In ciuda faptului ca nu sunt un impatimit al jocurilor, atunci cand noul PlayStation Vita a aparut pe piata am fost curios sa vad si eu despre ce este vorba.
Auzisem multe lucruri bune despre el, asa ca trebuia sa vad daca era intr-adevar ceea ce promite. M-am gandit ca daca ma convinge pe mine, in mod sigur gamerii vor fi incantati.
Avusesem un contact scurt cu generatia trecuta de consola portabila (PSP-ul), asa ca am avut un oarecare termen de comparatie. Asadar, sa trecem la treaba.
Specificatii
- Procesor quad core ARM Cortex – A9 MPcore
- Memorie RAM 512MB
- Display capacitiv OLED de 5 inchi si rezolutie 960 x 544 pixeli
- Camera foto principala si frontala; ambele de 0.3 MP
- Multi touchpad pe partea din spate
- Senzor giroscopic si accelerometru pe 6 axe
Aspect
Avand in vedere ca generatia trecuta de consola portabila a fost lansata acum cativa ani, PlayStation Vita este cu siguranta un pas catre anul 2012. Vine cu un aspect nou si atragator, plus cateva elemente de functionalitate.
Lasand deoparte ceea ce tine de functional, PlayStation Vita mi s-a parut un dispozitiv frumos. Si acest lucru s-a vazut si in reactia oamenilor in momentul in care il vedeau. Cu PlayStation Vita te faci observat intr-o adunare de oameni.
Performanta
Ce-ar fi de spus aici? PlayStation Vita se misca impecabil. Jocurile se incarca rapid si consola nu ezitat nici macar o data in timpul jocurilor. Experienta de joc este cursiva si nu exista intreruperi care ar putea sa deranjeze utilizatorul.
Am observat in schimb ca nu acelasi lucru se poate spune si despre browsing. Da, PS Vita vine si cu un browser preinstalat, care se descurca destul de bine. Insa este evident ca a fost adaugat mai mult ca un bonus. Randeaza paginile destul de greu si tastatura virtuala nu este din cele mai comode.
La fel si Google Maps (consola vine cu receptor GPS), care desi poate fi util la un moment dat nu se compara cu experienta de pe un smartphone.
Dar sa nu ne pierdem in detalii. Pentru jocuri, nu exista nimic mai rapid sau mai bine optimizat decat aceasta consola. Jocurile se instaleaza in cateva secunde din momentul in care introduci cardul de memorie si incarcarea lor se face foarte rapid.
Display
PlayStation Vita vine echipat cu un display OLED de 5 inchi care se preteaza surprinzator de bine pentru gaming. Ma asteptam ca dimensiunile relativ mici ale acestuia sa fie un impediment in experienta de joc, insa nu s-a intamplat asa.
Mai mult, grafica mi s-a parut demna de un device mai puternic decat o consola portabila. Detaliile personajelor si felul in care se miscau in timpul jocului m-au impresionat. Si da, experienta pe care o ofera aceasta consola chiar este una imersiva.
Si mai e ceva. Faptul ca este OLED il face sa se vada destul de bine afara la lumina naturala. Nu va incurajez sa mergeti pe stada si sa va jucati, dar din punct de vedere tehnic, reprezinta un avantaj.
User experience
Sa vorbim putin despre experienta pe care o ofera PlayStation Vita.
As vrea sa incepem cu sistemul de operare. Sony a ales sa nu mearga pe Android sau orice alt sistem de opeare gata facut (nu ca ar fi avut prea multe optiuni). In schimb au dezvoltat propriul OS, gandit si optimizat special pentru a oferi cea mai buna experienta de gaming.
Asa cum era de asteptat, o astfel de abordare prezinta avantaje si dezavantaje. Avantajul este ca OS-ul contine doar ceea ce este necesar pentru rularea jocurilor si ca este optimizat sa mearga fara cusur cu hardware-ul lui PS Vita.
Dezavantajul este ca UI-ul a avut de suferit. Arata copilaros si nu toate comenzile sunt intuitive. Pasionatii de gaming portabil vor trece usor peste acest aspect, insa pentru mine este un minus.
Tin sa mentionez ca aceasta consola vine cu un mod multi-player prin WiFi ceea ce o face foarte interesanta pentru cei care vor sa se joace in acelasi spatiu. Mai mult, PS Vita are un preset special pentru jocul in retea cu PlayStation 3.
Asta inseamna ca poti sa-ti iei consola portabila si sa mergi acasa la un prieten care are PS3 pentru a te juca. Vestea buna este ca in afara ecranului mai mic, nu vei avea niciun handicap fata de cel care se joaca pe PS3. Aceleasi controale, aceeasi putere de procesare, aceeasi experienta. O miscare foarte intelgienta din partea celor de la Sony.
Ce nu mi-a placut a fost faptul ca desi Sony a inclus un Marketplace pentru PS Vita, el nu este disponibil in Romania. Mai mult, am aflat asta dupa un proces de inregistrare in vreo 11 pasi in care mi s-au cerut foarte multe informatii. Cei dintre voi care au deja cont la Sony nu vor avea problema asta. Ceilalti… sa se inarmeze cu rabdare.
Controale
PlayStation Vita vine cu atatea butoane si controale incat un novice ca mine este foarte usor de coplesit. Mi se parea ca imi mai trebuie catea degete la fiecare mana ca sa ma pot folosi de consola la adevarata capacitate.
Evident, senzatia a tinut pana am dat consola unui posesor mai vechi de PSP. Atunci a devenit cat se poate de clar ca toate butoanele erau la locul lor si ca fusesera puse acolo in urma unor studii foarte atente.
Dintre multele butoane si controale de pe consola, tin sa mentionez in mod special doua dintre ele:
1. Mini-joystickurile din stanga si din dreapta ecranului. Este nevoie de putin execitiu, insa odata ce te-ai obisnuit cu ele ofera un control extraordinar (mai ales in jocurile de tip FPS).
2. Multitouch pad-ul de pe spate. Mi se pare o idee extraordinara sa mai adaugi un element de cotrol acolo unde oricum mainile tale stateau degeaba. Da, este nevoie de exercitiu pentru a putea fi folosit la capacitate maxima, dar asta este valabil pentru orice instrument. Si daca la asta mai adaugi si modurile in care creatorii de jocuri se gandesc sa foloseasca acest feature, deja devine foarte interesant.
Camera
Da, are rezolutie foarte mica. Da, este nevoie ca un card de memorie sa fie inserat in consola pentru a putea face poze. Si daca le faci vor fi de calitate slaba.
Cui ii pasa? Camera de pe PlayStation Vita nu a fost gandita pentru asta. Scopul ei este sa ofere dezvoltatorilor de jocuri un instrument prin care sa-ti creeze experienta de augmented reality. Da, exista jocuri pentru PS Vita in care poti sa indrepti camera catre un obiect sau accesoriu creeat pentru acel joc, si va folosi acea imagine in joc.
Daca nici cu jocuri de augmented reality nu v-a convins aceasta consola, nu stiu cum o va putea face.
Autonomie
Despre autnomie nu am o statistica in cifre. Insa pot sa va spun ca am incarcat consola o singura data cand am adus-o acasa de la MarketOnline si am tot folosit-o. Este adevarat, n-am avut timp sa stau sa ma joc ore in sir, dar cred ca va tine cel putin 8 sau 10 ore consecutiva de joc.
Daca va jucati doar dimineata si seara in metrou, eu cred ca o sa o incarcati o data la cateva zile.
Concluzii
Sa tragem linie si sa vedem cu ce aveam de-a face. Avem de-a face cu un produs proiectat sa faca un singur lucru si bine. Si din acest punct de vedere, PlayStation Vita este un succes. Pentru experienta de gaming mobil, nu exista niciun device mai bun decat acesta.
Nu cred ca va prinde foarte bine la altcineva decat cei pasionati de jocuri, pentru ca nu este foarte versatila, dar scopul pentru care a fost proiectata aceasta consola a fost cu siguranta atins.
Pret
Cand m-am uitat ultima data la pretul unui PSP (acum vreo 2 ani), costa undeva la 700-800 de lei. Ceea ce mie mi s-a parut destul de mult. Asa ca ma asteptam ca PS Vita sa fie destul de piperat. Se pare ca nu este chiar asa. PlayStation Vita costa 1.049,00 de lei pentru versiunea WiFi si 1.447,09 de lei pentru cea cu 3G.
Eu cred ca nu este atat de mult, avand in vedere ce salt tehnologic reprezinta fata de generatia anterioara.
Sursa foto: MarketOnline