Despre Samsung Galaxy S II am mai vorbit aici, dar cand Samsung Romania mi-a oferit ocazia sa-l testez din nou pentru cateva zile, m-am gandit ca ar fi o ocazie buna de a vedea mai in detaliu ce poate sa faca acest telefon.
Astfel, m-am gandit ca decat sa mai scriu un review, mai bine ma concentrez asupra unor detalii pe care acest telefon le “ascunde” si despre care nu am aflat decat la o inspectie mai atenta. Daca sunteti in cautarea unui review complet, il puteti citi aici.
Chiar daca vom vorbi doar despre lucurui specifice ale lui Galaxy S II, m-am gandit ca ar fi bine sa mai mentionez odata specificatiile telefonului (pentru cei care nu vor sa citeasca review-ul complet):
- Procesor dual-core ARM Cortex A9 de 1.2 GHz
- 1 GB de memorie RAM si 16 GB stocare interna
- Display capacitiv Super AMOLED Plus de 4.3 inchi cu rezolutie de 480x800px
- Sistem de operare Android 2.3.3
- Camera foto de 8 MP cu filmare HD
- Acumulator de 1650 mAh
Asadar, sa incepem. Prima data cand am avut Galaxy S II, n-am folosit clientul de email pe care Samsung il pune la dispozitie. De ce? Pentru ca am cautat o setare de intervale orare si n-am gasit-o.
Ce inseamna asta? Inseamna ca nu voiam sa interogheze server-ul de email 24h. Noaptea nu ma intereseaza sa primesc email-uri pe telefon. Multi clienti de email vin cu o setare in care poti sa specifici intervale orare in care sa iti aduca email-ul. Pentru ca la Galaxy S II n-am gasit, m-am lasat pagubas si am folosit aplicatia GMail.
Se pare ca m-am inselat. Clientul de email are o setare de intervale orare, dar este ascunsa bine prin sub-meniuri. Astfel, am avut ocazia sa testez si acest client de email, pe care prima data l-am ignorat.
Primul lucru pe care l-am constatat a fost ca desi permite configurarea mai multor adrese de email, numai cea principala beneficiaza de push email. Daca stau sa ma gandesc bine, nici n-ai nevoie sa push pe mai multe adrese, decat in cazuri exceptionale. Oricum intervalul de interogare de 5 minute este mai mult decat suficient.
Un lucru mai putin practic pe care l-am descoperit, a fost alegerea celor de la Samsung in materie de pictograme. Am citit un email si voiam sa raspund la el. M-am uitat prin toate colturile ecranului si n-am gasit nicio pictograma care sa semene a Reply. Singura prezenta era cea de Forward.
Dupa ce am ramas fara idei, am apasat intr-un final pe Forward. Surpriza… Acolo stateau ascunse optiunile de Reply si Reply All. Total gresit, din punctul meu de vedere. In cele mai multe cazuri cand primesti un email, mai ales pe telefon, o sa vrei sa-i raspunzi nu sa-l dai mai departe. Ar fi fost mult mai ergonomica o pictograma de Reply.
Si daca tot suntem la capitolul ergonomie, sa vorbim putin depre asta. Galaxy S II are cateva bile albe din acest punct de vedere.
Despre unul din ele am mai vorbit, dar insist, poate invata si altii. Prezenta controalelor pentru GPS, WiFi, 3G si sunet in zona de notificari este foarte comoda. Mai ales in conditiile in care vrei sa economisesti baterie si sa mai inchizi din ele ocazional. Nu mai trebuie sa nevighezi prin setari. Tragi in jos zona de notificari si sunt deja acolo.
Inca un plus ar fi felul in care widget-urile se muta de pe un ecran pe altul. De multe ori ele trebuie trase pana in marginea ecranului si asteptat ca acesta sa reactioneze. Nu si aici. Cu widget-ul selectat, putem sa inclinam telefonul in stanga sau dreapta si ecranele se deruleaza pe dedesupt. Ne oprim acolo unde vrem sa lasam widget-ul.
De asemenea, tin sa mentionez un lucru care mi-a placut inca de cand am testat Samsung Galaxy S. Task manager-ul care vine pre-echipat. Si pentru ca vorbim despre detalii si despre ergonomie, am descoperit ca la Galaxy S II, apasarea lunga a tastei Home, nu numai ca arata cele mai recente aplicatii, dar ne trimite in acest Task Manager care poate fi atat de util in anumite situatii.
Dar nu se putea sa fie totul numai lapte si miere. Si din pacate, trebuie sa dau o bila neagra la ergonomie. Telefonul este negru, iar butoanele capacitive nu stau aprinse prea mult timp. Astfel, in locurile cu lumina scazuta spre deloc, cand se sting butonanele capacitive, n-avem niciun reper pentru unde le-am putea gasi. Trebuie sa pipaim incet partea inferiora a telefonului, pana gasim unul din ele (ca sa se aprinda si restul).
Si pentru ca acest articol nu se vrea un review in toata regula, vreau sa mai vorbesc despre un ultim amanunt pe care cei de la Samsung l-au facut bine. Spatiul intern. Este unul din putinele telefoane pe care le-am testat, unde n-am avut un card SD si nici n-am avut nevoie de el. Celalalt la care s-a intamplat acest lucru, era tot un Samsung: Omnia 7.
Sper ca producatorii sa inteleaga faptul ca utilizatorii trebuie sa aiba in primul rand spatiu intern si abia apoi pe carduri Micro SD.
Inca ceva, a doua oara cand l-am avut in teste, bateria lui Galaxy S II m-a tinut pana la 26h (intr-o zi in care nu prea am avut timp de el). Un aspect important pentru un telefon care este infam pentru consumul de curent.
Este momentul sa tragem un fel de concluzie. Este important ca din cand in cand sa ai ocazia sa studiezi detaliile unui dispozitiv. In cele cateva zile in care le am la dispozitie, de obicei trebuie sa ma concentrez pe aspecte “macro” ale sale.
Mai mult, aceasta a doua experienta cu telefonul a venit in acelasi timp in care am primit si HTC Sensation de la evoMAG, asa ca am avut ocazia sa le compar hands-on. Sper ca articolul sa apara cat mai curand.