Zilele trecute am avut ocazia sa testez un telefon pe care il asteptam de mult timp. Samsung Galaxy Xcover a fost lansat la nivel mondial prin vara lui 2011, dar in Romania a ajuns prin februarie 2012.
Telefonul este un hibrid intre un rugged-phone si un smart-phone, avand atat sistem de operare Android cat si certificare IP67 pentru rezistenta la apa si praf.
Pe mine m-a atras din perspectiva unui iubitor al muntelui. Mi-a placut ideea unui smartphone cu care nu trebuie sa fii atent in fiecare moment si pe care nu-ti este frica sa-l folosesti atunci cand afara ploua mai tare.
Dupa parerea mea, Galaxy Xcover a ajuns cam tarziu in Romania si asta i-a diminuat atractivitatea pentru potentialii cumparatori. Veti vedea de ce, pe parcursul review-ului.
Specificatii
- Procesor Marvell single core de 800 MHz
- Memorie RAM de 512 MB si stocare interna 150 MB
- Display capacitv de 3.65 inchi si rezolutie 320 x 480 pixeli
- Camera de 3.15 MP cu LED Flash
- Sistem de operare Android 2.3.5
- Acumulator Li-Ion de 1500 mAh
Aspect
Avand in vedere scopul pentru care a fost proiectat, Galaxy Xcover nu are pretentia de a fi un telefon elegant. Cu toate acestea, nu pot sa numesc telefonul urat. Ba chiar as spune ca este simpatic, asa mic cum e; tineti minte ca are doar 3.65 inchi.
Capacul de pe spate are un pattern pentru aderenta sporita si marginile au o textura aproape cauciucata. Toate acestea, impreuna cu dimensiunile reduse ale telefonului, in fac sa fie foarte aderent si foarte usor de folosit cu o singura mana.
Tot la acest capitol tin sa mentionez piedica de pe spatele telefonului, care asigura izolatia impotriva apei si prafului dar impiedica in acelasi timp capacul sa sara la impact.
De mentionat prezenta butoanelor fizice in locul celor capacitive. Avand in vedere ca telefonul se adreseaza celor care petrec mai mult timp afara, acestea prezinta un avantaj pentru cei care poarta manusi.
Am observat si un oarecare neajuns la toate aceste elemente de izolatie. Portul micro USB este atat de adanc “ascuns” in carcasa telefonului, incat nu orice fel de mufa poate ajunge acolo. Cele cu care vine telefonul sunt foarte subtiri, asa ca nu veti avea probleme.
Iata si o mica prezentare video, in care am incercat sa demonstrez si certificarea IP67 de rezistenta subacvatica:
Performanta
Inainte sa vorbim despre performantele lui Samsung Galaxy Xcover, tin sa va reamintesc data la care a fost lansat telefonul la nivel mondial: august 2011. La momentul acela procesorul de 800 MHz facea din el un telefon dotat decent, insa in februarie 2012 cand a ajuns la noi deja era mai slab decat orice altceva de pe piata.
Din pacate, acest lucru se cunoaste. In ciuda Androidului 2.3.5, telefonul se misca destul de lent. L-am comparat cu un HTC Desire si viteza de procesare era cam la fel.
De asemenea am avut o surpriza mare cand am verificat spatiul de stocare intern al telefonului. Galaxy Xcover vine cu 150 MB de spatiu. Cred ca utlimul telefon pe care l-am testat si avea asa ceva, era HTC Cha Cha; si nici atunci nu am fost incantat.
In Quadrant, telefonul a reusit sa scoata 985 de puncte, ceea ce confirma ca telefonul este sub dotat din punct de vedere al puterii de procesare.
Display
Cei de la Samsung au ales sa nu aduca tehnologia AMOLED pe Galaxy Xcover (probabil ca sa tina costurile cat mai jos). Din pacate nu a fost cea mai buna miscare, intrucat contrastul este foarte mic si ecranul este destul de putin vizibil in lumina soarelui.
Rezolutia este mai mica decat la alte telefoane (chiar si pentru jumatatea lui 2011), insa n-am gasit deranjant acest lucru. De altfel si cand a fost vorba de alte telefoane pe care le-am avut in teste, mai rar am intalnit situatii in care rezolutia mai mare aducea valoare reala experientei de utilizare.
User experience
Samsung Galaxy Xcover ofera o experienta simplificata a sistemului de operare Android. Probabil s-a luat aceasta decizie pentru a nu ingreuna si mai mult un hardware mai putin puternic.
Asta inseamna ca lipsesc mici detalii la care nu va asteptati. De exemplu, widget-ul de calendar a fost scos; de asemenea am observat ca lipsesc niste optiuni din setarile de sunet.
Inteleg strategia celor de la Samsung (daca este asa cum cred eu), dar ma asteptam la mai multa grija din partea lor. Mi-ar fi placut sa gasesc niste aplicatii specifice unui telefon outdoor; de exemplu o busola sau o aplicatie gen Trip Journal, Endomondo, Sports Tracker.
Ce mi-a placut insa, a fost ca undeva in setari am gasit o optiune numita Torch Light. Odata activata, aceasta permite telefonului sa foloseasca blitz-ul incorporat pe post de lanterna. Tot ce trebuie sa faceti este – cu telefonul blocat – sa apasati lung tasta “mai tare”. Cand vreti sa stingeti lanterna, apasati scurt tasta “mai incet”. Simplu si util.
Camera
Evident ca daca ne uitam la specificatii, camera de 3.15 MP este dezamagitoare. Insa eu nu cred ca este asa. Avand in vedere ca multe telefoane din ziua de azi inca mai au camere de 5 MP.
Consider ca un astfel de telefon trebuie sa aiba o camera pe care sa o folosi cand vremea este prea urata ca sa scoti aparatul foto din rucsac.
Si daca nu sunteti outdoorsmeni, un Ferrarri parcat in fata cladirii de birouri unde lucrati, poate fi fotografiat si cu 3.15 MP. Asta daca nu cumva vreti sa bifati optiunea High Quality pe Facebook. Da, mi-ar fi placut o camera de 8 MP pe Galaxy Xcover, dar nu cred ca lipsa ei constituie o problema atat de mare.
Autonomie
Galaxy Xcover nu vine cu nimic spectaculos la acest capitol. Vestea buna este ca nici nu ramane in urma. Autonomia acestui model se incadreaza in standardul respectat de majoritatea smartphone-urilor din ziua de azi.
Mi-ar fi placut sa tina macar cu 50% mai mult decat alte modele (avand in vedere ca poate ma bazez pe el cand merg pe munte), insa pot sa ma impac cu ideea ca ma tine la fel de mult ca la telfonul meu.
Pentru mine asta inseamna rezistenta sporita, autonomie standard. Destul de OK, zic eu; nu ca nu s-ar fi putut si mai bine.
Concluzii
Asadar, cateva concluzii la finalul acestui review. Este Galaxy Xcover un telefon depasit si sub “propulsat”? Nu cred. Mie mi se pare ca genul acesta de telefon se adreseaza unei categorii de oameni care nu cauta performante si statistici de benchmark.
Competitorii lui directi nu au sistem de operare propriuzis si aprope niciun fel de capabilitati smartphone. Samsung a adus in Romania un telefon ieftin (nu mid range), care are Android, receptor GPS, camera foto si peste toate astea mai poate fi trantit sau scapat in apa.
Cred – si sper, pentru binele celor de la Samsung – ca publicul targetat de Galaxy Xcover nu cauta un telefon performant, cu mai degraba un telefon rezistent care sa aibe si capabilitati smartphone.
Pret
Asa cum va spuneam, pretul lui Galaxy Xcover mai estomeaza putin din neajunsurile sale. Situandu-se undeva sub pragul de 1000 de lei, acesta ar putea fi o investitie buna pentru cei care cauta un al doi-lea telefon pentru momentele cand Galaxy S II (de exemplu) este prea fragil, dar care nu se mai poate lipsi de ceea ce ofera Android-ul.
Foto via devicer.ro