La foarte scurt timp dupa lansarea oficiala, magazinul MarketOnline mi-a pus la dispozitie noul varf de gama din seria One de la HTC: HTC One X.
Era primul telefon HTC care vine cu Android 4.0 din fabrica si cu mult asteptatul Sense 4. Pe langa toate acestea, este primul telefon din lume cu procesor quad-core NVidia Tegra 3. Practic, producatorul taivanez a mizat pe seria One – si in special pe One X – pentru a readuce numele HTC in atentia publicului. Si au reusit.
Eu am ramas foarte impresionat, nu numai de performantele acestui telefon, ci de intregul pachet; insemnand hardware/experienta/calitatea materialelor.
Specificatii
- Procesor quad core Tegra 3 de 1.5 GHz
- Memorie RAM de 1 GB si stocare interna de 32 GB (fara slot microSD)
- Display Super IPS LCD2 de 4.7 inchi si rezolutie 720 x 1280 pixeli (HD)
- Camera foto principala de 8 MP cu filmare Full HD si frontala de 1.3 MP si filmare HD (720 p)
- Sistem de operare Android 4.0.3 cu HTC Sense 4
- Acumulator Li-Po de 1800 mAh
Aspect
Primul lucru pe care l-am observat din acest punct de vedere, a fost faptul ca este surprinzator de usor. Nu e fulg, dar e mai usor decat ai crede la o simpla inspectie vizuala.
Ce nu mi-a placut in mod deosebit este lipsa oricarui fel de acces in interiorul telefonului. Terminalul este un monolit in care nu se intra decat cu cartela microSIM – si asta numai prin intermediul unui slot in stiul celui de pe iPhone.
Da, probabil ca asta a permis un acumulator de dimensiuni mai mari, dar cred ca era in regula daca puneau un capac mic in partea de sus. Vestea buna este ca am scapat de sistemul de desprindere de pe HTC Sensation, despre care v-am spus deja ca nu-mi place.
Si va mai spun ceva ce nu mi se pare tocmai ok. Faptul ca butonul de blocare/deblocare al telefonului este plasat in partea de sus il face foarte usor de apasat accidental atunci cand telefonul este “indesat” in buzunar.
In schimb, m-a cucerit felul in care cei de la HTC au reusit sa imbine marginile ecranului cu muchiile telefonului. Cand glisezi pe toata latimea ecranului, totul este seamless si nici nu-ti dai seama cand ai ajuns la capatul acestuia. Am mai vazut (si apreciat) genul asta de constructie la Nokia N9.
Sa vorbim putin despre dimensiuni. Trendul de acum, este spre dimensiuni cat mai mari pentru o experienta media cat mai buna. Eu cred ca ar trebui sa ne intoarcem la o experienta de comunicare cat mai buna. Ce incerc sa transmit, este ca 4.7 inchi mi se pare mult.
Dimensiunile mari – la care se adauga un spate (ca nu putem sa-i spunem capac) glossy – fac utilizarea cu o singura mana sa fie destul de precara. Chiar si asa, tin sa mentionez (pentru ca nu stiu cata oara) ca in urma cu mai putin de un an consideram ca 4.3 inchi este prea mult, iar acum mi se pare perfect.
Performanta
V-am spus ca este primul telefon cu procesor quad core Tegra 3, nu? Da, este foarte rapid. Mi-a fost greu sa-mi dau seama daca Android-ul stie sa foloseasca cele 4 nuclee ale procesorului la capacitate maxima, insa experienta oferita utilizatorului este una foarte rapida.
N-am observat tendinte de supra-incalzire, dar nici sa nu va asteptati ca device-ul sa ramana rece indiferent ce-i faceti. Doar ca mi-era teama ca un procesor atat de puternic (si de “experimental”) se va incalzi mai repede sau mai mult decat cele de pe alte device-uri. N-a fost asa si tin sa spun ca apreciez acest lucru.
Pentru fanii benchmark-urilor, HTC One X a avut un punctaj de 5040 de puncte in Quadrant; ceea ce mie mi se pare foarte bine. Am atasat si niste informatii de sistem pe care le pune la dispozitie Quadrant, pentru cei care sunt interesati de asa ceva.
Display
Odata cu modelul One X, HTC a facut un pas important in lumea display-urilor de pe smartphone. Dupa ce tot ei au inovat cu ecranul qHD de pe HTC Sensation, acum au venit nu numai cu rezolutie HD, dar si cu un panel Super IPS care poate in sfarsit sa concureze cu Super AMOLED-ul de pe Samsung.
Da, am fost impresionat de felul in care se vede eranul de pe HTC One X, atat in interior cat si in lumina soarelui. Culorile sunt vii, fara sa fie artificiale si contrastul este asa cum trebuie. As minti daca as spune ca rezolutia HD nu este impresionanta, insa n-am vazut inca nicio aplicatie care sa beneficieze in mod real de ea. Probabil urmeaza…
User experience
Aici sunt multe de spus. HTC s-a mandrit intotdeauna cu o experienta foarte placuta prin intermediul interfetei Sense UI. HTC One X nu face exceptie si chiar pluseaza cu o noua versiune de Sense, despre care creatorii spun ca a facut un pas inapoi pentru a readuce experienta placuta prin simplitate si utilitate.
N-am sa acopar toate aspectele (pentru ca sunt multe), insa va spun cateva observatii care mi s-au parut mai importante.
Primul lucru pe care l-am testat a fost browser-ul telefonului. Am apreciat intotdeauna HTC-urile pentru felul in care browser-ul gestioneaza overzoom-ul. Din fericire HTC One X continua traditia; astept sa vad acelasi comportament implementat in Chrome for Android.
O bila alba pentru tastatura virtuala. HTC-urile au avut intotdeauna layout-ul tastaturii usor diferit de celelalte telefoane, asa ca cere putina adaptare. Asta nu inseamna ca nu este buna. Pentru majoritatea utilizatorilor – care nu folosesc un alt telefon in fiecare saptamana – tastatura este foarte utila si foarte placut de folosit.
Si tot la capitolul tastatura, tin sa mentionez feedback-ul tactil care este mai placut decat la majoritatea telefoanelor pe care le-am testat. Fara legatura directa cu tastatura – dar cu o trimitere catre ea – am observat ca telefonul nu afiseaza litera “ț”, desi nu are nicio problema cu celelalte diacritice.
Un mare plus pentru prezenta unui widget de calendar care include si task-uri. Da, foloseste o aplicatie proprietara HTC pentu managementul task-urilor – desi mi-ar fi placut sa fie Google Tasks – dar oricum este un mare plus. Pana acum este singurul telefon din cele testate, care imi permite sa vad evenimentele si task-urile in acelasi widget.
Si tot in buna traditie HTC, integrarea cu retele sociale este foarte reusita. Nu toate telefoanele cu Android reusesc sa asocieze foarte bine informatiile din aplicatiile de retele sociale cu cele din lista de contacte. HTC One X se descurca de minune si ofera o experienta foarte placuta din acest punct de vedere.
Insa HTC One X nu este numai lapte si miere. Nu mi-a placut faptul ca bara ne notificari este accesibila inainte de deblocarea ecranului. Practic, de acolo ai acces in meniu fara sa fi deblocat vreodata ecranul. Mai mult, nici butonul de blocare/deblocare nu tine cont de ecranul blocat. Daca apesi pe el timp de 5 secunde (cu ecranul blocat), telefonul sa restarteaza. Eu am patit cand m-am aplecat sa-mi leg sireturile si aveam telefonul in buzunar.
De asemenea, mi-as fi dorit ca in zona de notificari sa am acces rapid la GPS/WiFi/etc… In schimb, am gasit doar o scurtatura catre setarile telefonului. Nu mi se pare suficient.
Si o ultima observatie. Telefonul nu a recunoscut automat setarile pentru 3G. Nu fara interventia mea, cel putin. Vestea buna este ca nu a trebuit sa fac setarile automat. Odata ce am intrat in meniul de mobile networks, n-am facut decat sa aleg Vodafone Postpaid si totul a fost in regula.
P.S. Unul din bonusurile care vin cu acest telefon este suplimentarea spatiului de pe Dropbox cu 23 GB.
Pentru cei interesati, niste capturi de ecran cu diverse functionalitati ale lui HTC One X
Camera
Camera foto este un capitol la care HTC avea de recuperat. Am spus dintotdeauna ca HTC-urile cu Android lasa de dorit din punct de vedere al fotografiilor pe care le face.
Vestea buna este ca HTC One X s-a reinventat la acest capitol. Nu numai ca a crescut vizibil calitatea fotografiilor facute, dar a adaugat si o multitudine de filtre si efecte – exact in perioada in care Instagram pentru Android face furori printre utilizatorii de astfel de device-uri.
Si ceva ce n-am observat pana acum la alte camere foto de telefon: telefonul expune in functie de zona de focus. Asta inseamna ca aceeasi poza este expusa total diferit daca zona de focus este luminata fata de situatia in care zona este mai intunecata. De apreciat; repet, eu nu am vazut asa ceva pe alte telefoane. Asta nu inseamna ca nu exista, pentru mine e o premiera.
Nu cred ca are rost sa vorbesc prea mult despre camera foto. Va las cu o serie de fotografii, dar si cu niste capturi de ecran in care puteti vedea efectele si filtrele pe care HTC One X le pune la dispozitie.
Efecte
Zoom
Autonomie
In ciuda unui acumulator destul de mare (1800 mAh), HTC One X nu exceleaza la capitolul autonomie. Nu incerc sa spun ca autonomia telefonului este scazuta. Dar nici nu exceleaza cu nimic. Este… obisnuita. Eu am obtinut 22 de ore intre incarcari, in conditii de utilizare medie spre intensa.
Concluzii
Asadar, HTC One X vazut in ansamblu. Este un pariu castigat pentru producatorul taivanez care a reusit sa revina pe piata telefoanelor mobile cu un suflu nou (de care era mare nevoie). Da, are defecte (la fel ca tot ce am testat pana acum), insa suma proprietatilor este cu siguranta in avatajul sau.
HTC One X tocmai a urcat in top 3 al preferintelor mele si sper sa ramana acolo cat mai mult timp.
Pret
Asa cum era de asteptat, performanta vine cu un pret. Si acesta nu avea cum sa fie tocmai mic. HTC One X costa 2.678,82 Lei la MarketOnline, un pret justificat dar care speram sa scada cat mai curand.