alta, Galaxy WiFi 4.2 mi-a depasit asteptarile in ceea ce priveste viteza de procesare. Nu este cel mai rapid device Android pe care l-am testat, dar nici nu-si propune asta. Este doar atat de rapid cat sa nu-ti ia din bucuria de-al folosi.
Display
Se pare ca cei de la Samsung au schimbat putin strategia in ceea ce priveste display-ul acestui dispozitiv. In primul rand, dimensiunea de 4.2 inchi este foarte atipica pentru un Android. Probabil au vrut sa scuteasca niste spatiu pe lungime pentru a putea pune difuzoare la ambele capete.
Chiar si asa, avand in vedere ca rezolutia este tot de 480×800 de pixeli (la fel ca majoritatea dispozitivelor din acea generatie), utilizatorul nu va sesiza nicio diferenta.
A doua schimbare de strategie o reprezinta folosirea panelu-ului de tip IPS in locul Super AMOLED-ului care a consacrat dispozitivele Samsung. Este stiut faptul ca panel-urile Super AMOLED sunt considerabil mai scumpe decat cele IPS si probabil ca Samsung si-a dorit sa obtina un pret cat mai bun pentru Galaxy S WiFi.
User experience
Avand in vedere ca avem de-a face cu un Android 2.3.6, experienta nu difera foarte mult de ceea ce ofera un smartphone. Chiar daca nu avem telefonie, avem in continuare agenda pe care o putem sincroniza cu contactele din GMail, Facebook, etc.
Ba mai mult, avand in vedere camera principala montata frontal (cea de 2 MP), se pare ca cei de la Samsung sugereaza ca acest model poate fi folosit cu succes pentru conversatii pe Skype sau alte medii de comunicare asemanatoare.
Partea proasta insa, este ca acest model nu va vedea niciodata update-ul la Android 4.0.x. Nu am o informatie oficiala in acest sens, dar experientele trecute ne spun ca un astfel de dispozitiv pierde prioritate in fata modelelor de top cand vine vorba de upgrade. Nu stiu daca exista vreun custom ROM pentru el, dar sincer nu prea cred.
Camera
Asa cum spuneam si mai devreme, camera principala la acest dispozitiv este montata pe partea frontala, total opus fata de majoritatea smartphone-urilor pe care le-am vazut pana acum.
Mai mult, aceasta ajunge la rezolutia de 2 MP. Oricat as sustine eu ca nu milioanele de pixeli dintr-o poza fac diferenta, nu pot sa nu remarc ca de data aceasta este pur si simplu prea putin.
Specificatiile camerei, impreuna cu felul in care a fost montata sugereaza destul de clar ca aceasta nu a fost gandita pentru facut poze si mai degraba pentru streaming video. Asadar nu am sa public fotografii facute cu Galaxy S WiFi 4.2; nici nu stiu cum le-as fi facut avand in vedere camera frontala. 🙂
Autonomie
Ei, aici lucrurile incep sa stea diferit. Daca pana acum Galax S WiFi era asa-si-asa la toate capitolele, cand vine vorba de autonomie pot spune ca exceleaza.
Pe perioada testelor, am ajuns la peste 48 de ore de autonomie; asta in conditiile in care m-am jucat intens (in special NFS). Probabil ca daca-l foloseam mai putin ajungeam si la 3 zile.
Desi acumulatorul nu este foarte mare, lipsa receptorului pentru semnal de voce si de date face ca autonomia sa creasca foarte mult. Chiar cu 100 %, avand in vedere ca majoritatea modelelor mid-range se chinuie sa ajunga la 24 de ore de autonomie.
Concluzii
Ca sa tragem o concluzie despre acest device, as vrea sa vorbesc mai putin despre cat este el de bun si mai mult despre cui se adreseaza. Eu sunt genul de utilizator care vrea toate functiile de navigare, jocuri, etc in acelasi loc cu telefonia. Refuz sa port dupa mine inca un device care face cam acelasi lucru cu smartphone-ul meu.
Cu toate astea, am o camera foto DSLR si n-as lasa-o niciodata acasa doar pentru ca stiu ca am telefonul la mine. Asadar, ma gandesc la Galaxy S WiFi ca la un device de nisa; un device care se adreseaza celor carora le place sa asculte muzica dar nu vor sa consume bateria telefonului, celor care se joaca si nu vor sa fie intrerupti de un apel.
Nu stiu sa definesc exact clasa de utilizator careia se adreseaza acest dispozitiv mobil. Insa dupa cum am vazut ca se comporta el, cei care il vor cumpara cred ca vor fi destul de multumiti de el.
Pret
Va spun sincer ca nu am vazut Galaxy S WiFi 4.2 in niciun magazin online de la noi. La momentul acesta nu stiu nimic despre pretul sau, insa din ce am inteles ar trebui sa se situeze pe la 800 de lei. Daca aflu noutati, revin cu un update.