Nu mai e niciun secret. Keynote-ul Apple a fost vizionat de milioane de oameni si reactia a fost in mare parte cam aceeasi: dezamagire. De ce? Pentru ca Apple nu a lansat mare lucru, ar spune unii. Si ar avea dreptate, intr-o oarecare masura.
Nu m-am uitat la keynote, dar am citit stirile de dupa. In loc de iPhone 5, a fost lansat iPhone 4S cu specificatii destul de bune. In sfarsit Apple a intrat in randul telefoanelor dual-core, iar procesorul grafic ne promite performante de 7 ori mai bune decat cele de pana acum. Pentru mine, acesta este un lucru bun; pentru multi n-a fost suficient.
Mai mult, s-a vorbit despre noul iOS. Din ce-mi dau seama vine mai degraba cu optimizari decat cu noi feature-uri. Din nou, foarte binevenite; din nou, insuficient pentru cei mai multi.
Si asa ajungem la ideea din titlu. S-a dovedit odata cu plecarea lui Steve Jobs, ca produsele Apple au ajuns atat de sus in preferintele consumatorilor datorita unui marketing extraordinar.
De unde am tras concluzia aceasta? Sa ne gandim la ce se intampla in urma cu aproximativ un an. iPhone 4 inca nu era gata, asa ca am facut cunostinta cu iOS4. In keynote era vorba despre 7 caracteristici extraordinare cu care vine acest sistem de operare nou, dar eu am sa ma concentrez asupra a 3 dintre ele.
Ni se spunea cu mare entuziasm ca incepand de atunci ne vom putea organiza aplicatiile pe foldere. Da, foldere de genul celor pe care Nokia le oferea pe Symbian S40 si poate si pe sisteme mai slabe de atat.
Eram anuntati de asemenea ca vom putea sa configuram clientul de email sa tina nu una, ci mai multe adrese de email. Eu aveam deja 2 conturi de email configurate pe Nokia 5230 (nu fac reclama la Nokia, doar ca e telefonul meu asa ca sunt 100% sigur de acuratetea informatiilor).
Si in final, marea surpriza… iOS urma sa aiba multi-tasking. Asta in timp ce eu ma chinuiam sa-mi inchid cele 5-6 aplicatii deschise simultan pe Nokia. Si in timp ce Android-ul facea asta de vreo 2 versiuni.
Unde vreau sa ajung? Anul trecut s-au prezentat aceste mari “inovatii” ale celor de la Apple si toata lumea a zis: UAU. In urma cu doua zile s-a intamplat un eveniment asemenator si toata lumea a fost dezamagita. Diferenta? Steve Jobs. El era motorul din spatele vanzarilor fabuloase ale Apple.
De curiozitate, m-am uitat la o parte din keynote-ul de zilele trecute. Tim Cook mi s-a parut un orator foarte bun. Mai mult, se vede ca a invatat de la Steve Jobs (cel putin mie asa mi se pare). Din pacate, n-are acea carisma necesara pentru a putea face un lucru relativ banal sa para fabulos.
Produsele se vor vinde in continuare bine din inertie. Apple are un avant fantastic in aceasta perioada si mi-e greu sa cred ca vanzarile vor scadea in viitorul apropiat. Dar sunt tare curios ce va fi peste cativa ani.
Si acum un fel de disclaimer (desi suntem la final), ca sa nu-mi sara fanii Apple in cap:
Nu incerc sa discreditez produsele Apple. Mare parte din ele sunt foarte bune din punct de vedere tehnologic (desi cam scumpe) si trebuie sa recunosc… si mie imi plac intr-o oarecare masura. Dar nu pot sa accept ideea pe care incearca ei sa ne-o vanda, cum ca sunt CEI MAI BUNI de pe piata; ca exista Apple si “restul”.
Cred in produsul potrivit pentru omul potrivit si inca nu a fost lansat pe piata produsul care sa ma faca sa spun ca nu mai exista pe piata altceva in afara lui.
UPDATE! La momentul redactarii acestui articol inca nu aparuse vestea trista care sunt convins ca va tine headline-urile publicatiilor de specialitate cateva zile de-acum incolo. Asta nu schimba cu nimic cele spuse de mine. Am tinut doar sa fac aceasta mentiune pentru ca o asemenea pierdere nu trebuie trecuta cu vederea intr-un articol despre compania pe care chiar el a adus-o acolo unde este acum.