Cu ceva timp in urma, am avut in teste cea mai noua si mai puternica tableta Apple: Noul iPad. Nu sunt fan Apple si produsele lor nu prea se afla pe wishlist-ul meu, insa trebuia sa vad cu ochii mei despre ce este vorba.
Nu pot sa nu spun inca o data ca mi se pare cel mai prost denumit produs din ultimii ani. Nu stiu ce a fost in capul echipei care a hotarat ca aceasta tableta trebuie sa se numeasca Noul iPad. Si la anul ce facem? Da, la anul cand Noul iPad va fi vechiul iPad. Cand vom intra intr-un Apple Store si vanzatorul ne va intreba: “Doriti iPad 4 (whatever) lansat acum doua zile, sau Noul iPad de anul trecut?”.
Ok, m-am descarcat. Acum sa fac si cateva precizari ca sa nu creada cititorii ca am ceva impotriva Apple.
Apple face produse foarte bune (dar nu cele mai bune din piata, asa cum sustin unii). Apple NU este un producator mediocru – as spune chiar ca e in top 3 – insa NU e cu 5 clase peste oricare altul (asa cum sustin unii). Nu am nimic cu producatorul Apple, am ceva cu mitul Apple. Ii respect pentru ca au reusit sa-si cladeasca aceasta imagine, insa imi pare rau pentru cei care cred in ea.
Gata, trecem la review:
Specificatii
- Procesor dual core A5X de 1 GHz cu GPU quad core PowerVR SGX543MP4
- Memorie RAM 1 GB si stocare pana la 64 GB intern (fara slot microSD)
- Display IPS TFT de 9.7 inchi si rezolutie 1536 x 2048 pixeli
- Camera foto principala de 5 MP cu filmare HD si secundara (frontala) cu rezolutie VGA
- Sistem de operare iOS 5
- Acumulator Li-Po de 11.560 mAh
Aspect
E greu sa gasesti ceva de reprosat celor de la Apple cand vine vorba despre calitatea constructiei. Mai ales avand in vedere ca Noul iPad este practic sigilat. Nimic nu scartaie si indiferent cat ai cauta, nu gasesti imperfectiuni la incheieturi (eu n-am gasit).
De asemenea tin sa mentionez capacul metalic de pe spate, care adauga o nota de eleganta si sustine senzatia de calitate pe care acest device o ofera.
Din pacate, pe langa toate acestea, Noul iPad este si un device destul de greu. Cand l-am ridicat prima data mi s-a parut cel putin la fel de greu precum iPad 2, asa ca m-am uitat pe specificatii. Se pare ca Noul iPad este cu 50 g mai greu decat predecesorul sau (probabil din cauza acumulatorului). Stiu ca 50 g nu pare mult, dar avand in vedere ca toata lumea se astepta la un device mai usor, mi se pare dezamagitor.
Asta ca sa nu mai spun ca marginile mi se par nepermis de groase. Alti producatori au inceput incet incet sa ocupe din ce in ce mai mult din suprafata tabletelor cu ecranul efectiv. Apple se incapataneaza sa pastreze acea rama groasa, pentru care sunt convins ca au si o scuza un argument. Mie nu-mi place.
Si-ar mai fi ceva. Asa cum ne-a obisnuit deja, Noul iPad vine cu un singur buton (cel de Home). Suficient, spun cei de la Apple; nu sunt de acord cu ei, insa voi detalia mai mult in sectiunea User Experience.
Performanta
Aici nu ar fi prea multe de spus. Noul iPad se comporta exact asa cum era de asteptat: foarte bine. Este rapid si precis de fiecare data si ruleaza toate aplicatiile cu aceeasi viteza.
Da, am reusit sa-l fac sa ezite la un moment dat cand navigam prin App Store. Nu pot sa-mi dau seama daca a fost de la conexiune, sau de la dimensiunea aplicatiei pe care incercam s-o instalez in acel moment, dar a ezitat. A stat cam doua secunde pe loc (ca si cum s-ar fi blocat) dupa care si-a vazut de treaba nestingherit.
Se pot reprosa cateva lucruri unui device facut de Apple, dar niciodata lipsa de viteza. Nota 10 pentru felul in care se misca.
Display
Unul din punctele forte ale Noului iPad, display-ul vine cu o rezolutie absolut impresionanta: 1536 x 2048 de pixeli. Asta inseamna o rezolutie cu aproximativ 30% mai mare decat cea Full HD de 1080 x 1920 pixeli (am facut o medie pentru ca formatul HD este 16:10 iar iPad-ul este 4:3.
Inca nu mi-am dat seama la ce ajuta respectiva rezolutie. Mi-ar fi placut ca pe noul ecran sa incapa mai multe iconite, de exemplu. Nu vad care este rostul unei rezolutii mai mari, daca iconitele raman in continuare supra-dimensionate.
De fapt, o exprimare corecta ar fi ca Noul iPad vine cu o densitate de pixeli mai mare, nicidecum rezolutie. Da, stiu ca daca numeri pixelii sunt mai multi dar la ce bun? Doar pentru o imagine mai clara? Mai clara decat ce? Am pus Noul iPad langa un iPad 2 si n-am vazut aproape nicio diferenta in calitatea imaginii.
Sunt convins ca un test de laborator ar releva un mare progres din acest punct de vedere, insa pentru ochiul uman nu prea conteaza.
User experience
Sa vorbim putin despre ce inseamna sa folosesti Noul iPad.
Primul lucru pe care l-am observat a fost tastatura virtuala, care mi-a placut destul de tare. Este usor de folosit in modul landscape si foarte usor de folosit in modul split atunci cand tableta este in modul portrait. Da, tableta este cam mare pentru a fi folosita eficient la scris in modul portrait, dar cu putina practica devine chiar simplu.
In schimb autocorrect-ul este absolut enervant. Nu numai ca nu te lasa sa scrii mai nimic fara “sa-si bage coada”, dar mai are si un mod foarte incomod de a ignora cuvantul sugerat. Daca vrei sa folosesti ce ai scris in loc de ceea ce sugereaza iOS-ul, trebuie sa nimeresti un mic “x” in dreptul sugestiei. E foarte complicat cand incerci sa scrii repede. Da, am reusit sa-l dezactivezi fara prea mult efort.
Va spuneam ca o sa detaliez mai mult despre dezavantajele butonului unic pe tableta.
In primul rand ca dezvoltatorii au trebuit sa gaseasca moduri creative de a pune un buton de Optiuni la dispozitia utilizatorului. Din pacate au fost prea creativi. Cu alte cuvinte, fiecare l-a pus unde l-a taiat capul. Unele aplicatii au un icon in colt, la altele trebuie sa apesi lung undeva pe ecran, altele functioneaza la dublu click; foarte nasol.
Nu numai atat. Eu vin din mediul Android si nu pot sa inteleg cum pot utilizatorii de Apple sa se descurce fara buton de Back. Sa zicem ca sunt in clientul de Twitter si deschid un link in Safari. Dupa ce am terminat de citit trebuie sa apas pe Home (care ma duce pe homescreen) si sa intru din nou in aplicatia de Twitter. Pe Android trebuie doar sa dau Back; browser-ul se duce in background si eu ma intorc la timeline-un din Twitter.
Sunt putin indecis in legatura cu comportamentul din App Store. Am trecut peste faptul ca nu poti sa descarci nimic (nici macar gratuit) pana nu introduci datele de plata prin card, insa mi se pare cam incomod sa ma autentific la fiecare download. Da, o vad ca pe o masura de securitate, dar cred ca e cam mult. Ar fi putut sa ceara parola doar la descarcarea unei aplicatii platite (de exemplu). Nu mi se pare neaparat un defect, doar ca e cam peste mana.
Si daca tot vorbim de privacy, haideti sa va spun ceva ce nu mi-a placut. Notificarile de la Facebook si Twitter apar in mijlocul ecranului chiar si atunci cand acesta este blocat. Daca tableta sta pe birou (de exemplu), oricine care trece pe langa ea la momentul (ne)potrivit poate sa vada notificarile mele.
Camera
Din acest punct de vedere, Noul iPad mi se pare destul de reusit. Nu va asteptati la minuni, insa. Camera se comporta bine atat la lumina naturala cat si artificiala (si mai slaba). Insa zoom-ul este la fel de slab ca la orice alta camera de pe un device mobil.
Bineinteles, vine si cu suita de efecte pe care o gasiti in aplicatia Photo Booth din Mac OS, insa nu am avut timp sa trec prin toate ca sa vad arat o mostra.
Autonomie
Din punct de vedere al autonomiei, iPad-ul este una din cele mai bune tablete din ceea ce am testat eu. Mi-ar fi placut sa aiba un contor de baterie similar cu cel de pe Android, dar se pare ca n-am avut norocul acesta. Am aproximat autonomia la vreo 3-4 zile de utilizare medie.
Nu stiu ce autonomie as fi obtinut daca aveam timp sa o butonez non stop, insa presimt ca oricum ar fi tinut foarte bine.
Concluzii
Asadar, parerea unui non-fan Apple despre Noul iPad.
Este una din cel cele mai puternice tablete de pe piata, dar dimensiunile si greutatea o fac sa piarda la capitolul portabilitate. Si in ciuda faptului ca iOS este doar pe gustul unora (printre care nu ma numar), n-am sa-i contest capabilitatile.
Mi-ar placea sa vad mai multe aplicatii gratuite si niste margini mai inguste (asa cum a inceput sa aiba… conncurenta). De asemenea, mi-ar fi placut sa foloseasca mai eficient rezolutia impresionanta la care a ajuns. Nu e suficient sa ai doar o imagine mai sharp.
Pret
Consider ca de aceasta data Apple a facut o miscare inteligenta. Au scos tableta la un pret rezonabil, in ciuda traditiei de over-price pe care au avut-o pana acum.
Modelul pe care l-am avut eu in teste, cu capacitate de 32 GB Wi-Fi only, costa 2.669,00 Lei la evoMAG. Cel mai scump model (cel de 64 GB) costa 3.669,00 Lei. N-as spune ca preturile sunt mici, dar sunt mai apropiate de restul pietei.