Vom vorbi in acest articol despre un telefon pe care l-am asteptat la teste cu mare nerabdare. Asta pentru ca desi a fost lansat aproximativ in aceeasi perioada cu mai puternicul LG Optimus 2x, a avut parte de mult mai multa promovare din partea magazinelor si mai ales a operatorilor de telefonie mobila.
Este vorba despre modelul LG P970 cunoscut mai bine dupa numele LG Optimus Black. In perioada in care l-am avut pe mana, mi-a lasat o impresie generala foarte buna. Telefonul nu numai ca arata foarte bine, dar performantele sale sunt foarte bune avand in vedere hardware-ul cu care vine dotat.
Am gasit intr-adevar si cateva lucruri care nu mi-au placut la el, dar vom vorbi despre fiecare pe indelete si va veti face singuri o parere. Pana atunci, sa vedem cu ce avem de-a face.
Specificatii
- Procesor ARM Cortex A8 de 1 GHz
- Memorie RAM 512 MB si stocare interna 1 GB
- Display capacitiv LCD-IPS de 4 inchi si rezolutie de 480×800 pixeli (NOVA Display)
- Sistem de operare Android 2.2 (Froyo)
- Camera foto de 5 MP cu LED flash si filmare HD le 720p
- Acumulator Li-Ion de 1500 mAh
Aspect
Abia asteptam sa ajung la acest capitol. In ciuda a ceea s-ar putea crede la prima vedere, telefonul este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am testat. De fapt, daca va aduceti aminte, cam acelasi lucru l-am spus si despre Optimus 2x in momentul in care l-am avut. Se pare ca cei de la LG investesc foarte mult la capitolul design, pentru ca majoritatea modelelor arata foarte bine.
Dar sa ne intoarcem la Optimus Black. De ce am spus ca arata foarte bine in ciuda aparentelor? Ei bine, daca modelul LG Optimus 2x avea o nota de eleganta data de o insertie metalica pe capacul din spate, la Optimus Black nu vedem asa ceva. De fapt, la prima vedere, pare cam “plasticos”. Dar odata ce am trecut de acest aspect minor, ne dam seama ca forma lui este una pe cat de simpla, pe atat de reusita.
Simpla, cu muchii rotunjite si comode, este tot ce ti-ai putea dori la un telefon. Proportiile sunt potrivite si ansamblul in sine arata foarte bine.
Si inca ceva; carcasa din plastic vine cu un mare avantaj. Telefonul este usor, mai usor decat ai estima in momentul in care il privesti in cutia lui. Atunci cand il ridici prima data din cutie, ai placuta surpriza sa vezi ca este printre cele mai usoare telefoane (pentru dimensiunile sale).
De asemenea, unul din primele detalii vizuale pe care le-am observat si mi-au placut, a fost butonul de inchidere/blocare a telefonului. Are pe el un desen clar si foarte vizibil care indica functionalitatile pe care le “ascunde”. Nu pare mare lucru, dar puneti-va in pielea unui utilizator care este la primul smartphone. Nu-i asa ca e placut sa ai acolo un indicator vizual ca sa nu cauti dezorientat butonul de unde se porneste telefonul?
Am gasit si un lucru mai putin placut la design-ul telefonului. Desi nu se vede nicio muchie evidenta in partea de jos a telefonului, acesta devine un pic incomod la folosirea indelungata; mai ales daca este folosit cu o singura mana. N-as spune ca e grav, dar as fi preferat sa nu se intample acest lucru.
Ultimul lucru pe care tin sa-l mentionez, este prezenta unui buton pe care nu l-am mai vazut pe alte telefoane (nici macar alte modele de LG). Se numeste butonul G si poate fi programat din setari sa indeplineasca diverse actiuni legate de accelerometrul telefonului. Am sa va dau un singur exemplu: cand incerci sa muti un widget de pe un homescreen pe altul, este de ajuns sa tii butonul G apasat si sa inclini telefonul intr-o parte sau alta. Restul, va las pe voi sa le descoperiti.
Performanta
La acest capitol nu am de ce se ma plang, dar nici nu pot sa raportez ceva spectaculos. Telefonul are suficienta putere de procesare incat sa nu astepti sa se intample ceva dupa ce ai dat un click.
Sincronizarea este cea care incetineste cel mai tare telefoanele cu Android, iar LG Optimus Black nu face exceptie. Este unul din putinele momente in care acest model ezita. In rest, n-am intampinat probleme si n-am simtit niciun lag suparator. Nu ca n-ar avea deloc, dar este pur statistic. In utilizarea de zi cu zi nu veti simti asta.
Si daca tot am adus vorba de statistici, sa vorbim despre benchmark. Asa cum era de asteptat, scorul nu este spectaculos dar este cel putin onorabil. Iata si dovada:
P.S. Da, modelele LG permit captura de ecran fara root.
Display
Aici ar fi cateva lucruri de spus. Mare parte din promovarea lui LG Optimus Black se bazeaza pe ecranul denumit NOVA Display. De fapt, daca nu ma insel, insusi numele Optimus Black vine de la faptul ca pe acest telefon culoarea neagra este redata foarte fidel. De asemenea, este numit de cei de la LG, cel mai luminos ecran de pe un telefon mobil.
Asta se spune. Ce spun eu? Eu spun ca am vazut un ecran IPS cu un unghi de vizibilitate excelent. Mai mult, este intr-adevar un ecran foarte luminos. Ca fapt divers, s-a aprins intr-o noapte pe birou si am crezut ca am uitat laptop-ul aprins.
Cat despre negrul fiind cel mai negru, eu stiu…? N-am reusit sa “masor” in vreun fel acest lucru, ca sa-mi dau seama daca este adevarat sau nu. Una peste alta, mie mi-a placut foarte tare display-ul cu care vine dotat acest telefon.
User experience
Am avut acest telefon un pic peste o saptamana si in acest interval m-am obisnuit destul de tare cu el. E adevarat, ca experienta Android este cam aceeasi pe toate telefoanele, dar detaliile sunt cele care fac diferenta. Voi mentiona cateva din observatiile pe care le-am facut in timpul in care am utilizat telefonul.
In primul rand, am putut sa folosesc conexiunea 3G inca de prima data cand am deschis telefonul (si asta pe Android 2.2). Inca mai sunt producatori la care conexiunea 3G trebuie configurata manual. Nu ca ar fi prea greu, dar trebuie sa fii langa un calculator cu internet pentru a avea acces la parametrii de configurare.
De asemenea, am observat ca Google Maps si-a facut update automat la versiunea 5.10 si mai mult, am primit si noul Android Market. Poate ca nu mare mare lucru, dar am testat ulterior modele cu Android 2.3 care inca nu au primit noul Market.
Si daca tot suntem la capitolul Android 2.2. Stiu ca e cam depasit, dar se aude ca undeva pana la sfarsitul anului va primi si acest model update-ul la 2.3. Ce stiu sigur este ca se lucreaza la el, asa ca veti beneficia de el cat mai curand posibil.
Clientul de email m-a dezamagit. Nu are setarea cea mai importanta pentru mine: intervalele orare. Nu vreau sa primesc email-uri in toiul noptii, asa ca prefer sa setez clientul sa le aduca doar intre orele 08:00 si 23:00 (de exemplu). S-a mai intamplat sa ma insel. Daca telefonul are aceasta setare si eu n-am gasit-o, va rog sa ma corectati.
Ce mi-a placut in schimb, daca tot suntem la capitolul email, este o solutie pe care am mai vazut-o (more or less) la Sense 3 de pe HTC-uri; mai exact pe HTC Sensation. Va relatam in review-ul lui Sensation ca poti trage pictograma de email direct in cercul de deblocare a acestuia si esti dus direct acolo.
La LG Optimus Back este un pic diferit, dar la fel de practic. Daca primesti un email nou (sau ai un apel nepreluat), apare un eveniment pe ecranul blocat. Daca acel eveniment este glisat in jos, telefonul se va debloca si va merge direct la el, fara ca noi sa mai navigam pana acolo.
Si-am mai gasit ceva interesant. Se numeste Remote Call si este o aplicatie care permite unui reprezentant LG sa acceseze telefonul care face aceasta solicitare, pentru a vedea daca il poate repara de la distanta, fara ca acesta sa mai fie trimis la service.
Nu stiu daca functioneaza si in Romania acest serviciu, dar mi s-a parut interesant.
Am si cateva observatii negative la acet capitol.
Twitter for LG nu mi-a placut deloc. E adevarat ca tine mult de preferinte, dar nu vad scopul acestor aplicatii proprietare. Mai mult, la un moment dat mi-a dat o eroare ciudata, asa ca am renuntat la el si am trecut pe Twitter for Android.
De asemenea, nu am reusit sa-l conectez la calculator. Desi dupa ce am legat cablul USB, Windows 7 l-a recunoscut si mi-a dat un link spre aplicatia oficiala, nu prea mi-a fost de folos. Nu am reusit sa gasesc driver-ul potrivit ca sa-l fac sa mearga. Sunt convins ca nu este imposibil de legat la calculator si ca altii au reusit sa faca asta, dar nu si eu.
Camera
Cand l-am testat pe fratele mai mare, am fost foarte impresionat de camera foto, asa ca ma asteptam ca si aceasta sa dea rezultate bune. Si nu m-a dezamagit, mai ales ca fotografiile le-am facut in conditii de lumina scazuta. Nu va spun mai multe, ca nu sunt prea multe de spus. Va las cu pozele si va faceti voi o idee.
Autonomie
Din pacate aici am intampinat probleme. Nu am reusit sa scot mai mult de 7-8 ore de la bateria de 1500 mAh a telefonului. Ce este si mai ingrijorator este ca o analiza mai atenta arata ca bateria s-a consumat mai mult stand (veti vedea in capturi).
Toate acestea ma fac sa cred ca problema nu este cu modelul LG Optimus Black ci cu terminalul pe care l-am avut eu in teste, mai ales ca acesta era un sample si nu un model pus la vanzare. N-am de unde sa stiu cum a fost folosit inainte sa ajunga la mine, asa ca pot presupune ca bateria lui nu mai era in parametri. Oricat de neoptimizat ar fi soft-ul, mi-e greu sa cred ca bateria nu tine cel putin 12-16 ore in conditii de utilizare normala.
Concluzii
Deci care este concluzia care se poate trage despre LG Optimus Black? Pe langa faptul ca arata foarte bine, mai este si la un pret foarte convenabil daca avem in vedere dotarile cu care vine.
Ce mi-a placut?
- Display-ul NOVA
- Forma
- Sistemul de notificari cu glisare
Ce nu mi-a placut?
- Android 2.2
- Clientul de email
- Autonomia redusa
Si pentru ca am adus in discutie pretul, iata o lista cu pretul la care poate fi achizitionat de la diverse magazine de pe la noi:
- Marketonline: LG Smartphone P970 Optimus Black – 1.349,80 Lei
- evoMAG: LG – LG Optimus Black P970, 1GHz, Android 2.2, touchscreen 4.0″, 5MP, 2GB – 1.387,84 Lei
- PCFun: Telefon mobil LG Optimus P970 Black – 1.387,84 Lei
- Quickmobile: LG P970 OPTIMUS BLACK TITAN BLACK – 1.299,90 Lei