Ma tot uitam pe specificatiile telefoanelor care apar pe piata si mi-am dat seama de un lucru. Producatorii ar trebui sa ia o pauza de la inarmarea cu procesoare din ce in ce mai puternice cu din ce in ce mai multe nuclee.
S-a ajuns la quad core, s-a ajuns la 1.5 GHz (sau mai mult, ca nici nu mai stiu)… Eu cred ca e destul pentru acum. Mai ales in condtiile in care restul hardware-ului nu pare sa tina pasul. Ati observat ca avem telefoane cu procesoare quad-core, dar care au 1 GB de RAM (si nici acela nu e disponibil in totalitate)?
Este stiut faptul ca un procesor puternic este atat de bun pe cat memoria cu care “colaboreaza”; n-ai memorie, procesorul se chinuie… Si ca sa fac o comparatie (nu cea mai buna, recunosc), laptop-ul meu are un procesor dual-core (nu quad) dar are 8GB de RAM. Si asta il ajuta sa se miste foarte bine.
Stiu ca procesoarele de calculator sunt pe alta tehnologie si sunt mai puternice si au hyper-threading; dar imaginati-va urmatorul scenariu: pastrez aceeasi configuratie pe care o am acum pe laptop si in loc de 8 GB de RAM, las doar 2 GB. Performantele laptop-ului vor scadea considerabil, desi procesorul are in continuare frecventa mare, hyper-threading, etc.
Sa revenim la telefoane… Am fost curios sa fac o analiza a felului in care sunt consumate resursele pe un device Android. Si pentru ca aveam instalata aplicata Power TuneUp, am ales sa ma uit putin ce se intampla in spate.
Dupa cum vedeti, cand telefonul ruleaza mai multe procese, procesorul este folosit mai putin de un sfert in timp ce memoria este folosita la peste 60% din capacitate.
La fel, cand am mai inchis din procese, procesorul ajunge la 11%, dar consumul de memorie scade foarte putin. Si asta se intampla pe un Galaxy Note, unde avem de-a face cu un dual-core de 1.4 GHz. Cred ca pe un quad-core diferenta s-ar vedea si mai acut.
Asadar, daca va aflati in situatia de a alege intre – sa zicem – un telefon cu procesor dual-core si 2 GB de RAM si unul cu quad-core dar numai 1 GB de RAM, eu zic sa mergeti pe memorie. Procesoarele inca nu sunt utilizate nici la jumatate din ce pot, insa memoria e depasita de mult.
P.S. Primul pas in aceasta directie l-am vazut la Samsung cu Galaxy Note 10.1 si Galaxy Note 2, care vin echipate cu 2 GB de RAM; dar nu mi se pare relevant pentru ca vorbim despre tablete, respectiv tablet-smartphone. Oare chiar e mai scump procesul de productie pentru 1 GB de RAM in plus decat pentru un procesor cu n’spe nuclee?
Sursa foto.