Abia asteptam sa scriu acest review, pentru ca produsul pe care l-am testat mi-a placut foarte tare. Este vorba despre o camera foto conceputa special pentru pasionatii de outdoor.
Olympus TG-810 nu numai ca este construita sa reziste la socuri, praf si chiar la apa, dar mai vine si cu mici trucuri in maneca precum fotografii 3D si GPS integrat. Cei de la Olympus au conceput o camera foto care sa fie practica si comoda pentru cei care calatoresc mult si vor sa surprinda totul in fotografii.
Pentru ca am mers pe munte si am avut dupa mine diverse aparate foto, stiu ce avantaje ofera fiecare din ele. In ziua de azi, cand DSLR-urile s-au ieftinit atat de tare, cu totii suntem tentati sa ne cumparam unul; si pe buna dreptate. Pana acum niciun compact, indiferent cat de bun ar fi, nu a reusit sa se ridice la standardele unui DSLR entry level.
Dar la ce “pret”? DSLR-urile sunt grele si relativ fragile. Da, stiu ca sunt carcase speciale ca sa le faca anti-soc, dar costa cat aparatul. In plus, nu rezolva problema greutatii. Cele mai mici DSLR-uri au cam 500g. Daca la asta adaugam si un obiectiv care poate avea intre 300 si 600g, vedem ca purtam la gat o greutate destul de mare.
Mai mult, trebuie sa avem grija de el tot timpul. Daca vremea este urata, trebuie sa-l tinem in geanta si sa-l scoatem numai atunci cand fotografiem. Ceea ce ne aduce inapoi la aparatul nostru.
Olympus TG-810 este construit special sa rezolve aceste probleme. El poate fi atarnat undeva pe rucsac, sau la gat fara grija elementelor exterioare. Se inchide etans si rezista unei caderi de la inaltimi decente.
Inca de cand il iei in mana, se vede ca este construit sa fie robust. Arata ca o capsula indestructibila, singurul punct mai vulnerabil fiind display-ul de pe spate.
Bineinteles, robustetea nu este nici pe departe suficienta. Sa vedem cu ce specificatii vine acest aparat:
- Senzor CCD de 14MP
- Zoom optic 5x incepand de la 28mm
- ISO 80 – 1600
- 21 de moduri predefinite
- Filmare HD 720p
- Display LCD HyperCrystal III de 3 inchi
Dupa cum vedeti, in ciuda constructiei sale robuste aparatul nu face niciun compromis in ceea ce priveste performanta. Este dotat la fel de bine ca orice alt concurent de-al sau in aceasta clasa de pret.
Da, ar fi fost frumos sa aiba un senzor CMOS in loc de CCD, dar sa nu uitam ca acest aparat a fost gandit pentru outdoor, unde conditiile de lumina sunt de obicei bune. De cele mai multe ori nu va fi nevoie sa folosim valori ridicate ale sensibilitatii senzorului. In plus, eu i-am facut niste teste de zgomot si am fost destul de multumit de rezultate.
Am atasat pozele cu valori ISO incepand de la 80 pana la 1600 ca sa puteti vedea diferenta.
Si daca tot povestim de avantejele pe care le ofera unui calator, tin sa va spun ca butoanele sunt construite in asa fel incat sa poata fi operate si cu manusi (evident, pana la un punct) sau cu mainile inghetate. Nimic nu este inghesuit, niciun buton nu trebuie atins cu atentie intr-un anumit unghi ca sa functioneze. Am invatat pe pielea mea ca asta poate fi un mare avantaj cand esti in miscare.
De asemenea, camera a fost gandita sa fie utila chiar si atunci cand nu este folosita pentru fotografii. De exemplu, daca apesi lung pe butonul Help, se aprinde LED-ul pentru masurare a distanei de focus (care a fost ales special alb si nu rosu), pentru a putea fi folosit pe post de lanterna.
Iata o serie de fotografii pe care le-am facut cu aceasta camera. Din pacate in momentul in care am avut camera la teste nu am putut sa plec pe munte, asa ca nu am reusit sa o testez la adevarata sa valoare, dar fotografiile sunt oricum un indicator bun pentru ce poate ea sa faca.
Si cateva efecte built-in cu care putem sa facem niste poze mai… diferite.
Sa vorbim putin si despre micile trucuri cu care vine Olympus TG-810.
Fotografierea 3D
Foarte util in cazul peisajelor, mai ales in conditiile in care de multe ori ajungem acasa si observam ca fotografiile nu redau nici macar jumatate din grandoarea peisajului pe care l-am vizat. O fotografie in format 3D ar putea sa rezolve problema. Din pacate, la acest capitol mai e de lucru.
In primul rand, camera nu vine cu doua obiective, pentru fotografierea 3D (probabil pentru a tine costurile jos). In schimb ne pune la dispozitie un wizzard in 2 pasi. Faci prima fotografie, dupa care un asistent de pe ecran iti arata cum sa pozitionezi camera pentru cea de-a doua. Vestea buna este ca atunci cand camera este in pozitia corecta, ce-a de-a doua fotografie se face automat.
Vestea proasta, este ca atunci cand fotografia contine mai multe detalii (cum ar fi un peisaj din padure), a doua fotografie nu prea apare. Este foarte greu sa pozitionezi camera in asa fel incat elementele sa fie aliniate corect. Nu este imposibil, dar e nevoie de multa practica si multa perseverenta pentru a obtine o fotografie buna.
Si inca ceva. Aparatul nu proceseaza fotografia intr-un JPG care sa poata fi redat pe orice dispozitiv cu capabil de redare 3D. In schimb le salveaza intr-un format proprietar, pe care nu-l poti vedea decat dupa prelucrarea cu ajutorul unor softuri specializate. Eu am gasit Stereo Photo Maker si Stoik Imagic. Probabil mai sunt si altele.
Nu am prelucrat pozele astfel incat sa le pot afisa aici, dar le-am incarcat pe Start 3D ca sa le puteti vedea. Erau ceva mai multe, dar numai astea au iesit cat de cat ok.
GPS Integrat
Unul din marile plusuri ale acestei camere foto este ca are capacitatea sa salveze si coordonatele GPS ale locului unde a fost facuta o fotografie. Si ce daca, asta face si un telefon. Da, dar daca mergeti pe munte cu telefonul si tineti GPS-ul pornit, in 3 ore nu-l mai aveti. Plus ca inca nu s-a inventat telefon cu camera care sa faca poze la calitatea pe care le aduce Olympus TG-810.
N-am incercat, dar cred ca exista soft-uri cu care se poate lua setul de poze la final si se poate reface traseul folosind informatiile GPS din acestea. In felul acesta veti sti intotdeauna unde a fost facuta o anumita poza. Mai mult, comparand cu harta va puteti da seama ce anume se vede in departare prin pozele voastre (in cazul in care aveati dubii).
Mai tineti minte cand va spuneam ca e mai mult decat o camera foto? Ei bine, atunci cand camera este inchisa, daca se apasa scurt butonul Help se aprinde ecranul si pe el apare o busola (electronica evident) care se foloseste de receptorul GPS pentru a indica punctele cardinale. Cu alte cuvinte, nu numai ca aveti o camera care face fotografii 3D si rezista la socuri si la scufundari. Dar o puteti folosi si pentru orientare la nevoie (cu toate acestea recomand intotdeauna o busola care se bazeaza pe magnetismul Pamantului, nu pe un semnal GPS care se poate pierde in anumite conditii).
Asadar, sa ajungem la o concluzie in ceea ce priveste aceasta camera foto. Este destul de clar ca se adreseaza unui anumit segment de public. N-are sens sa-ti iei camera anti-soc, cu 3D cu GPS ca sa faci poze la reuniunile de familie. Dar pentru cei care vor o camera bine dotata careia sa nu-i duca grija in fiecare secunda, Olympus TG-810 este o optiune excelenta.
Se putea mai bine? Da. Putea sa aiba un senzor CMOS si zoom optic ceva mai mare. In plus, mi-ar fi placut sa aiba doua obiective pentru 3D si sa le salveze si in format JPG. Dar toate acestea ar fi dus probabil la un pret care ar fi facut-o irelevanta. Si daca tot am vorbit de pret, camera poate fi achizitionata de la magazinul evoMAG (caruia ii multumesc pentru ca mi-a oferit-o la teste) la pretul de 1.299,00 Lei. De asemenea, il gasiti si la Quickmobile la pretul de 1.382,90 Lei.