Primul review pe 2012 se pare ca va fi unul amplu; care fie vorba intre noi isi asteapta randul de ceva timp. Am primit in teste de la Samsung Romania, unul dintre cele mai bune aparate foto pe care le au pe piata: Samsung NX200.
Pentru cei dintre voi care nu stiu, va spun ca este vorba de un aparat mirrorless cu specificatii de top intr-un body compact. Sa ne intelegem… nu avem de-a face cu un bridge (ca Fujifilm HS10, de exemplu). Vorbim aici de un aparat foto cu o tehnologie care tinde mult mai mult catre DSLR-uri decat spre compacte.
Marea diferenta intre un mirrorless si un DSLR adevarat este – asa cum ii spune si numele – lipsa pentaprismei din constructia body-ului. Da, este un mic sacrificiu, dar pentru unii merita din plin pentru rezultatul obtinut: un body cu o dimensiune si greutate cam la o treime dintr-un DSLR.
Specificatii
- Senzor CMOS de 23.4 x 15.6 mm (mai mare decat la unele Canon-uri DSLR)
- Rezolutie de 20.3 MP
- Valoare ISO intre 200 si 12800
- Obiectiv detasabil
- Declansare in rafala (7 cadre pe secunda)
- Ecran AMOLED de 3 inchi
- Fotografii JPEG si RAW in SRGB si Adobe RGB
- Filmare full HD
- Acumulator de 1.030 mAh
Aspect
Evident, primul lucru pe care il observi la acest aparat este dimensiunea redusa. Aproape ca este eclipsat de obiectivul cu montura NX.
Body-ul este confectionat din magneziu si plastic si are un grip destul de comod. Costructia este solida si nu lasa impresia de firav (desi aparatul este mai subtire decat unele compacte.
Butoanele sunt ergonomice si puse in locurile unde te-ai astepta sa le gasesti. Mi-a placut in mod special butonul multi-directional care avea si functie de rotire, pentru reglarea diverselor setari.
Obiectiv
Samsung NX200 vine echipat cu un obiectiv de 20-50mm (aproape la fel cu 18-55 de la DSLR-uri). Evident, acesta poate fi schimbat cu orice obiectiv cu montura NX. Din cate am inteles, exista o gama de obiective cu aceasta montura printre care un 18-200mm, un 60mm si un 30mm. Ceea ce inseamna ca acopera cam toata gama optica.
Sa vorbim insa despre obiectivul pe care l-am folosit eu. Optica este foarte buna (in umila mea parere de amator). N-am vazut distorsionari sau aberatii cromatice asa cum se mai strecoara la compacte.
Focus-ul se poate face manual sau automat, dar din pacate schimbarea se poate face numai din setari. Nu am avut un buton pe obiectiv pentru a face comutarea. Focus-ul automat mi s-a parut destul de precis, dar nu-l recomand pentru cei care au folosit pana acum aparatele foto in modul Auto.
Din pacate inelul pentru zoom este cam incomod. Nu are nimic in neregula, insa este foarte ingust si este plasat intr-un loc ciudat. Nu poate fi gasit in mod natural prin pipairea obiectivului; trebuie mai degraba cautat. Nu stiu daca tine de obisnuinta sau de ergonomie. Asta am constatat, asta va spun.
Si ar mai fi ceva. Am avut probleme in a focaliza pe obiecte aflate foarte aproape. Nu stiu daca este o problema a obiectivului sau a body-ului, dar tind sa cred ca este prima optiune.
User experience
Unul din cele mai importante aspecte in ceea ce priveste o camera foto care nu este destinata profesionistilor, este simplitatea in utilizare. Butoanele si optiunile trebuie sa fie usor de gasit si de intuit.
Din acest punct de vedere nu prea am ce sa-i reprosez modelului NX200. Nu numai ca am reusit sa gasesc 90% din optiunile pe care le cautam din prima incercare, dar interfata arata bine si mimeaza existenta unor controale fizice.
Sa va explic ce vreau sa spun. Sa zicem ca am setat camera in modul Aperture Priority si vrem sa schimbam diafragma de la f5.5 la f8. Cand selectam optiunea de modificare a difragmei, vom vedea pe ercan o “rotita metalica” ce se invarte pe masura ce selectam valori. Stiu ca nu pare cine stie ce, dar experienta vizuala e foarte importanta. Este mai usor de urmarit un cadran care se invarte, decat un mic numar care se tot schimba intr-un colt al ecranului.
Va spuneam mai devreme ca am gasit usor 90% din optiunile pe care le cautam. Sa vorbim despre cele 10%. Probabil din cauza spatiului restrans de desfasurare, cei de la Samsung nu au pus foarte multe butoane, in ciuda celor foarte multe optiuni.
Asta inseamna ca unele din ele trebuiesc accesate printr-o combinatie de butoane. De exemplu in modul manual, nu aveam o optiune pentru reglarea difragmei si una pentru timpul de expunere. Timpul de expunere trebuia modificat prin intermediul butonului de compensare a expunerii. Stiu ca si multe DSLR-uri fac asta, dar asta nu inseamna ca e bine. Mie mi se pare contra-intuitiv si cred ca ar trebui gasita o solutie mai buna.
Un alt lucru care mi s-a parut putin ciudat a fost lipsa unui mod Macro din setarile de focus ale aparatului. Se pot face fotografii macro, dar procedura este cel putin ciudata. Se selecteaza modul de “detectare scena” al aparatului si se apropie camera de obiectul fotogafiat. Aparatul va intelege ca obiectul este foarte aproape si va selecta automat modul Macro; nu mi se pare ok. Daca exista un mod mai bun de comutare si mi-a scapat mie, imi asum. Corectati-ma in comentarii.
Modul Video
Samsung NX200 filmeaza, asa cum era de asteptat, la rezolutie full HD. Avand in vedere ca avem de-a face cu o camera foto, nu am insistat foarte mult pe capabilitatile sale de filmare.
Am constatat ca focusul sa face destul de bine atuci cand se schimba planul de filmare si la folosirea zoom-ului. In schimb, aceeasi problema cu planul foarte apropiat.
Va las cu un clip pe care l-am filmat cu aparatul. L-am incarcat HD pe Youtube, dar din motive evidente nu l-am embeduit la rezolutie maxima aici.
Fotografii
Am tot vorbit despre specificatii, optiuni si experienta. A venit momentul sa discutam si despre ceea ce conteaza cu adevarat: fotografiile.
Dupa cum spuneam si la inceput, Samsung NX200 are un senzor care rivalizeaza in dimensiuni cu cele de pe DSLR-uri (chiar le intrece pe unele). Si nu vorbim de numar de megapixeli (care oricum este impresionant) ci de dimensiunile fizice ale acestuia.
Datorita suprafetei mari a senzorului, NX200 face fotografii de calitate foarte buna – cel putin mie asa mi s-a parut.
Insa am descoperit ceva putin ciudat in timp ce-l foloseam. Modul care masoara lumina este unul care pe mine ma cam deruteaza. Ziua totul este in regula, iar fotografiile ies asa cum te-ai astepta.
Insa noaptea, aparatul vrea ca pozele sa iasa foarte luminoase (ca ziua, probabil), astfel ca ele au tendinta sa iasa putin supra-expuse. Vorbim de modul Aperture, nu de Auto.
Prima data m-am gandit ca are sens. El nu stie ca e zi sau noapte. Il intereseaza doar cati lucsi ajung pe senzor. Cu toate acestea, am folosit camere mai putin performante, care puteau cumva sa-si dea seama ca e zi sau noapte si nu-mi supra-expuneau fotografia.
Problema se rezolva usor comutand pe modul Manual sau folosind compensarea in plus sau in minus a expunerii, dar mi-ar fi placut sa mearga de la sine.
De mentionat ca aparatul fotografiaza in modul JPEG si RAW (evident, trebuie sa stiti ca o fotografie RAW de 20.3MP o sa fie destul de mare). Pentru cei interesati, la rezolutie maxima, o fotografie JPEG are in jur intre 4MB si 11MB (in functie de ce fotografiezi).
Iata o serie de fotografii pe care le-am facut cu NX200. Va rog sa judecati calitatea tehnica a fotografiei si nu compozitia. Aparatul n-are nicio vina pentru lipsa mea de talent.
Zgomot de imagine
Desi face parte din categoria precedenta, am tinut sa tratez separat problema zgomotului de imagine. Mi se pare unul din cei mai importanti factori de “make or brake” la un aparat foto.
De obicei (fara sa fie un adevar absolut) regula e cam asa. Cu cat suprafata senzorului este mai mare, cu atat zgomotul de imagine este mai scazut. De asemenea, senzorii CMOS au zgomot de imagine mai mic decat cei CCD.
Acestea fiind spuse, eu zic ca nivelul de zgomot la Samsung NX200 se pastreaza la niveluri cel putin decente pana pe la ISO1600 sau ISO3200 (depinde cat de pretentios esti).
A nu se intelege ca valorile mai mari de atat pierd drastic din calitate. Dupa cum veti vedea, chiar si la ISO12800 calitatea este peste ce am vazut la multe compacte la niveluri mult mai mici ale sensibilitatii.
Orice fotograf iti va spune ca nu e normal sa folosesti ISO peste o anumita valoare (pe la vreo 3200, probabil). Insa pentru situatiile cand ai nevoie sa faci o fotografie la lumina foarte slaba, eu cred ca optiunea unei setari de ISO12800 poate fi cel putin utila. Asa cum se poate vedea si din poza urmatoare. Intr-adevar, n-as participa cu ea la niciun concurs, dar se vede. Mare parte din detalii sunt inca acolo.
Efecte foto
Da, este important sa vorbim si despre asa ceva pentru ca avem de-a face cu un aparat foto de agrement. Nu voi enumera acum toate efectele pe care le stie aparatul. Va las cu niste poze din care sa va faceti o idee
Autonomie
Samsung NX200 vine echipat cu acumulator propriu. Eu am reusit sa trag peste 500 de cadre cu o singura incarcare. Si la finalul celor 500+ de cadre, acumulatorul inca nu era descarcat.
Eu cred ca este un amanunt important. Degeaba ai o camera portabila care face poze de calitate, daca se inchide dupa primele 2-300 de cadre. Devine irelevanta pentru iesirile in natura, de exemplu.
Concluzii
Gata. A venit momentul sa tragem niste concluzii despre Samsung NX200. Am sa fiu scurt: compact, puternic si util. Mi-a placut foarte mult aceasta camera foto.
Da, are mici neajunsuri pe care le-am enumerat deja pe parcursul review-ului, dar mie mi se pare un produs reusit. Daca ar avea si un pret ceva mai accesibil, totul ar fi perfect.
Nu va ganditi ca e mai scump decat competitia (cum ar fi Sony NEX 5, respectiv NEX 7); pretul este comparabil. Dar chiar si asa ramane destul de ridicat: in jur de 3500 de lei pentru kitt-ul cu obiectiv de 18-55mm.