Nokia X7 este in acest moment nava amiral a producatorului finlandez in ceea ce priveste segmentul multimedia. De asemenea, a fost primul telefon de pe piata care a venea cu ceea ce era atunci cea mai recenta versiune de sistem de operare: Symbian Anna.
Nokia Romania mi-a pus si mie la dispozitie un astfel de telefon, ca sa vad daca noul hardware si sistemul de operare imbunatatit il fac un jucator serios pe piata smartphone-urilor.
Pe scurt, da. Telefonul este unul foarte reusit, iar Symbian Anna aduce imbunatatiri considerabile la capitole unde Nokia mai avea de lucru. Dar sa vedem mai in detaliu ce poate sa faca Nokia X7.
Specificatii
- Procesor ARM 11 de 680 MHz
- Memorie RAM de 256 MB si ROM 1GB
- Display capacitiv AMOLED de 4 inchi si 360×640 px
- Sistem de operare Symbian Anna
- Camera foto de 8 MP si dual LED flash
- Acumulator Li-Ion de 1200 mAh
Aspect
Cel mai potrivit cuvant pentru a sumariza aspectul general al acestui telefon este: inedit. Nu stiu daca marginile sale tesite au vreun scop practic sau ergonomic, dar cu siguranta ies in evidenta. Desi nu este nici mare nici stralucitor, acest telefon atrage atentia asupra sa.
La o inspectie vizuala, gasim o mufa Jack standard, un port Micro USB, butonul de blocare a ecranului, cel dedicat pentru camera foto si cel pentru volum. De asemenea pe partea din spate gasim un capac metalic foarte placut la atingere.
Sa vorbim putin despre aceste elemente vizuale. Portul Micro USB suporta standardul USB on-the-go, ceea ce-l face util pentru mult mai mult decat conectarea la calculator. In schimb, nu mi-au placut butoanele pentru volum. Sunt greoi de folosit, mai ales in timpul convorbirii.
Performanta
Fiind vorba despre un model cu specificatii imbunatatite fata de ceea ce Nokia a lansat pana acum, la acest capitol vom vorbi mai degraba despre spor de performanta.
Desi mi-as fi dorit ca Nokia X7 sa aiba procesor de 1GHz si vreo 512MB de RAM, nu pot sa spun ca modelul este unul lent. E adevarat, nu concureaza cu monstrii dual-core in care se lupta ceilalti jucatori de pe piata, dar nu despre asta vorbim aici.
Telefonul este destul de bine echilibrat pentru aplicatiile pe care le ruleaza. Cele mai multe actiuni se intampla in timpi buni si prea rar simti senzatia de lag in utilizare.
Din pacate, singurul loc in care am simtit o performanta scazuta a fost la aplicatia nativa de socializare. In mode cert cei de la Nokia mai au mult de lucru pana sa faca din ea un produs competitiv. Se incarca greu si consuma mare parte din resursele telefonului. Cu toate acestea, n-as face o tragedia din asta, mai ales ca doar o parte din publicul tinta al acestui model foloseste intens retelele de socializare.
Display
Aici numai de bine. Cei ce ma citesc mai demult stiu deja afinitatea mea pentru ecranele de 4 inchi, iar faptul ca avem de-a face cu un AMOLED face experienta si mai placuta. Culorile sunt vii, iar rezolutia scazuta aproape ca nu poate fi sesizata decat la o inspectie atenta.
O imbunatatire binevenita, fata de alte modele Nokia pe care le-am testat este felul in care ecranul capacitiv raspunde la comenzi. Mi se pare ca reactioneaza mai bine si mai prompt decat pana acum si acest lucru nu poate decat sa ma bucure.
I-am testat capabilitatile multi-touch cu aplicatia Ovi Maps si mi-a placut. Una peste alta, telefonul primeste o bila alba din partea mea la acest capitol.
User experience
In ceea ce priveste experienta oferita, trebuie sa recunosc; sunt subiectiv. Inca de la modelele S60, Nokia a reusit sa ofere feature-uri care pe alte telefoane lipseau si lipsesc in continuare. Nu, nu spun ca Symbian e mai bun decat Android sau iOS. Spun doar ca jucatorii mari ar avea de invatat cate ceva de la el.
Si cum stiti deja obsesia mea pentru un calendar care stie mai mult decat “intalniri”, tin sa mentionez ca Nokia X7 a adus imbunatatiri unui calendar care deja era peste orice altceva de pe piata telefoanelor mobile. Printre ele se afla posibilitatea de a tine mai multe calendare (cum ar fi unul de pe Google si unul de pe Ovi) pentru a gestiona mai usor evenimentele.
Ca bila neagra in ceea ce priveste user-experience, revin la problema aplicatiei de socializare. Este un inceput bun, dar se incarca greu si se misca la fel de greu. In apararea lor insa, au imbunatatit procesul de asociere a unui contact din agenda cu contul sau de Facebook sau Twitter. Repet, nu e rau dar vreau mai mult…
Camera
Da, are 8MP dar asa cum am mai spus, acest lucru nu este suficient. Din pacate, camera foto vine cu fixed-focus, ceea ce o face sa functioneze bine mai degraba pentru cadre largi cum ar fi peisajele. Chiar si asa, fotografiile facute cu el nu sunt deloc rele. Avand in vedere specificatiile sale, eu cred ca telefonul se descurca destul de bine.
Autonomie
Dintotdeauna Nokia a fost renumit pentru autonomia mult mai buna decat a altor smartphone-uri de pe piata. Era normal ca odata cu crestearea performantelor, sa vedem o scadere la acest capitol. In regimul in care l-am utilizat eu, Nokia X7 a rezistat in jur de 24h intre incarcari. Ceva mai bine decat concurenta, dar nu cu mult. Oricum, cine cumpara acest telefon nu o face pentru autonomia sa.
Concluzii
La final, trebuie sa tragem linie si sa vedem. A facut Nokia o miscare inteligenta cand a investit reasearch si bani in acest model? Per total, eu cred ca da. Chiar daca nu se ridica la nivelul concurentilor mai puternici de pe piata, sunt convins ca exista o piata considerabila pentru el.
Si ca sa fie clar: Nokia X7 nu este un comporomis reusit, cum poate s-a inteles din unele lucruri pe care le-am scris aici. El este un telefon reusit.
Si sa nu uitam ca unul din punctele sale tari este pretul modic. Iata cateva exemple, in cazul in care va intereseaza sa achizitionati un astfel de model:
- eMAG.ro – 1.749,99
- evoMAG.ro – 1.671,00
- pcfun.ro – 1.671,00
- quickmobile.ro – 1.598,90
- itgalaxy.ro – 1.851,83
- marketonline.ro – 1.628,13