In urma cu ceva timp, publicam un articol despre autonomia telefonului si cum sa facem sa pastram acumulatorul in stare de functionare cat mai buna.
Tot atunci – prin intermediul unui comentariu – am aflat de existenta unor acumulatori externi care se incarca prin celule solare. La acea vreme umblam destul de mult pe munte si autonomia smartphone-ului in conditiile respective era foarte mica (4-5 ore), asa ca aceasta veste m-a entuziasmat destul de tare.
Am cautat pe internet cateva solutii de acest gen si am gasit destul de putine rezultate, dupa care am si uitat de ele. Insa acum cateva zile, acest tip de accesoriu mi-a atras din nou atentia.
Pe 10 iulie compania Televoice a adus in Romania accesoriile Oyama, ce raspund acestei nevoi tot mai acute pentru o autonomie mai mare. Cele doua produse testate de mine sunt: Oyama PowerMax de 4000 mAh si Oyama OY340 cu energie solara, de 1200 mAh.
PowerMax este un acumulator extern care se incarca prin USB si care poate stoca energie de pana la 4000 mAh, ceea ce se traduce prin cel putin doua incarcari consecutive al unui telefon mobil fara sa mai fie nevoie ca el sa fie legat la curent.
Vine cu un cablu de alimentare de la USB la MicroUSB, ceea ce inseamna ca posesorii de iPhone vor fi nevoiti sa foloseasca propriul cablu de alimentare. Vestea buna este ca in ciuda lipsei acestui accesoriu, acumulatorul este perfect compatibil cu produsele Apple.
Modelul OY340 (Banca de energie solara) inmagazineaza numai 1200 mAh, ceea ce pentru unele telefoane mobile nu reprezinta nici macar o incarcare completa, dar prezinta marele avantaj ca se incarca din energia solara. Sunt convins ca daca este legat de un rucsac in timpul unei drumetii pe munte, poate prelungi autonomia telefonului considerabil.
Avand in vedere ca dureaza in jur de 8h pentru o incarcare completa a acestuia, iar timpul in care el transfera mai departe curentul este de asemenea destul de mare, recomandarea mea ar fi sa nu lasati telefonul sa se descarce. Mai degraba veniti cu el incarcat, iar la intrarea in traseu legati-l de sursa de energie (deja incarcata si cu fata la soare).
In acest fel, telefonul se va alimenta continuu cate putin, iar daca acumulatorul solar nu va mai putea face fata la un moment dat, abia acela va fi punctul in care telefonul incepe sa se descarce propriuzis.
Pentru cei care cred ca acumulatorii de 4000 mAh sau energia solara nu sunt suficiente, va spun ca varful de gama de la Oyama – numit Titan – poate sa stocheze 16.000 mAh; asta inseamna cel putin 5 incarcari consecutive pentru cel mai puternic telefon de pe piata (cu acumulator de 3200 mAh). Dar tineti cont ca majoritatea telefoanelor au intre 1500 si 2200 mAh, asa ca vorbim de autonomie mult mai mare.
Concluzia este destul de simpla. Tehnologia acumulatorilor externi nu este (inca) perfecta. Dar eu folosesc deja cei doi acumulatori despre care v-am povestit si sunt foarte multumiti de ei. Nu pot decat sa astept generatiile viitoare care probabil ca vor putea inmagazina mai multa energie intr-un timp mai scurt.