Am urmarit aseara cu interes conferinta de la Londra in care Samsung Mobile a facut cunoscute datele oficiale in care vor fi lansate Galaxy Note (14 Noiembrie in Romania) si deja binecunoscutul Samsung Galaxy Nexus (Incepand cu 17 Noiembrie in toata Europa).
Galaxy Note este un dispozitiv impresionant, dar vreau sa vorbim despre el alta data. Deocamdata va spun doar ca nu ma asteptam ca un telefon cu un ecran urias sa-mi trezeasca atata interes. Nu stiu daca mi-ar placea, dar cu siguranta vreau sa vad de ce e in stare.
Intorcandu-ne la Galaxy Nexus, cei de la Samsung Mobile au avut grija (asa cum era normal) sa scoata in evidenta punctele forte ale acestui telefon. Dincolo de marketing, am retinut cateva detalii despre acest telefon, care mi-au atras atentia.
Inainte sa tratez pe rand cele cateva lucruri pe care le astept cu nerabdare la acest telefon, trebuie sa atrag atentia asupra unui fapt care nu mi-a placut.
Nu pot sa nu ma intreb: daca Samsung Galaxy Note vine echipat cu un procesor dual-core de 1.4GHz, de ce Galaxy Nexus are in continuare numai 1.2GHz? Oare marketingul Samsung se temea ca daca il echipeaza si pe Nexus cu asa ceva, nu va mai fi nimeni interesat de Galaxy Note?
Mi-e greu sa cred asta. Publicul tinta al lui Note cauta altceva. Oricum ar fi, imi pare rau. Cred ca experienta oferita de Galaxy Nexus ar fi fost si mai buna daca venea cu noul procesor. Si cred ca ar mai fi avut de castigat si la imagine.
Si-acum sa ne intoarcem la ale noastre. Ce am aflat despre Galaxy Nexus si mi-a placut?
GMail mai bun
Deja se stie ca cel mai nou membru al familiei Nexus vine cu un ecran maare (4.65″) care ofera rezolutie HD. Asta inseamna foarte mult loc pe ecran. De fapt, daca ne luam strict dupa rezolutie, la fel de mult ca la Galaxy Tab 10.1.
Asta inseamna ca cei de la Google au avut loc sa se desfasoare cu aplicatia de email si sa o faca si mai ergonomica decat era pana acum. Nu am detalii despre noua interfata, dar vazand cum arata GMail pe Galaxy Tab 10.1 (stati pe aproape, urmeaza un review), nu pot sa ma astept decat la lucruri bune.
Voice Type
Tehnic vorbind, nu e ceva nou. Telefoanele Android ofera de mult cautare si comenzi vocale. Mai mult, aplicatii precum Evernote te lasa sa faci note vocale cu o simpla atingere.
Ce inseamna de fapt Voice Type. Inseamna un motor mai bun de interpretare a vocii care te lasa sa faci lucurile mai repede si mai usor. Evident ca o sa fie aproape irelevant pentru non vorbitorii de limba engleza, dar tot cred ca o sa fie ceva interesant. Nu ma pronunt inca daca imi place sau nu. Sa zicem deocamdata ca sunt foarte curios in privinta lui.
Touch Beam
Ce este de fapt Touch Beam? O aplicatie prin intermediul careia doi utilizatori de telefoane cu capabilitati NFC (Near Field Communication) pot face schimb de poze, clipuri, contracte si chiar locuri de pe harta doar printr-o atingere.
La prima vedere nu pare mare lucru, dar ati incercat vreodata sa trimiteti o poza prin bluetooth? Porniti bluetooth-ul si scanati. Ii spuneti amicului ca nu l-a pornit pe al sau. El va arata ca e pornit. Dar e detectabil? Nu, pentru ca vine in mod implicit nedetectabil. Si tot asa.
Nu stiu daca noul sistem va fi mai bun. Din ratiuni de siguranta, s-ar putea sa fie la fel de greoi. Dar exista speranta ca ne va oferi o experienta mai buna. Inca un lucru pe care astept sa-l vad.
Face Unlock
Cei dintre voi preoucupati cu securitatea, cu siguranta folosesc unul din cele doua moduri “secure” de a debloca ecranul. Fie via Puzzle/Maze (nu stiu cum se numeste), fie cu o parola. Amandoua la fel de bune, diferenta fiind facuta strict de preferinte. Recunoasterea faciala foloseste camera frontala a telefonului ca sa deblocheze telefonul atunci cand proprietarul este in dreptul sau.
E bine si nu prea. De ce e bine? Pentru ca atunci cand luam telefonul in mana, acesta este cel mai natural lucru pe care il facem. Ne uitam la el; si el la noi. Astfel obtinem o metoda sigura de a debloca ecranul, care nu prespune niciun efort din partea noastra.
Pe de alta parte, e cumva ciudat. Daca vreau sa dau telefonul cuiva pentru cateva minute, va trebui mai intai sa-l iau si sa ma holbez la el. Da, stiu ca e o masura de securitate, dar nu-mi da niciun fel de control.
Daca e cineva in care am incredere pot sa-i spun ca parola mea este 1234, dar nu pot sa-i imprumut figura mea ca sa deblocheze telefonul. S-ar putea sa permita configurarea mai multor figuri care sa-l deblocheze. In cazul acesta, devine intreresant.
Agenda noua
Se pare ca cei de la Google au facut ceva imbunatatiri si la aplicatia de contacte, odata cu Android 4.0. Nu stiu prea multe detalii despre ele, dar am inteles ca va folosi un feature care exista mai demult in Google Contacts si care mie-mi place: va ordona contactele in functie de cei cu care interactionezi cel mai des. Mie mi se pare ca are sens.
Daca am sunat pe cineva de 10 ori intr-o zi, sunt sanse mari sa mai vreau sa-l sun si maine. Vor fi si exceptii in care am sunat un instalator de 15 ori pana l-am gasit si apare in top. Dar asta se va intampla rar si va fi devansat repede de cei cu care chiar interactionez des.
Am lasat la catre final lucrurile pe care le astept cu cea mai mare nerabdare. De fapt, unul ma incanta si unul ma tine cu sufletul la gura. Sa vedem despre ce e vorba.
Noul manager de trafic
Pe langa un nou task manager despre care nu vom vorbi acum, Samsung Galaxy Nexus vine cu un “nou” trafic manager (eu nu-l stiu pe cel vechi) care pare foarte interesant.
Arata consumul de trafic pe fiecare aplicatie in parte si lasa utilizatorul sa limiteze cantitatea de trafic pe care anumite aplicatii il consuma in background. Asta mi se pare una din cele mai importante imbunatatiri pe care acest telefon le aduce.
Citeam acum ceva timp pe blogul lui Radu un articol care se intitula ceva de genul: “Mai multe procesoare ne trebuiesc noua?” care atingea un subiect foarte important. Intr-o lume incare telefoanele devin din ce in ce mai puternice, nimeni nu se mai gandeste la eficienta/optimizare.
Iata ca Samsung Galaxy Nexus, prin intermediul lui Android 4.0 face exact acest lucru. Abia astept sa-mi confirm banuielile despre anumite aplicatii care mananca – cred eu – mult mai mult trafic decat ar fi cazul (TweetDeck, beware).
Am lasat pentru final un nou feature care poate sa fie un mare pas inainte sau o mare dezamagire.
Noul Calendar
Da, Android 4.0 se lauda si cu o noua aplicatie de calendar “mult imbunatatita”, dupa spusele celor de la Samsung Mobile. Cei care au mai citit articolele mele stiu ce parere am eu despre calendarul de pe Android.
As putea sa-l numesc “simplu”, dar cred ca “rudimentar” i se potriveste mai bine. Are nevoie de multe imbunatatiri pe care le-am mentionat in repetate randuri.
Asadar, nou calendar de pe Android are sansa sa fie ori un break-through prin care sa se vada in sfarsit ceva progres, ori calendarul vechi dar ceva mai colorat. Sper sa fie prima varianta.
Asadar, avem de-a face cu un device destul de impresionant. Asa cum am spus si in articolul anterior, se putea si mai bine (camera mai mare, procesor mai puternic), dar una peste alta cred ca va fi un device demn de luat in seama.
Veti spune poate ca toate facilitatile mentionate aici sunt meritul lui Android 4.0 si nu al lui Galaxy Nexus. Dar sa nu uitam ca inainte de a fi un Galaxy, telefonul este in primul rand un Nexus. Este telefonul oficial de la Google si singurul care ne ofera experienta reala a Android-ului, fara ca producatorii sa-si bage nasul.
Mai mult, Android 4.0 a fost proiectat pe(ntru) acest telefon. Va rula fara probleme si pe alte terminale, dar atunci cand l-au gandit, inginerii aveau acest telefon in vedere. Android 4.0 este gandit sa functioneze nativ la rezolutia HD a lui Galaxy Nexus (de exemplu).
Asadar, daca Samsung Galaxy Nexus va fi un succes (nu stim asta inca) va fi atat meritul sistemului de operare cat si a hardware-ului pe care ruleaza.