Modelul Inspiron 14z a venit la teste exact intr-un moment in care ma gandeam ca laptop-ul meu de 15.6 inchi este mare si greoi si ca “portabil” nu este chiar cel mai potrivit cuvant pentru a-l descrie.
Asadar, cand am primit propunerea de la Dell Romania, abia am asteptat sa ajunga sa vad cum se comporta si cum e sa ai un laptop mai usor.
Cei de la Dell il numesc ultrabook, ceea ce inseamna ca indeplineste standardele impuse de Intel pentru aceasta titulatura. Cu toate acestea, mie mi s-a parut ca putea sa fie ceva mai rafinat in design. E adevarat, pentru asta exista XPS 13, in timp ce Inspiron a fost tot timpul gama accesibila de la Dell, asa ca nu mai insist pe aceasta tema.
Specificatii
- Procesor Intel Core i5 (Ivy Bridge) la 1.7 Ghz (2.6 GHz cu Turbo Boost)
- Memorie RAM 6GB
- Placa video integrata Intel HD Graphics 4000
- Display de 14 inchi cu rezolutie 1366×768 pixeli
- Acumulator Li-Ion de 44 Wh sau 65 Wh
Aspect
La o prima vedere, Dell 14z nu arata rau deloc. Dimensiunea de 14 inchi il face sa fie in mod natural mai mic decat laptop-urile de 15.6; la asta se adauga grosimea relativ redusa a lui 14z.
Impresia placuta nu s-a mentinut si dupa ce am deschis laptop-ul. Colturile rotunjite si rama destul de groasa ii dau un aspect usor invechit (plus ca-l fac mai mare decat era nevoie).
Asta nu schimba faptul ca Dell 14z este un laptop relativ mic si destul de portabil. Greutatea sa totala este de 1.7 kg, in conditiile in care laptop-urile de 15.6 au in medie cam 2.4 – 2.6 kg.
Display
In afara de dimensiunea sa – despre care am vorbit deja – ar mai fi de spus faptul ca Dell a inceput sa reduca din grosime. Se stie ca pana acum laptop-urile Dell nu erau dintre cele mai rafinate. Iata ca incepand de acum, lucrurile se indreapta pe calea ce buna.
Despre unghiul de vizibilitate nu ar fi foarte multe de spus. Este bun, insa nu m-a dat pe spate cu nimic. As spune ca este comparabil cu majoritatea monitoarelor din clasa sa se de pret. Bun; si cam atat.
De asemenea tind sa cred ca si consumul acestuia se incadreaza in niste parametri multumitori. Veti vedea de ce spun asta cand ajungem la capitolul autonomie.
Performante
Mie mi s-a parut ca Dell 14z (5423) s-a comportat exemplar la acest capitol. Evident ca nici asteptarile nu erau dintre cele mai mari. Intotdeauna am considerat ca atunci cand masori performanta unui device trebuie sa te raportezi la ceea ce si-a propus acel device sa fie.
Asadar, unde se plaseaza DELL 14z? Pai e un ultrabook, ceea ce inseamna ca isi propune sa ofere performante cel putin decente intr-un pachet cat mai portabil.
Cum s-a descurcat? Pai Windows 7 i-a dat un scor de 5.6; ca sa aveti un reper, Samsungul meu cu Core i5 si 6 GB de RAM, are 5.5. Nu e cel mai util benchmark, pentru ca scorul final nu este o medie ci este dat de cel mai mic scor; chiar si asa, avand in vedere ca folosim aceeasi unitate de masura, ne ajuta sa ne facem o idee.
DELL 14z a rulat fara probleme tot ce i-am dat. Nu, nu m-am jucat Call of Duty si nici nu am proiectat machete 3D; ati inteles ideea. Partea frumoasa este ca pe acest ultrabook Windows 7 porneste in aproximativ 25 de secunde, ceea ce mie mi se pare foarte important la un laptop ultra-portabil.
User experience
Sa vedem ce inseamna sa fii posesorul unui DELL 14z. Pai, ai la dispozitie un laptop capabil si destul de usor de purtat dupa tine. Nu e cea mai frumoasa unealta pe care ai vazut-o vreodata, dar se misca bine si nu-ti rupe spinarea cand trebuie sa pleci cu el.
Tastatura opune cam multa rezistenta si asta poate deveni o problema atunci cand esti obisnuit sa scrii foarte repede. Cu toate astea eu am scris vreo doua review-uri pe el si nu mi s-a parut foarte greu. Dar da, daca ar fi sa schimb ceva la el, ar fi tastatura.
Sunetul este de calitate multumitoare, ceea ce nu este neaparat ceea ce ati astepta de la un ultrabook subtire in care nu incap difuzoare prea mari.
Tot aici, tin sa mentioez prezenta Windows Mobility Center care vine cu o sectiune denumite Customized by DELL. Aceasta vine cu cateva feature-uri care pot devenit destul de utile pentru cei care sunt posesorii acestui ultrabook si se obisnuiesc cu el.
Autonomie
Autonomia este unul din punctele potential nevralgice in cazul unul ultrabook. Avand in vedere spatiul de lucru limitat (o baterie mai mica) si procesorul care nu mai este un Atom, pot aparea probleme.
Din fericire, DELL 14z nu are aceasta problema. In conditii de utilizare medie am reusit sa scot in jur de 4 ore de utilizare. Nu cred ca este un record, dar eu as fi foarte multumit cu un ultrabook pe care stiu ca pot sa ma bazez 4 ore sau chiar mai mult – cu un pic de atentie.
Concluzii
Sa tragem linie si sa vedem cum sta DELL 14z avand in vedere si bune si rele. Pai, daca vreti un ultrabook cu care sa impresionati imediat cum il scoateti din rucsac sau geanta, DELL 14z nu este pentru voi.
Sa nu cadem in extrema opusa. Nu este o unealta urata, dar daca puneti pret mai mult pe aspect decat pe functionalitate, nu veti fi multumiti.
In rest, rapid si destul de usor; mi-ar fi placut sa fie mai subtire, dar pentru asta exista DELL XPS 13.
Preturi
Desi nu l-am gasit la vanzare in niciunul din marile magazine online de la noi, se pare ca Inspiron 14z costa undeva intre 3.500 si 5.000 de lei, in functie de configuratie. As presupune ca ceea ce am avut eu la teste s-ar incadra undeva pe la 3.700-4.000 de lei.
N-as spune ca este mai scump decat concurenta dar avand in vedere avantajul de imagine pe care il au alti producatori, poate era bine ca cei de la DELL sa mai castige niste puncte la pret. Pe de alta parte, sa nu uitam de garantia Next Business Day pe care DELL o ofera.